Korpsbeheerders boos over salarissen ICT-top

Bij de ict-organisatie van de Nederlandse politie verdienen zes mensen meer dan de Balkenende-norm. Interim-manager Hans Kamphuis van de Voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN), dat de automatisering van de Nederlandse politie regelt, ontvangt een jaarsalaris van 376.000 euro. Dat is ruim twee keer de Balkenendenorm van 180.000 euro. Daarnaast heeft Kamphuis de beschikking over een auto met chauffeur. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken die actualiteitenrubriek Nova in handen heeft.

Binnen de Korpsbeheerdersraad bestaat flinke onenigheid over de beloning van Kamphuis, zo meldt Nova. De Enschedese burgemeester Peter den Oudsten, die lid is van het dagelijks bestuur van deze raad, zegt naar mogelijkheden te zoeken om de salarissen van de ict-top binnen de vtsPN terug te brengen. Hij wil dat echter wel 'op een zodanige manier doen, dat de winkel openblijft.'

Dure externen

Uit de stukken blijkt verder dat 375 externe specialisten gemiddeld 201.000 euro per jaar declareren. Dat is ruim 75 miljoen euro in totaal.

De ict-afdeling kwam eind 2008 ook al in opspraak toen bleek dat er voor 77 miljoen aan externen werd ingehuurd. De Taskforce Personeelsbeheer, die onderzoek deed naar de inhuur,  eiste toen dat drastische maatregelen werden genomen om de inhuur te beperken. De politie beloofde vervolgens minder externen in te huren in 2009 en in plaats daarvan interne medewerkers te werven.

De politie zei in november de eerste helft van 2009 honderd externe medewerkers minder te hebben ingehuurd. Van juli tot september zijn 140 contracten beëindigd. Voor de periode van oktober tot en met december verwachtte de organisatie nog eens honderd contracten extra stop te zetten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Onbegrijpelijk dat dit kan. Welke criminelen moet de agent nu van straat pikken...

Heeft de politie nog een IT-specialist nodig? Ik hou me warm aanbevolen.

Er is natuurlijk nu een hoop ophef over, maar zo raar is het allemaal niet. Extern ingehuurde specialisten kosten nou eenmaal snel 125 euro per uur, en dan kom je bij fulltime inzet wel op zo'n 200.000 euro per jaar. Dat wil niet zeggen dat die specialisten dat zelf ook verdienen natuurlijk, want die tarieven worden betaald aan de IT-leveranciers die de specialisten inzetten.

Als je kijkt naar Defensie, die hebben ook honderden externe IT-ers in dienst op het Speer project. Dat zal waarschijnlijk nog vele malen meer kosten dan bij de politie.

De vraag is natuurlijk wel waarom ze zoveel externen hebben ingehuurd, en ze niet gewoon vaste krachten inhuren. Dat is in he totaalplaatje natuurlijk een stuk goedkoper.

zo zijn er echt nog wel meer "kleine schandalen"..

Zoals mensen die zichzelf middels hun eigen functie inhuren via zijn eigen bedrijf en daar een belachelijk tarief voor krijgt/vraagt..

Op deze manier berekend (omzet = salaris') verdient een kapster ook 100.000,- euro

Zoals altijd bij discussies over de inzet van externen worden een aantal zaken verward:
1) De genoemde bedragen zijn geen "normale salarissen" maar gedeclareerde kosten, waarin "alles" is begrepen zoals pensioenpremie, vakantiegeld, kosten van opleiding, reiskosten (in bijna alle gevallen), afwezigheid bij ziekte etc. Voor een goede vergelijking mag je rustig de salariskosten met 2x vermenigvuldigen en dan vergelijken met de gedeclareerde kosten.
2) De inzet van externen moet tijdelijk zijn om een specifiek probleem op te lossen. Zodra dit is gebeurd moet dan ook afscheid van externen worden genomen. Dan pas wordt efficiënt en effectief van externe deskundigheid gebruik gemaakt.

Helaas worden deze nuanceringen nogal eens in de berichtgeving vergeten of zwaar onderbelicht (zoals ook gisteren weer in de uitzending van Nova). Kennelijk scoort dat niet lekker!

Precies Hans,

Het betreft hier geen 'salarissen', maar veelal kosten. Ook de interimmer, die als zzp-er werkt, boekt omzet en heeft geen 'salaris'.

