Kabinet verplicht basisinfrastructuur voor overheden

Dit artikel delen:

Overheidsinstanties zien door de bomen het bos niet meer omdat er zoveel ict-projecten en initiatieven zijn, concludeerde de commissie-Postma/Wallage. Het kabinet komt daarom met een actieplan dat een kerninfrastructuur voor overheidsorganisaties verplicht.

Overheidsorganisaties moeten verplicht gebruik gaan maken van een aantal kern ict-voorzieningen die beschikbaar zijn gesteld door de overheid. Zo moet de dienstverlening van de overheid beter worden. Deze basisvoorzieningen zijn mijnoverheid.nl, DigiD, GBA en de Basisregistratie Adressen en Gebouwen. De kosten van het gebruik van deze basisvoorzieningen wordt niet doorberekend aan de gebruikers.

Het actieplan van het kabinet is een reactie op onderzoek van de commissie-Postma/Wallage. Deze commissie concludeerde eerder dat overheidsbrede elektronische infrastructuur nog te weinig wordt gebruikt. Dat komt door een gebrek aan regie en samenhang.

Door bomen bos niet zien

Er zijn volgens de commissie zoveel projecten en initiatieven dat gemeenten, provincies, waterschappen en uitvoeringsorganisaties door de bomen het bos niet meer zien. Ook is er onduidelijkheid over wanneer bepaalde onderdelen beschikbaar komen en over wat de kosten zijn. De commissie adviseerde een overheidsbreed programma met de focus op een beperkt aantal projecten.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt blij te zijn met het door het kabinet voorgestelde actieprogramma. Het actieprogramma stopt volgens de VNG de wildgroei aan ict-initiatieven vanuit het rijk en legt een solide basis voor elektronische dienstverlening.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Hopelijk zijn de voorgeschreven infrastructurele componenten herkenbaar in de gepropageerde overheid-referentiearchitectuur (NORA).

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-03T10:41:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.