Afronding mGBA kost meer dan 6,2 miljoen

Dit artikel delen:

Staatssecretaris Bijleveld heeft meer dan zes miljoen euro nodig om het project Modernisering Gemeentelijke Basisadministratie af te ronden. Ze doet momenteel onderzoek naar hoeveel geld er precies nodig is. Het bedrag komt bovenop de 28,3 miljoen euro die al is uitgegeven.

Voor de afronding van het project Modernisering Gemeentelijke Basisadministratie (mGBA) is meer dan 6,2 miljoen euro nodig. Staatssecretaris Ank Bijleveld (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft het project tijdelijk stopgezet. Er is meer geld en tijd nodig om het projectdeel GBA-Verstrekkingen Fullservice te beheren. Ook het leggen van de noodzakelijke verbindingen naar gerelateerde systemen, zoals de Registratie Niet Ingezetenen (RNI) en de Basisadministratie Adressen en Gebouwen (BAG), maken het systeem ingewikkelder dan voorzien.

Inmiddels is 28,3 miljoen euro uitgegeven aan het project. Het oorspronkelijke budget lag op 34,5 miljoen euro. Na de eerste fase bleek echter dat dit bedrag ontoereikend zou zijn. De minister besloot daarop het project stil te leggen.

Startpakket

Het grootste deel van het budget, 18,4 miljoen euro, is gegaan naar het startpakket. Dit omvat de actualisering van de gegevens en de gegevensverwerking. Uit onderzoek van managementbureau M&I in september 2007 bleek al dat dit deel van het project financieel niet in orde was. Al in 2006 werd de eerste begroting met 1,1 miljoen euro overschreden, aldus M&I. De staatssecretaris vindt deze bewering echter niet juist, schrijft ze in de brief aan de Tweede Kamer. Volgens haar wordt dit ook in het rapport van M&I onderkend.

Volgens staatssecretaris Bijleveld is nog 6,2 miljoen euro beschikbaar voor het project. Ze zoekt nu uit hoeveel extra budget nodig is om het project af te ronden.

Modernisering Gemeentelijke Basisadministratie (mGBA)

Het programma mGBA realiseert twee onderdelen ter vervanging van de huidige generatie GBA-systemen. Het gaat hierbij om:

  • GBA-Verstrekkingen (GBA-V), een centrale database van waaruit de gegevensverstrekking plaatsvindt
  • BurgerZakenSysteem-Kern (BSZ-K), een softwaremodule waarmee gemeenten hun berichten op gestandaardiseerde wijze aan het centrale GBA-V systeem kunnen doorgeven. De ontwikkelduur hiervan wordt geschat op tweeënhalf jaar. De implementatieperiode wordt ook op tweeënhalf jaar geschat.

Dit wordt door het ministerie van Binnenlandse Zaken ook wel het startpakket genoemd.

De ontwikkeling van GBA-V bestaat uit drie fasen:

  • GBA-V Online maakt de gehele gegevensset voor geautoriseerde afnemers online direct raadpleegbaar. Deze fase is eind 2007 opgeleverd.
  • GBA-V Fullservice zorgt ervoor dat periodiek alle wijzigen aan alle geautoriseerde afnemers kunnen worden toegezonden. Het is niet duidelijk of deze fase nog binnen het budget kan worden afgerond. Daarom heeft de staatssecretaris het project tijdelijk stopgezet.
    Mocht het project worden voorgezet dan wordt GBA-V Fullservice naar verwachting in 2010 opgeleverd.
  • GBA-V Moderne Interfaces, het gebruik van webdiensten. De duur van deze fase wordt geschat op twee jaar.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-17T09:52:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.