EU-commissaris: 'IP-adres valt onder privacywet'

Dit artikel delen:

IP-adressen moeten beschouwd worden als persoonlijke informatie en vallen dus onder de privacywet. Dat vindt de Duitse commissaris Peter Scharr, die zich namens de EU buigt over de bescherming van persoonlijke gegevens.

Volgens de Duitse commissaris Peter Scharr moeten IP-adressen beschouwd worden als persoonlijke informatie en vallen die gegevens onder de privacywet. De Duitse commissaris leidt een groep EU-regelgevers die zich momenteel buigt over de bescherming van persoonlijke gegevens. Scharr legde zijn bevindingen begin deze week voor aan het Europees parlement.

Scharr stelt dat ip-adressen vaak geassocieerd worden met individuele personen en dus beschouwd moeten worden als persoonlijke informatie. De groep van Scharr werkt aan een rapport over internetzoekmachines van  Google, Microsoft en Yahoo. Er wordt onderzocht of die bedrijven de Europese privacyregels naleven. De Amerikaanse zoekmachines gaan er prat op dat ze gebruikersinformatie kunnen matchen met advertenties. Als het ip-adres als persoonlijke informatie wordt beschouwd, maakt dat een einde aan die koppeling.

De onderzoeksgroep van Peter Sharr heeft eerder al de activiteiten van zoekmachines onder de loep genomen. Europa verplichtte Google vorig jaar om de cookies op de computers van de eindgebruikers slechts twee jaar 'live' te laten staan in plaats van 30 jaar. Momenteel loopt bij de Europese Mededinging Autoriteit een diepgravend onderzoek naar  de overname van DoubleClick door Google. In april 2007 lijfde Google advertentiebedrijf DoubleClick in voor 3,1 miljard dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

In Nederland worden IP-adressen en emailadressen al sinds 1 juli 2004 beschouwd als persoonsgegevens en vallen daarmee ook onder de wet bescherming persoonsgegevens.

http://www.e-overheid.nl/thema/juridisch/communicatie

Het is goed dat dit nu ook op Europees niveau wordt geregeld, dat had eigenlijk al veel eerder gemoeten.

Als het 'IP-adres onder privacywet valt' waarom dan niet het Huisnummer, Telefoon nummer, Postcode en dergelijke? Die zijn ook publiekelijk verkrijgbaar? Als we het IP-adres zien als iets dat niet zo maar gebruikt mag worden in privacy gevoelige zaken, kunnen we onze lol op met de Internet-criminaliteit, alles gaat dan gebukt en verscholen onder:
"U mag mijn IP-adres niet gebruiken in deze rechtzaak, want dat is privacy!"

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-24T12:00:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.