Rijk schuldig aan mislukken P-Direkt

Dit artikel delen:

De aanbesteding van P-Direkt is mislukt door onvoldoende sturing van de overheid. Het Rijk had het besluit te starten met P-Direkt niet mogen nemen, omdat het project niet voldeed aan de eisen die het Rijk zichzelf had opgelegd.

De Algemene Rekenkamer concludeert in een vandaag gepubliceerd rapport ‘Aanbesteding ICT-Component P-Direkt' dat P-Direkt is mislukt door een opeenvolging van tekortkomingen in besluitvorming, sturing en beheersing aan de zijde van het Rijk. Het Rijk had een negatief besluit moeten nemen en niet mogen starten met P-Direkt. De informatie die de regering over P-Direkt gaf aan de Tweede Kamer was te positief.

Uit het onderzoek blijkt dat het kabinet in 2003 en vooral medio 2004 onder hoge tijdsdruk besluiten heeft genomen en dat openstaande kwesties werden doorgeschoven. Bovendien werd onvoldoende rekening gehouden met de kritische kanttekeningen van externe experts. De Algemene Rekenkamer constateert dat er tekortkomingen waren in het opdrachtgeverschap van de overheid en doet aanbevelingen om de kwaliteit daarvan bij een dergelijk complex en risicovol project te verbeteren.

P-Direkt omvat de oprichting van een centraal systeem voor de personeelsadministratie (human resources, hr), inclusief salarissen, van alle ministeries. In 2004 tekenden IBM en Logica CMG een contract om hiervoor een systeem te ontwikkelen. Na veel strubbelingen is het contract in oktober 2005 ontbonden. Het Rijk moest hiervoor een vergoeding van 20.8 miljoen euro betalen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-05-16T17:11:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.