En uiteraard springen de vlooien weer in het rond, ach en wee roepend, zo ook hierboven. Je zou denken, dat de gemiddelde IT-er het verschil weet tussen omzet, inkomsten en salaris.

Niet dus.

Ingehuurde krachten zijn, zoals Hans hierboven meldt, op tijdelijke basis en moeten hun pensioenvoor-zieningen, etc., die vele malen slechter zijn dan bij de overheid, wel zelf betalen en regelen, bij werk en .... ziekte.
Tevens is de gemiddelde kennis van inhuur specialisten vele malen groter en wordt zeker efficienter gebruikt. De prijs/prestatie van externen ligt x factor hoger dan internen. Eigen personeel is te veel intern gericht en doet het "kunstje" slecht eenmaal in de zoveel jaar.

"De vraag is natuurlijk wel waarom ze zoveel externen hebben ingehuurd, en ze niet gewoon vaste krachten inhuren. Dat is in he totaalplaatje natuurlijk een stuk goedkoper."

Omdat je vantevoren niet weet hoe lang je die medewerkers nodig zult hebben. En vast aannemen kan natuurlijk niet, vanwege 't hoge tijdelijkeprojecten gehalte. Verder kan je, als een bepaalde externe medewerker niet bevalt, het bureau die 'm gestuurd heeft, vragen een ander te sturen.

Hoe kan je in Hemelsnaam goed programmeren als je de hele tijd met 'dat vingertje' loopt rond te zwaaien ?
Is er eindelijk eens een bedrijfstak waar men met de combinatie hard werk en talent op een eerlijke manier de armoede kan ontvluchten, en dan krijgen we dit, oerhollands gezeur.

Iedereen die hier roept, het is omzet en we hebben zoveel kosten: ONZIN. Salaris maal 2 (!), bij een uurtarief van 90 euro, wordt er nog steeds 8.000 / 16.000 euro bruto p/m verdient. Rekenvoorbeeld ook met 180 euro per uur herhalen, iemand?

En let wel, we hebben het ook nog eens over gemiddelden van 205.000 euro per ingehuurde kracht, dus inclusief helpdeskmedewerkers! Waanzin dus.

Mijn tips:
1. alle tussenschakels er direct uit, geen doorleen meer.
2. een maximum tarief van 90 euro instellen
3. vriendjespolitiek bestraffen
4. bij EU aanbestedingen selecteren op prijs, ipv op grootte.
5. verbieden om na uitdiensttreding via een omweg opnieuw te worden ingehuurd.

Als we alle schakels weghalen en zaken doen met fatsoenlijke partijen kunnen de kosten per direct worden gehalveerd.

De vraag is vooral wat je journalistiek wenst te bereiken bij het blijven herhalen van verkeerde denkbeelden, ergo salaris versus fee betaald aan een buro. Wat bereik nou met het bewust vertroebelen van de discussie. Als belastingbetaler zou ik ook graag willen dat de overheid en dus ook vtsPN met minder kan. Tegelijk weten we ook dat we steeds meer IT nodig hebben teneinde aan de wensen van ons allen tegemoet te komen. Dus welke discussie proberen we te voeren of welk probleem op te lossen. Of is aantal hits een doel?

@Rik. Doorleenconstructies worden door bedrijven ne overheden in de hand gewerkt omdat ze maximaal drie leveranciers willen hebben en niet twintig (die hebben ze wel, maar nu via drie contactpersonen. Of dit uiteindelijk meer kost dan zelf iemand heir op te zetten laten we maar even in het midden).
Een maximum tarief van 90 Euro voor alle bedrijven, instellingen en overheden in Nederland? Gaat niet werken. Doe je dit alleen bij de politie dan krijgen ze helemaal geen externen meer.
Aanbestedingen selecteren op prijs is wel de slechtst denkbare optie. Prijskopers gaan nog steeds in de meeste gevallen het schip in omdat de kwaliteit van het geleverde zodanig is dat de kosten achteraf alsnog veel te hoog oplopen. De overheid is echter hardleers wat dat betreft, dus misschien krijg je gelijk. Dat houdt de weg open voor vriendjespolitiek.
Je laatste optie klinkt goed, echter, bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor kennisborging. Doen ze dat niet dan ontkom je er niet aan dat er af en toe iemand wegloopt die voor een fiks tarief (en dikker salaris voor de betrokkene) weer ingehuurd moet worden.
Kortom, leuk geprobeerd, al voel ik met je mee.

het is niet erg als deze mensen veel verdienen maar,als een foto van een overvaller of een etterbak niet duidelijk gemaakt kan worden dan zakt mijn broek af,er zijn toch programma's genoeg om foto's te bewerken,met een gewoon ifoto of picasa programma ka dat al ,dus heren maak je dure geld
waardig,greetz

Een ict-er mag best wat meer verdienen dan modaal, maar dit is echt niet normaal meer. Dat die mensen dat zelf niet gek vinden verbaast mij nog het meest. Dat soort mensen zijn er niet om iets bewerkstelligen, maar puur voor eigen gewin... er moeten koppen rollen ...

