Zweeds Repab knaagt aan bolwerk woningbouw-ICT

Dit artikel delen:

De Nederlandse woningcorporatiemarkt is een bastion voor nieuwe automatiseerders. Stilletjes aan weten sommige partijen er toch gaten in te slaan. Repab bijvoorbeeld, uit Zwéden! Dit bedrijf heeft een Nederlandse versie van zijn Zweeds pakket Summarum op de markt gebracht. Inmiddels is de Leidse corporatie SLS Wonen als eerste klant binnengehaald.

Repab (Rolf Eriksson Produktionsplanering AB) werd in 1966 door Rolf Eriksson en Ingvar Håkman opgericht. Begonnen als adviesbureau voor gebouw- en vastgoedbeheer stapte het halverwege de jaren 1970 in de automatisering. Vandaag de dag biedt het bedrijf het op Microsoft-gebaseerde Summarum aan: een product voor vastgoed- en financieel management.

Directeur Göran Johansson zocht naar nieuwe afzetmogelijkheden buiten Zweden. De Engelse markt verschilde te veel - ouderwets met weinig sociale huisvesting - en de Duitse markt is te verbrokkeld en vraagt om een tijdrovender, regionale aanpak. Johansson kwam uit bij Nederland: qua financiële administratie en huuropzet komt de woningbouwmarkt voor een groot deel overeen met die in Zweden.

Afketsen

SLS Wonen (5500 vhe: verhuurbare eenheden) nam begin 2006 via het adviesbureau HC&H contact op met Repab. De Leidse woningbouwcorporatie had het selectietraject voor nieuwe bedrijfssoftware stopgezet. De contractonderhandelingen met SG Automatisering waren afgeketst. HC&H wilde vervolgens twee partijen die niet mee hadden gedraaid in het aanbestedingstraject, alsnog laten meedoen: Itris en Repab. "We moesten in een week tijd 2500 vragen beantwoorden. En in april moest de offerte klaar zijn. We hebben toen praatsessies gehouden met de gebruikers van SLS en onze medewerkers uit Zweden. Er onstond een klik", vertelt Henk Breukel, directeur Repab Nederland. Uiteindelijk koos SLS koos voor de Zweedse automatiseerder en was de eerste Nederlandse klant binnengehaald.

Oude garde

Repab is gekomen om te blijven, benadrukt Breukel. "De eerste opdracht is sneller binnengehaald dan gepland. Het is aanlokkelijk om nu op elk aanbod in te gaan, want we krijgen naar aanleiding van het SLS-contract allerlei verzoeken." Op de markt liggen genoeg kansen: corporaties zoeken naar betere softwareondersteuning en veel pakketten die in gebruik zijn, zijn verouderd. Bij de vervanging van zo'n pakket kijken de beheerinstellingen tegenwoordig meer om zich heen. Zij blijven minder automatisch hangen bij de traditionele leveranciers, zoals NCCW, SG en Centric. Maar in Breukels ogen schuilt het grootste gevaar in het daadwerkelijk binnenhalen van een contract. Vaak verlengen corporaties op het laatste moment toch hun bestaande contract met hun vaste leverancier omdat er veranderingen in aantocht zijn vanwege wetswijzigingen.

Het zou mooi zijn als de corporaties met het oog op de verdere marktliberalisering meer op hun centen gaan letten", constateert Breukel. "Dan worden ze gedwongen om eens kritisch te kijken naar hun it-kosten en of ze hun software en hardware wel efficiënt gebruiken. Dat zou de vernieuwing pas een echte stimulans geven."

Lees verder het uitgebreide artikel Zweden bestormen bolwerk woningbouw-ICT

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-12-27T15:23:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.