Managed hosting door True

Stemcomputers toch afgekeurd voor verkiezingen

 

De stemcomputers van SDU, goed voor 10 procent van de stemmachines in Nederland, zijn afgekeurd voor de aanstaande verkiezingen. De twaalfhonderd NewVote-machines worden niet ingezet omdat de radiosignalen tot op tientallen meters zijn op te vangen.

Dit blijkt uit eigen onderzoek van de AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) die daarmee het eerdere kraken van stemcomputers door een actiegroep onderstreept. De groep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' wist machines van SDU-concurrent Nedap te kraken en uitte scherpe kritiek op de slecht beveiliging van stemcomputers in het algemeen. De Nedap-systemen, waarvan er in Nederland 8100 in gebruik zijn, worden onderzocht. Volgens Minister Atzo Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing is daaruit al gebleken dat drie van de vier typen niet zijn af te luisteren.

Nu staken vijfendertig Nederlandse gemeenten, waaronder Amsterdam, Eindhoven en Tilburg, hun gebruik van de SDU-machines. Inwoners van die gemeenten gaan op 22 november waarschijnlijk weer ouderwets met potlood stemmen. Minister Nicolaï zegt dat het 'lekken' van de stemcomputers het stemgeheim bedreigen. Eerder had de actiegroep, met hacker Rob Gongrijp, dit ook al geconcludeerd.

Zowel de overheid als fabrikant SDU hadden in eerste instantie sussend gereageerd; de machines zouden fysiek verzegeld worden en voorzien van meer beveiligingsmaatregelen. SDU zegt nu verbaasd te zijn en noemt het afkeuringsbesluit bizar. Volgens directievoorzitter Bert Jongsma voldoen de machines aan de eisen die de overheid zelf heeft opgesteld. Daarnaast zegt hij dat nu slechts achtentwintig gemeenten de stemcomputer laten vallen.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1751911). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 

Reacties

Het gaat natuurlijk niet alleen om afluisteren.
De Nedap machines zijn ook niet al te best beveiligd, zie mijn site:
http://www.sjaaklaan.nl
voor een overzicht van de problemen met deze systemen.

Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×