"If you pay peanuts, you get monkeys" is het gezegde.

Mijn ervaring als werknemer bij een IT dienstverlener is dat er tussen bruto salaris en behaalde omzet makkelijk een factor 3 tot 4 zit. Het verbaasd mij elke keer weer dat de media hier zo makkelijk overheen stapt. Zijn ze dom, of is het voor de spectaculaire headline?
Als de politie (of welke overheidsdienst dan ook) de vereiste kwaliteit goedkoper kon inkopen, dan hadden ze dat toch wel gedaan?

"If you pay peanuts, you get monkeys" is het gezegde.

Mijn ervaring als werknemer bij een IT dienstverlener is dat er tussen bruto salaris en behaalde omzet makkelijk een factor 3 tot 4 zit. Het verbaasd mij elke keer weer dat de media hier zo makkelijk overheen stapt. Zijn ze dom, of is het voor de spectaculaire headline?
Als de politie (of welke overheidsdienst dan ook) de vereiste kwaliteit goedkoper kon inkopen, dan hadden ze dat toch wel gedaan?

@hk, ik ben niet overtuigd. Feit is dat de inhuur van ICT door de politie snel gegroeid is van 5% naar 10% van het totale budget. Door gegraai en onvoldoende controle is dit gebeurd.

Je zegt: doorleenconstructies worden in de hand gewerkt. Onzin, gewoon intern verbieden om met meer dan 1 schakel te werken of beter controleren op de hoogte van de opslag.
En het maximumtarief van 90 euro? Alleen voor overheden natuurlijk. Hiervoor wil nagenoeg iedere zzp' er aan de slag.

Selecteren op prijs bij aanbestedingen werkt prima, omdat je van iedereen een basiskwaliteit kunt eisen.
En natuurlijk kun je wel voorkomen dat een uitdiensttreder wordt ingehuurd.
Zo moeilijk is het allemaal niet...

@Peter
Het antwoord op jouw vraag : "Als de politie de vereiste kwaliteit goedkoper kon inkopen, dan hadden ze dat toch wel gedaan?" is volgens mij (helaas) nee.

Bedrijven letten veel beter op bij de inhuur. Maar je gaat mij niet vertellen dat je aan het opletten bent als je helpdeskmedewerkers voor 80 euro inhuurt of via 4 doorleen schakels een medewerker van 160 euro inhuurt. Ja, die kwaliteit kun je stukken goedkoper inkopen.
Nog niet eens over het toptarief van 235 euro per uur gesproken (interim ict-manager van 376.000 euro).

Ik vind de Balkenendenorm ook een mooie: 181.000 euro, dat is wat hij krijgt, maar niet wat hij de overheid kost. Dan moet je ongeveer 50% van dat bedrag daarbij optellen voor het werkgeversdeel en andere voorzieningen.

Voor een zelfstandige/externe wordt vergeten daar er ook risico wordt gelopen en hiervoor gereserveerd wordt. Als ik in de krant lees dat ambtenaren gaan staken omdat ze van mening zijn dat ze er niet genoeg (meer dan 1,5%) bijkrijgen, en de gemiddelde zelfstandige zo'n 12% inlevert over het afgelopen jaar, dan verbaast het me dat ik daar niemand over hoor. De spoeling is gewoon dunner, je kosten lopen door, aquisitie kost ook tijd en geld en er komt geen cent binnen. En als je een keer een snotneus hebt, dan staat er ook niemand klaar om die dag voor je te betalen.

Volgens mij is het beeld erg zwart/wit.

Tja... die normen die Dhr. Balkenende telkens aankaart moeten dan wel nageleefd worden en dat wordt in Nederland de laatste tijd steeds moeilijker...de Hufternorm lijkt wel telkens gehaald te worden...

