Staatssecretaris zet GBA-project tijdelijk stop

Dit artikel delen:

Het project rondom de vernieuwing van de Gemeentelijke Basisadministratie (mGBA) wordt tijdelijk stopgezet. Er wordt eerste onderzocht hoeveel extra budget er nodig is om het beheer van de infrastructuur te verbeteren. Dat heeft Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken beslist.

Het programma modernisering Gemeentelijke Basisadministratie (mGBA) is tijdelijk stopgezet. Er is extra geld nodig om GBA-Verstrekkingen (GBA-V) Fullservice op een verantwoorde wijze in beheer te nemen. Staatssecretaris Bijleveld wil eerst weten hoeveel extra geld er nodig is voordat zij een beslissing neemt over de voortgang.

Het onderdeel GBA-V Fullservice is de ontwikkeling van een centrale database waarin de mutaties van gemeenten centraal worden verwerkt en waarna ze gebundeld naar de geautoriseerde afnemers gaan. Nu berichten alle gemeenten de afnemers periodiek apart over de mutaties. Dat is zowel voor de afzonderlijke gemeenten als voor zo'n driehonderd afnemers arbeidsintensief. GBA-V is de voorziening voor het berichtenverkeer tussen gemeenten en geautoriseerde afnemers.

Extra budget

De staatssecretaris onderzoekt momenteel samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Nederlandse Vereniging Voor Burgerzaken (NVVB) wat de realisatie inhoudelijk zou moeten bevatten en onder welke condities dat nodig is. Daarna zal ze de Tweede Kamer informeren in hoeverre er extra budget nodig is.

Bijleveld wil in het najaar 2008 een beslissing nemen over de voortgang van het project. Mocht het project worden herstart dan zal GBA-V Fullservice in 2010 opgeleverd worden. Het project is dan nog niet klaar. De volgende stap is de ontwikkeling van een webportaal, GBA-V Moderne Interfaces. Ook moet er nog het BurgerZaken Systeem Kern (BZS-K) worden opgeleverd. Dit systeem bevat de functies die gebruikers nodig hebben om de GBA te raadplegen en te muteren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een beetje rare gang van zaken aangezien alle afnemers al aan het aansluiten zijn op de genoemde GBA-V. Op dit moment wordt dit zelfs afgedwongen door het ministerie van Binnenlandse zaken.

Zo raar is dit niet. Ik ben helaas niet anders gewend van de overheid...

Het opgeleverde onderdeel GBA-V online is een afgerond geheel dat voor afnemers veel meer functies biedt, ik zie niet in waarom dat een "rare gang" zou zijn.
Zou je anders tegen nog meer kosten meerdere systemen in de lucht moeten houden?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-16T10:22:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.