Overheid steekt miljoen in ICT windmolens

Dit artikel delen:

Europa, Noord-Holland, het Rijk en bedrijven investeren gezamenlijk ruim twee miljoen euro in de ontwikkeling van een ict-systeem voor onderhoud van offshore windenergieparken. De windmolens worden op afstand beheerd.

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, de provincie Noord-Holland en het Rijk steken ruim een miljoen euro in het ict-systeem DOWES, dat staat voor Dutch Offshore Wind Energy Services. Door het systeem moeten offshore windparken op afstand zo efficiënt mogelijk beheerd worden.

Met sensoren die bevestigd zijn op de bladen, mast en turbine kan op afstand informatie over de windmolens uitgelezen worden. Met die informatie moet onnodige stilstand van turbines worden voorkomen en kunnen onderhoudswerkzaamheden zo efficiënt mogelijk gepland worden. De bedrijven ATO, TNO, ECN, AMC-TT en Peterson dragen 900.000 euro bij aan de ontwikkeling. Het systeem moet eind 2013 klaar zijn.

De gezamenlijke provincies investeren tot 2011 ten minste 200 miljoen euro in klimaat en energieprojecten. De provincies hopen zo met eigen middelen de klimaatdoelstellingen van het Rijk te realiseren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Laten we nu wel kiezen voor een ICT leverancier die zijn sporen in dit soort systemen heeft verdiend en ook dezelfde ontwerpers en programmeurs kan leveren. De toekomst van onze planeet is afhankelijk van deze keus. Dus geen uurtje-factuurtje-bedrijven maar echte software ontwikkelaars.

@jan,

Ik kreeg wel een smile van jouw reactie! Ik geloof niet dat we ons veel zorgen hoeven maken. Het budget van "maar liefst" 1 miljoen, zullen de kantoorautomatiseerders met hun uitgezonden hulpontwikkelaars graag laten liggen. Die komen onder de 10 miljoen sowieso hun bed al niet meer uit. Er is nog hoop voor deze planeet!

@johan & jan

haha, ik hoop dat jullie gelijk krijgen! Laten we nu eens kiezen voor toegeweide (kleinere?) organisaties die het niet alleen aan kunnen, maar het ook willen en er 100% voor gaan. Ipv de standaard 'tender' partijen die het project waarschijnlijk op alle KPI's over de balk helpen...

Is er een link waar meer info over dit project te vinden is? Wat de requirements zijn etc?

Waarom combineren we niet twee goede ideeen? Een Windmolenpark op zee met een Serverpark in zee. Ik meen dat het Google was die een tijd geleden met het plan kwam van een Serverpark in zee. Als ze toch aan de slag gaan voor een Windmolenpark kunnen ze net zo goed wat containers in zee installeren. En stroom voor de servers is er dan genoeg!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-19T10:17:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.