Rijk zet modernisering GBA door

Dit artikel delen:

De modernisering van de Gemeentelijke Basisadministratie (mGBA) wordt doorgezet. Het project werd in juli 2008 stopgezet, nadat bleek dat het project niet met het beschikbare budget kon worden afgerond. Staatssecretaris Ank Bijleveld heeft er met de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) afspraken over gemaakt.

Het programma modernisering van de Gemeentelijke Basisadministratie (mGBA) wordt voorgezet. Staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken is dit overeengekomen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB). Het programma werd in juli 2008 stopgezet, omdat duidelijk werd dat het project extra geld nodig had.

Er was extra budget nodig om de centrale database GBA-Verstrekkingen (GBA-V) Fullservice op een verantwoorde wijze in beheer te nemen. In een persbericht laat de staatssecretaris weten ze afspraken heeft gemaakt over de gezamenlijke financiering en aansturing van het programma. Daarnaast zijn de partijen ervan overtuigd dat de investeringen in de toekomst gaan worden terugverdiend.

Wederzijdse verantwoordelijkheid

Bovendien spraken de drie partijen uit wederzijdse verantwoordelijkheid te nemen voor de voortgang van het hele programma. Ook maakten ze afspraken over de samenstelling van de stuurgroep en over de betrokkenheid van gemeenten, het Rijk en de gebruikers.

Bij het onderdeel GBA-V Fullservice wordt een centrale database ontwikkeld waarin de mutaties van gemeenten centraal worden verwerkt, waarna ze gebundeld naar de geautoriseerde afnemers gaan. Nu berichten alle gemeenten de afnemers periodiek apart over de mutaties. Dat is zowel voor de afzonderlijke gemeenten als voor zo'n driehonderd afnemers arbeidsintensief. GBA-V is de voorziening voor het berichtenverkeer tussen gemeenten en geautoriseerde afnemers.

Aan het project is 28,3 miljoen euro uitgegeven. Het oorspronkelijke budget lag op 34,5 miljoen euro. Na de eerste fase bleek echter dat dit bedrag ontoereikend zou zijn. De minister besloot daarop het project stil te leggen.

Modernisering Gemeentelijke Basisadministratie (mGBA)

Het programma mGBA realiseert twee onderdelen ter vervanging van de huidige generatie GBA-systemen. Het gaat hierbij om:

  • GBA-Verstrekkingen (GBA-V), een centrale database van waaruit de gegevensverstrekking plaatsvindt
  • BurgerZakenSysteem-Kern (BSZ-K), een softwaremodule waarmee gemeenten hun berichten op gestandaardiseerde wijze aan het centrale GBA-V systeem kunnen doorgeven.
  • De ontwikkelduur hiervan wordt geschat op tweeënhalf jaar. De implementatieperiode wordt ook op tweeënhalf jaar geschat.
  • Dit wordt door het ministerie van Binnenlandse Zaken ook wel het startpakket genoemd.

De ontwikkeling van GBA-V bestaat uit drie fasen:

  • GBA-V Online maakt de gehele gegevensset voor geautoriseerde afnemers online direct raadpleegbaar. Deze fase is eind 2007 opgeleverd.
  • GBA-V Fullservice zorgt ervoor dat periodiek alle wijzigen aan alle geautoriseerde afnemers kunnen worden toegezonden. Het is niet duidelijk of deze fase nog binnen het budget kan worden afgerond. Daarom heeft de staatssecretaris het project tijdelijk stopgezet.
    Mocht het project worden voorgezet dan wordt GBA-V Fullservice naar verwachting in 2010 opgeleverd.
  • GBA-V Moderne Interfaces, het gebruik van webdiensten. De duur van deze fase wordt geschat op twee jaar.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wilt u ook weten hoeveel uw gemeente over de balk gooit van uw zuur verdiende belasting-centen?

Kijk dan op http://www.gemeenteanalyse.nl/

Iedereen praat over begrotingen.. om de aandacht maar af te leiden van de werkelijke uitgaven. Deze website maakt de uitgaven van uw gemeente inzichtelijk!

Zon site zou er ook voor Politiek Den Haag ook moeten komen. Transparatie in overheid uitgaven.

"www.watgebeurtermetmijnbelastingcenten.nl"

Wat een geldverspilling. Als ze nou eens met de huidige leveranciers aan tafel gaan, om bijvoorbeeld de broncode te kopen. Scheelt zeker veel meer geld dan het wiel weer zelf uit vinden.

Zonden van ons geld!

Broncode is het issue niet. Er moet nu een doorstart worden gemaakt met Fullservice. De bottleneck is altijd geweest dat de regiepartij (BPR) niet goed met haar verantwoordelijkheden kon omgaan.

Hoge kosten en overschrijdingen? Dat ambtenaren geen besluiten durven nemen, bang voor de guillotine, en zij dus dure consultants inhuren om met dikke nietszeggende rapporten te komen zodat vervolgrapporten kunnen worden gedeclareerd is meer de praktijk dan een uitzondering. Niks nieuws dus. Daarnaast welk GROTE consultanc bureau is betrokken bij de bouw van dit GBA-V systeem? Het vreemde is dat de (locale) overheid de laatste jaren steeds meer als leverancier gaat gedragen. In plaats van de concurrentie te verbeteren door standaardisatie van gegevenswoordenboeken en uitwisselingsformaten wordt door deze acties de concurrentie juist verminderd. Immers de externe partij die dit systeem mag bouwen heeft, in principe, het monopolie. Kostenbesparing? Haha, lees regelmatig de artikelen van Computable ...

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) kan opgedoekt worden, omdat de basisadministratie voor vierhonderd gemeenten vanaf 1992 allang klaar is.
zie www.GemeenteAnalyse.nl ook via Google en CBS
Staatsecretaris Anke Bijleveld (CDA) kan voor de duur van het afgsproken project samen met de VNG
(2000 semi overheidsambtenaren)
de ijskast in.
De overheid BZK (ter Horst) verergert de credietcrisis
Wie geeft dit bericht door aan het kabinet en de politieke partijen?

In de website www.GemeenteAnalyse.nl zijn ook de Antillen opgenomen. De ambtenaren kunnen dan aan de Nederlandse stranden verblijven

Binnenkort ook met uitgebreide kolomgrafieken
van overschrijdingen van de gemeentebegrotingen.

Gemeenteraadsleden kunnen nu ook het bijgaande invulformulien versturen, zodat de berekende gegevens
op de website per kerende post voor de inwoners beschikbaar komen.

Inloggegevens niet meer noodzakelijk, kosteloos en belangenloos om sterker uit de crisis te voorschijn te komen.

Via internet en wakker Nederland.

3,7 miljoen alleen voor een onderzoek naar hoe het beter moet!!! Ongeloveloos...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-09T10:37:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.