Politie en OM krijgen les in aanpak cybercrime

Prinsjesdag 2009

Om een vuist maken tegen de cybercriminaliteit start in 2010 een grootscheepse bijscholing van rechercheurs. Ook andere medewerkers van politie en Openbaar Ministerie worden getraind in digitale opsporing en vervolging.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie maakt dit bekend in zijn nieuwe begroting. De politie moet zich aanpassen aan de centrale plaats die internet heeft verworven, niet alleen in het dagelijks leven maar ook in de criminaliteit.

Verder denkt de bewindsman volgend jaar de eerste resultaten bekend te kunnen maken van een onderzoek naar de mate en vorm van cybercriminaliteit in Nederland. De uitkomsten hiervan zijn van belang voor de bepaling van de vraag waar de schaarse capaciteit voor opsporing en vervolging het beste kan worden ingezet.

Hirsch Ballin wil ook de aangifte bij cybercriminaliteit vereenvoudigen. Op regionaal en bovenregionaal niveau komt er meer expertise. Het gerechtshof in Den Haag moet een kenniscentrum worden voor cybercrime zoals Den Bosch dat wordt voor milieufraude.

In 2010 worden de eerste resultaten zichtbaar van de hechtere samenwerking tussen de overheid en diverse bedrijven op gebied van internetveiligheid. Een voorbeeld is het filteren en blokkeren van buitenlandse kinderpornosites door de internetserviceproviders. Het ministerie heeft daar dit jaar met de providers afspraken over gemaakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Handig om juist in het "centrale" Den Haag een centralisering voor het tijd-en-plaats-loze cybercrime te gaan opzetten. Goed voor de files.

Tja das nu "big brother file-sofie" ten uitvoering he.
Alle macht en kennis op een plek centralizeren

"Hirsch Ballin wil ook de aangifte bij cybercriminaliteit vereenvoudigen. Op regionaal en bovenregionaal niveau komt er meer expertise"
Ik ben benieuwd welk extern bedrijf dit contract gaat binnenslepen :-) Blackwater Security branch??

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Politie

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-17T09:49:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.