PS: waar ik me altijd aan erger zijn die politieauto's/motoren die structureel te hard rijden zonder enige aanleiding. Telkens moet ik mijn kinderen uitleggen dat de regels kennelijk niet gelden voor de politie zelf. Dit artikel bevestigt dit nogmaals... te triest voor woorden, en de politie vraagt zich af waarom ze zonder respect behandeld wordt....

De discussie moet niet gaan of externe veel mogen verdienen of niet. Dat is helemaal aan hun en de markt om de prijs per uur te bepalen.

Het gaat om het feit dat de Nederlandse overheid zich op ICT gebied in een positie brengt waar ze afhankelijk is van externen.

In plaats van uitbesteden zou enige basis kennis van ICT aanwezig moeten zijn bij de overheid.

Zie ook: http://ambtenaar20.ning.com/forum/topics/wie-is-hier-eigenlijk-de-baas

@Rik

Ik denk dat jij een heel erg verkeerd beeld hebt van de werkelijkheid.
Het zijn juist de grote organisaties (de overheid voorop) die ertoe bijdragen dat er extra schakels in de keten bijkomen. Zij willen niet met zogenaamde éénpitters/zzp-ers werken. Alleen hierdoor al wordt het tarief met 15% verhoogd want dat is toch wel wat een schakel minimaal binnentikt.

Een maximum tarief van € 90? Als je bedenkt dat een schilder al snel € 35 per uur kost en een loodgieter € 50 denk je dan werkelijk dat ICT specialisten staan te trappelen om voor € 90 per uur aan de slag te gaan?
Ik ben ICT specialist en ik kan je vertellen dat ik niet voor dat tarief werk.

Selecteren op prijs bij aanbestedingen werkt niet prima. Laatst nog heeft de overheid een aanbesteding ingetrokken omdat er niemand op wilde intekenen.

Uiteraard zou de beste oplossing zijn om zelf mensen in vaste dienst te hebben, maar wil je goede mensen hebben moet je ook goede salarissen beiden en overige arbeidsvoorwaarden. Meestal zijn de overige arbeidsvoorwaarden wel goed voor elkaar maar het salaris is juist meestal onvoldoende.

Nog even iets over de Balkende-norm.
Grote onzin, die hele norm! Meneer Balkende investeert met zijn premierschap in zijn eigen toekomst. Zodra hij premie af is, krijgt hij allerlei lucratieve baantjes aangeboden van zijn politieke vriendjes. Deze baantjes gaan hem een veelvoud opleveren van wat hij nu verdient als premier. Zelfs Kok en Rosemuller zijn voor het geld gezwicht.

De overheid moet de tussenpersoon en de preferred supplier afschaffen. Dan wordt vanzelf de prijs lager.

Een paar bedrijven hebben het monopolie over de tender (opdracht acquitities via de overheid) zoals Cap Gemini, Logica, Getronics. Meestal leveren deze bedrijven prutswerk maar noemen zichzelf wel senior met een gemiddeld tarief van 120 euro's per uur. Schandalig.

Conclusie: Balkenende verdient te weinig.

De politiecommisarissen zijn gewoon jaloers dat andere mensen ook net zoveel verdienen...

Het verbaast mij dat er altijd mensen lopen te klagen over de tarief of salaris van een ander. Het verbaasd mij ook dat men ervan uitgaat dat ‘externen’ ineens goedkoper worden wanneer zij ‘intern’ werken. Misschien zijn de ‘internen’ juist te goedkoop, en ‘dieven van eigen portemonnaie’ aangezien hun kennis en vaardigheden, en verkopen zichzelf onder hun marktwaarde.

Persoonlijk word ik juist duurder als ik ‘intern’ werk, omdat ik niet hetzelfde werk ga doen voor een lagere netto inkomen, en daarvoor moet een werkgever mij veel meer betalen dan mijn huidige uurtarief. Of gaat iedereen ervan uit dat ik voor een salaris van 3000 euro bruto wil werken terwijl ik elders, met een andere constructie (zzp) en goed belastingadvies, het drievoud kan verdienen?

Mensen, houd op te klagen over uurtarieven en externen, en ga zelf ondernemen met je kennis en vaardigheden. Wat Balkenende verdient vind ik hierbij helemaal niet van belang; het is een vrije markt, dus haal er het beste uit.

Nog een misverstand:

De genoemde 201.000 euro is het bedrag incl. BTW, gebaseerd op 200-300 uur meer werken dan een interne medewerker.

