Belastingdienst pakt automatisering aan

Dit artikel delen:

Staatssecretaris De Jager (Financiën) presenteert voor 6 juli een actieplan aan de Tweede Kamer om de automatiseringsproblemen bij de Belastingdienst aan te pakken. Ook komt hij met een plan van aanpak voor de lange termijn.

Het actieplan moet een einde maken aan de problemen die de Belastingdienst heeft met onder andere de verwerking van de toeslagen voor huur, zorg en kinderopvang. Door systeemfouten in de geautomatiseerde verwerking wachten veel mensen die op tijd een aanvraag indienden nog altijd op geld. Ook heeft de dienst problemen met het terugbetalen van teveel betaalde zorgpremies aan mensen met meerdere werkgevers. Daarnaast zijn per ongeluk duizenden digitale aangiften inkomstenbelasting gewist.
Naast het actieplan komt De Jager voor het zomerreces (6 juli) van de Tweede Kamer met een plan van aanpak voor de lange termijn. Daarin staat welke automatiseringssystemen moeten worden aangepakt om de dienstverlening weer op orde te krijgen. Ook worden sommige applicaties en gegevensbestanden ontkoppeld om orde in de chaos te scheppen. "Nu wordt telkens een systeem opgelapt. Het langetermijnplan voorziet in vervanging van systemen of delen ervan", zegt Ineke Dezentjé van de VVD.
Dezentjé wil dat bekeken wordt of de automatisering kan worden uitbesteed. Staatssecretaris De Jager voelde daar eerder niets voor, maar zegt nu dat ‘het op onderdelen handig kan zijn.' Welke onderdelen daarvoor in aanmerking komen, zal hij nader bestuderen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Oeps, lees ik dat goed?

Systemen worden ontkoppeld om orde in de chaos te brengen...
Een parlementarier wil dat bekeken wordt of de automatisering kan worden uitbesteed...

Het eerste lijkt mij eerder meer chaos op te leveren en het tweede lijkt mij mede gezien de stemmachine-affaire hoogst onwenselijk.

Ik denk dat het goed is dat de belastingdienst gaat doen, wat al jaren geleden is afgesproken: Het analyseren, (her)ontwerpen, testen en invoeren van sterk verbeterde bedrijfsprocessen. De Testbed aanpak, ( zie www.bizzdesign.nl ) is ontwikkeld in samenwerking met grote partijen uit de financie dienstverlening te weten ABP, ING, Belastingdienst en IBM.

Intrigerend toch - zo'n opschrift: "Belastingdienst pakt automatisering aan". Het probleem zit - als ik het goed begrijp - in de automatisering. Leest u die zin alstubleift nog een rustig over. Ik wacht wel even... Komt u ook zo tot rust bij het herlezen van zo'n zin? Weldadig! Toch? Je moet er niet aan denken dat het probleem elders zou liggen. Op bestuurlijk vlak bijvoorbeeld. Dat zou schijnwerpers anders richten. Een heel andere doelgroep in het vizier brengen. Gelukkig is het dat niet. Nu kan 'gewoon' de automatisering aangepakt worden. Nee, je moet er niet aan denken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-04-20T11:02:00.000Z Jorge Groen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.