Vereniging 'shared services & ict' in de maak

Dit artikel delen:

Binnen gemeenteland zijn ict-samenwerkingsverbanden gewild. Drie van dit soort allianties en het Ictu-programma Egem iTeams hebben besloten een vereniging op te richten voor directeuren van 'shared services en ict'-organisaties.

Najaar 2008 moet de beroepsvereniging voor directeuren van 'shared services & ict'-organisaties officieel zijn opgericht. Het eerste doel van dit platform is om leden te ondersteunen in hun groei naar volwassenheid door kennis en vraagstukken op het gebied van ict-samenwerking met elkaar te delen. Een ander doel van de vereniging is het bevorderen van samenwerking door kennis en ervaringen beschikbaar te stellen aan potentiële intergemeentelijke coöperaties. Verder wil zij optreden als belangenbehartiger door diverse thema's en vraagstukken rond 'shared services & ict' te adresseren bij gemeentebesturen en landelijke overheid. Ook wil zij op dit terrein symposia organiseren en onderzoek stimuleren.

Verandering

Initiatiefnemers zijn ISZF (Ict Samenwerkingsverband Zuidwest Fryslân), Equalit (de Brabantse gemeenten Hilvarenbeek, Baarle-Nassau, Oosterhout en Oisterwijk) en het Servicehuis ICT Amsterdam. Egem iTeams, het Ictu-programma dat gemeenten helpt bij het digitaliseren van hun diensten, ondersteunt dit initiatief.

Deze vier partijen zien een groeiend aantal gemeenten dat samenwerkt of overweegt te gaan samenwerken op ict-gebied. Redenen zijn een verdere professionalisering van de dienstverlening, het verlagen van de kwetsbaarheid van de organisatie (bijvoorbeeld de krappe arbeidsmarkt) en/of het besparen op de kosten. Vaak vormt de roep om een e-overheid en de daarmee gepaard gaande organisatieverandering de aanleiding om na te denken over een nieuwe opzet van de informatiehuishouding.

Krachten bundelen

Begin maart staken zeven Brabantse gemeenten nog de handen in elkaar op ict-vlak. Boxtel, Haaren, Landerd, Maasdonk, Schijndel, Sint-Michielsgestel en Sint-Oedenrode spraken de intentie uit om zoveel mogelijk zaken samen aan te pakken. Samen met Egem iTeams worden de komende tijd workshops gehouden om te inventariseren welke gemeenten op welke gebieden intensief kunnen samenwerken. Na de zomervakantie neemt het zevental een definitief besluit over de invulling van de alliantie.
Ook bij de gemeenten Deventer en Raalte loopt een haalbaarheidsonderzoek. De twee Overijsselse gemeenten merken dat de druk op de ict-voorzieningen toeneemt door de invoering van de e-overheid. Door ict-taken gezamenlijk uit te voeren willen ze deze druk verlichten. Een projectgroep zou voor 1 april 2008 een voorstel indienen voor een samenwerkingsovereenkomst. Die datum is inmiddels overschreden, laat een woordvoerder van Raalte weten.

Bestuur

De beroepsvereniging wordt toegankelijk voor alle leidinggevenden van organisatievormen waarbij sprake is van een gedeelde dienst ('shared service') of een niet-vrijblijvend samenwerkingsverband op het gebied van ict. De leidinggevenden kunnen zich inschrijven op persoonlijke titel. Het bestuur bestaat uit de oprichtende leden Irene Verschuur (Servicehuis ICT Amsterdam), Willem Zwijgers (Equalit) en Almar Wimer Siebenga (ISZF, voorzitter). Meer info: http://www.egem-iteams.nl/.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-05T11:42:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.