Ordina adviseert Rijk over voortgang mGBA

Dit artikel delen:

Ict-dienstverlener Ordina gaat het ministerie van Binnenlandse Zaken adviseren over de invoering van de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) als basisadministratie. Daartoe hebben de twee partijen een overeenkomst gesloten. De waarde van de overeenkomst wordt niet bekendgemaakt. De dienstverlener onderzoekt onder andere de status van de invoering van de GBA als basisadministratie bij alle gemeenten en overige bestuursorganen.

Staatssecretaris Ank Bijleveld van het ministerie van Binnenlandse Zaken meldde in juni 2009 dat veel gemeenten en overige bestuursorganen de gestelde deadline van 1 januari 2010 niet gaan halen voor het invoeren van de terugmeldvoorziening. Deze voorziening zorgt voor correcte gegevens van burgers in de GBA.

Om een beter beeld te krijgen van de knelpunten bij de invoering van de modernisering van de GBA (mGBA) is een versnellingactie opgezet. Bijleveld hoopt dat deze actie ervoor zorgt dat op 1 januari 2010 meer gemeenten zijn aangesloten op de GBA dan in juni was voorzien.

De dienstverlener onderzoekt hoe ver gemeenten zijn met de aanpassing van systemen en processen. Daarnaast wordt gekeken met welke problemen en vragen gemeenten en andere bestuursorganen kampen. De resultaten maken de dienstverlener en het ministerie op 17 december bekend. Ordina doet alleen de inventarisatie en geeft advies. Het ministerie maakt verdere acties bekend als dat nodig zal zijn.

Druk

In oktober 2008 gebruikten negen gemeenten de terugmeldvoorziening gebruiken en dat nog eens dertien in de afrondende fase van implementatie te zitten. Nederland telt meer dan vierhonderd gemeenten. Een woordvoerder hoopte in juni 2009 dat er toen beter voor zou staan.

Hij zei toen dat de vertraging komt doordat gemeenten veel krijgen opgelegd vanuit het rijk. 'Er komt best veel op de gemeenten af. Er is bijvoorbeeld ook de BAG en Mijnoverheid.nl. Gemeentebestuurders moeten worden overtuigd dat extra geld en tijd nodig is om alles te laten plaatsvinden.' BAG is de Basisregistratie voor adressen en gebouwen en Mijnoverheid.nl is een persoonlijke website voor overheidszaken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

mevrouw van Heur,

het lijkt me dat het rijk wel bijzonder veel advies nodig heeft bij de voortgang van de mGBA gezien uw eerdere bericht over Atos en de mGBA van 7 oktober, of 17 september. Of heeft u misschien uw gegevens niet op orde?

Suggestie: Lees het persbericht. Er staat: Gemeenten en overige bestuursorganen maken zich klaar voor de invoering van de GBA als basisregistratie.

Ziet u daar ergens mGBA staan? ik niet...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-26T10:32:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.