Verder maakt een tussenpartij niet uit, in de politie mantels wordt bijv. een bedrag van 100 euro afgesproken, als er 10 tussenpartijen tussen zitten gaat dat ten last van de 100 euro, er komt geen bedrag bovenop.

En 200k is idd niet irrieel. Bij een uurtarief van 90 euro, voor een normale projectleider, kom je op jaarbasis aardig dichtbij de 200k.

Weetje: de monteur van mijn wagen kost 85 euro, excl. btw. Dat is ook bijna 200k.


Mensen moet wat meer aan feitenkennis doen voordat ze reageren.

Op het internet is te vinden dat het budget van de vtsPN meer dan 500 miljoen is.

Dan is de grote baas met 375k niet extreem betaald.

En mensen die hem een geldzuiger vinden, tja. Het bestuur van de vtsPN hebben dit geaccepteerd, die moet je iets verwijten indien je dit niet vind kunnen. Kamphuis heeft goed onderhandeld voor overheidsbegrippen tav salarissen.

Ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die NIET onderhandeld over zijn salaris. Die wel genoegen neemt met minder.

Het is toch onbegrijpelijk. Een minister die bij de cao onderhandelingen voor een eenvoudige diender met een lege zak komt. Zij heeft wel ingestemd met deze hoge vergoedingen. VTSpn wordt binnen de politie organisatie ook we de vereniging tot sabotage politie NL genoemd en dat heeft vast te maken met de produkten die zij leveren. Oude troep en een onvolledig pakket software....
O ja de VTSpn gaat bezuinigen, mag je raden waarop of eigenlijk waarop niet.. ja dat is eenvoudig, NIET OP DIE SALARISSEN..

Wat mij verbaast, is dat Hans Kamphuis eerst door de Raad van Hoofdcommissarissen wordt ingehuurd om orde op zaken te stellen binnen vtspn en dan op deze manier wordt afgezeken. Zoals al vele malen in reacties gesteld: ook Hans is een externe, die niet tegen een salaris van 376.000 werkt maar tegen een omzet van dat bedrag. Goedkope sensatie zoekerij. Vandaag hebben we weer kunnen zien wat je krijgt voor de Bakellende norm overigens....

@blue eyes. Ach, het is maar wat je feitenkennis noemt. Met jouw redenatie is alles goed te praten. Het is vrij simpel, als de inhuur van 5% naar 10% (feit) van het budget stijgt is er iets mis.

Kwaliteit had hetzelfde kunnen zijn (of beter) met de helft van het budget, maar dan wel met strak management. O ja en natuurlijk ook met het goede voorbeeld geven (zijn ze er nog??).

Als doorleenpartijen er 3x 15% bovenop knallen gaat het niet goed. Nee, het is niet zoals jij aangeeft, de doorleenpartij heeft in de mantel alleen aangegeven hoeveel ze erboven op zetten en niet zoals je zegt een vast tarief. En als iemand hier beweert niet met een tarief van 90 euro kan uitkomen zijn we de weg kwijt.

375k goed praten omdat het budget 500 miljoen is? We zijn de weg kwijt. Inhuren voor 40 of 60 euro voor een goede ict' er kan, let's face it. Tijden zijn veranderd... in het bedrijfsleven weten ze dat inmiddels. Of anders weten alle bankzittende zzp'ers het wel.


De discussie gaat precies de kant op die de top van de politie graag wil...... die externen ..... die it'ers schan dalig volk..... verdienen veels te veel....blabla...

Weet niet of jullie recentelijk de krant hebben gelezen, Maar daar is door een omroep een onderzoek gedaan naar de inkomsten van de Politie TOP welke op allerlei schandalige maniern de zakken aan het vullen waren....

Rühring in de tent, onderzoek door de minister blabla.... dus hoe wendt je dus de aandacht van je af..... wijzen naar een ander en gezien de discussie hierboven lukt dat aardig....

De korpsbeheerders hebben slechte inkopers ingehuurd als de gemiddelde inhuurkracht 2 ton moet kosten. En desondanks zijn er nog steeds zo veel problemen met de ICT. Dat krijg je inderdaad als je de aanbestedingen zo slecht opzet dat er daardoor met zo veel onder-onder-onderaannemers gewerkt moet worden.

