Gemeenten verhalen UMTS-schade op providers

Dit artikel delen:

Een Friese woningeigenaar heeft een lagere WOZ-waarde kunnen afdwingen omdat in de buurt van zijn huis een umts-mast wordt geplaatst. Gemeenten kunnen nu kiezen: of ze verhalen de financiële schade op de providers, of ze verhogen de WOZ-tarieven.

Volgens een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben gemeenten twee opties wanneer de WOZ-waarden van woningen in hun gemeente daalt als gevolg van de plaatsing van umts-masten. Ze kunnen ofwel de WOZ-tarieven verhogen, ofwel de schade verhalen op de telecomaanbieders. De woordvoerder over het verhalen van de schade: "Het lijkt me het meest logisch dat dat gebeurt op degene die de mast plaatst."

Een woordvoerder van Monet, het samenwerkingsverband van de vier mobiele-netwerkoperators in Nederland (KPN, Orange, T-Mobile en Vodafone): "Het lijkt mij niet terecht als gemeenten de schade gaan verhalen op providers, als zij eerst een bouwvergunning hebben verleend op basis van de huidige wetgeving."

Een woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis: "Van een verhoging van de WOZ-tarieven zouden wij uiteraard geen voorstander zijn."

WOZ-waarde gedaald met 15 procent

De Rechtbank Leeuwarden kende in mei aan een inwoner van het Friese Mantgum een waardeverlaging toe van vijftien procent op de WOZ-waarde van zijn woning, omdat in de buurt van zijn woning een umts-mast geplaatst gaat worden. De reden hiervoor: potentiële kopers zouden bang kunnen zijn voor gezondheidsschade. Dat meldt het AD.

Het is de eerste keer dat de rechter de WOZ-waarde van een woning verlaagt in verband met de plaatsing van een umts-mast. Eerdere rechtszaken op dit gebied werden tot nu toe gewonnen door gemeenten. De woordvoerder van Monet: "Ik heb geen reden om aan te nemen dat de uitspraak van de Rechtbank Leeuwarden een vaste lijn gaat worden."

De woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis: "Wij wachten af of deze uitspraak bestendigd wordt door vergelijkbare uitspraken of door een uitspraak van de Hoge Raad. Ondertussen denken we al na over ons standpunt als mocht blijken dat niet alleen de WOZ-waarde, maar ook de gemiddelde verkoopprijs van huizen in de buurt van een umts-mast met vijftien procent daalt."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wie heeft de vergunning gegeven voor die mast?
Dus wie moet er in dit geval in de buidel tasten ( lees bezuinigen) ?

Ter zake niet geheel kundig, maar volgens mij wordt de WOZ waarde gebaseerd op de verkoopwaarde van de huizen in de buurt en niet op veronderstelde lagere verkoopprijzen op basis van veronderstelde gezondheidsrisico's van mogelijk toekomstige (niet-)kopers. Kortom: de uitspraak van de rechtbank verbaast me.

Of je kunt gewoon accepteren dat de wereld
dynamische is en dat op sommige plaatsen
de WOZ-waarde omhoog gaat omdat er een
nieuw winkelcentrum komt en dat op andere
plaatsen de WOZ-waarde omlaag gaat omdat er
een afvalverwerkingsbedrijf of UMTS-mast komt.

Laten we niet nog meer regels maken!

Als het motto "De vervuiler betaalt" wordt gehanteerd lijkt het er op dat in ieder geval de eigenaar van de "woning met minder woongenot" schadeloos gesteld wordt. Derhalve is het standpunt van de rechters naar mijn idee billijk.
Overigens zijn woningen die goed liggen ten opzichte van openbaar vervoer ook meer waard dan woningen die daarvan verstoken zijn; dat vertaalt zich in de taxatie van de lokatie.

Ik deed met succes een beroep op onderhoud,andere ligging, uitzicht, staat van het buurpand. En ik heb ook een umts-mast tegenover, dus die gaat volgend jaar ook in het dossier. Laat de regelgeving maar stuklopen op de complexiteit...

Uit voorzorg heb ik geen DECT-telefoon, magnetron, draadloos internet etc. genomen, doch ik ondervind sinds enige jaren gezondheidsproblemen door een op ong. 110 m. afstand van mijn huis staande C2000-mast met digitenne en inhanging van zenders. Het is een ware marteling, waar binnenkort op 50 m. afstand van C2000-mast waarschijnlijk nog een 37,5 m. hoge UMTS wordt geplaatst, hoewel wij als actiegroep TOTS hiertegen bezwaar hebben aangetekend via dhr. P. Baakman. "Noodkreten uit Tuindorp-Oostzaan" (Gemeente A'dam) staan op www.stopumts.nl. Deze straling dringt nog veel dieper in het lichaam, met name hoofd, door dan van een UMTS-mast en d.m.v. meten weet ik nu ook dat ik zowel een hoog magnetisch (vloer trilt) als elektrisch veld in mijn hele huis heb dat door de C2000-mast met trafo wordt veroorzaakt. Dit type mast met een bereik van 25 km. staan doorgaans in weilanden en op industrieterreinen (zie www.C2000masten.nl. De huren zijn aan de WOZ-waarden gekoppeld, dus aanvraag huurverlaging is zinvol. Wie schenkt hier in de media aandacht aan en helpt ons met aanvraag verplaatsing C2000-mast?

De bewoners van Elburg is het sinds kort gelukt de C2000-mast door hun Gemeente, proficiat, te laten verplaatsen, aangezien een bedrijf zou vertrekken naar elders i.v.m. eventuele toekomstige schadeclaims van werknemers. Nu ben ik benieuwd naar de ondervonden gezondheidsproblemen van diverse bewoners in Elburg, die aan de C2000-mast werden gerelateerd. Graag zie ik uw reactie via tots@live.nl tegemoet. Idem dito voor suggesties verplaatsing C2000-mast bovenop onze woonwijk. Bij voorbaat dank.

Het is tijd dat de schade aan gezondheid en well-being inzichtelijk wordt gemaakt. NL is een van de weinige landen in Europa waar telecom-providers kunnen doen en laten wat ze willen. Er is nauwelijks toezicht op de werkelijke niveaus van hoog-frequente straling. De verwachting is dat de overheid de teleco's met rust laten gezien de miljarden die ze hebben binnengehaald met de veiling van zendfrequenties. De keuze is simpel: of het toezicht wordt verscherpt (striktere normstelling hf-straling en strenge handhaving), of de lokale overheid neemt haar verlies door de WOZ-waarde van woningen in de nabije omgeving van Umts/GSM/C2000 te verlagen (en alle kosten van electro-sensitiveitsgerelateerde ziektes). Persoonlijk vind ik het volstrekt onacceptabel dat het wordt toegestaan dat teleco's de gezondheid en well-being van burgers ondermijnen. In mijn directe woonomgeving (laan van noi, den haag) staan maar liefst 7 zendeenheden (KPN, Vodafone, T-mobile) binnen een straal van nauwelijks 100-150m (in zichtveld!). Ik slaap nauwelijks, mijn bio-ritme is volledig ontregeld, en ik heb last van hoofdpijn (kan nog wel even doorgaan met de klachten). Het is voor mij niet mogelijk om lang in de woonkamer te verblijven.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-30T11:46:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.