Eigenlijk is het een verschuiving van de problematiek. P&O is bij de politie niet in staat om voldoende goede ICT-ers aan te nemen noch om de organisatie te begeleiden bij het kiezen van de juiste lijnmanagers. De politietop krijgt veel bonussen, maar toch kunnen die dure lijnmanagers de ICT niet goed aansturen. Ze zijn het afgelopen decennium vooral met reorganisaties bezig geweest in plaats van verbeteringen. Elke keer moest de ICT nog grootschaliger worden aangepakt. Het gevolg was keer op keer vertragingen en veel extra kosten.

En de korpsbeheerders?, zij keken toen.

Het lijkt me dat de korpsbeheerders de contracten met de externen zelf hebben getekend. Ze zijn i.i.g. verantwoordelijk. Helaas is het woord "verantwoordelijk" al in de jaren '70 uit de woordenboeken van dergelijke lieden gescheurd.

@Robbie
"Inhuren voor 40 of 60 euro voor een goede ict' er kan, let's face it."

Kom je nog wel eens buiten, Robbie ?

een monteur bij mercedes kost 125 Euro per uur 220.000,-
euro per jaar, maar daar krijg je uiteraard ook het gebruik van de schroevendraaiers voor.

Ik denk niet dat de gemiddelde uurprijs van de externe ITer het probleem is, niet veel anders dan elders op de markt. Wel ernstig is het grote percentage externen bij de vtsPN, de reden hierachter lijkt me evident: er wordt niet op de juiste manier getracht meer interne medewerkers binnen te halen. Het gebonden zijn aan een politie CAO is niet het meest stimulerende wat een IT-er aan de vtsPN zal vinden. Wanneer dit losgelaten zou kunnen worden en een meer marktconforme CAO gebruikt wordt, zal het percentage externen drastich kunnen verminderen.

@robbie:

laten we het erop houden dat ik zeer zeker de feiten wel ken, maar deze niet kenbaar ga maken. Je snapt, ik zit er midden in, maak er zelf deel van uit, ken de mantels, onderhandelingen, regels, etc.
Het geen je stelt is pertinent niet waar, maximaal een incident.

Eigenlijk zou ik niet moeten reageren, maar de hele NOVA rapportage geeft me "een zeer kriebelig" gevoel.
En nee, getallen, uitspraken zal je van mij niet horen.

@blue-eyes
Als je er middenin zit laat ik het dan houden bij de opmerking van John (een mooie conclusie van deze discussie):

De korpsbeheerders hebben slechte inkopers ingehuurd als de gemiddelde (!) inhuurkracht 2 ton moet kosten.

Ondanks alle voor/tegen argumenten zal iedereen het hier wel mee eens kunnen zijn, evenals de absurde hoeveelheid inhuur en de foeifoute doorleen constructies.

"De korpsbeheerders hebben slechte inkopers ingehuurd als de gemiddelde (!) inhuurkracht 2 ton moet kosten."

Dat ligt enorm aan de aard van de inhuur. Als je over de gehele organisatie van top naar bottom mensen inhuurt wellicht wel, maar mochten dit alleen PM's en seniors zijn is dit absoluut niet gek.

Een interim top-manager met een uurtarief van 250,- vind ik geen gekke situatie. Het is immers ook een interimmer en geen vaste kracht.

Even ter nuancering: Balkenende krijgt een bruto salaris van € 180k. Dat betekent dat hij ruim € 250k KOST aan salariskosten. Dit is exclusief andere secundaire arbeidsvoorwaarden zoals auto e.d.

Kamphuis kost € 375k. incl. BTW = € 315k excl. BTW dus zit er een marge op voor verzekeringen, bedrijfskosten, ziekte en leegloop van € 65k op. Klinkt niet geheel onlogisch procentueel gezien. Overheid heeft ook zo'n overheadpercentage en laat niet zien hoe productief de gemiddelde ambtenaar is.

Maar die 375 externe specialisten zitten dus in ieder geval onder de Balkenendenorm.

Bericht een afleider van kosten van de politietop? Ook hier zijn vraagtekens te zetten of deze zo hoog moeten zijn en of er niet teveel wordt gedeclareerd.

Er zijn 1800 (of 2700?) eigen ict medewerkers en ruim 1000 externe ict'ers bij Ict-organisatie vtsPN (voorziening tot samenwerking Politie Nederland) van de politie.
De commerciele grootste ict-organisatie in NL heeft in verhouding slechts 8000 mensen in dienst.

De ict-organisatie vtsPN wil de komende twee jaar extern 1,85 miljoen uren inhuren. De kosten van externe inhuur in 2008 waren 150,9 miljoen euro.

Gezien het grote aantal eigen mensen is externe inhuur overbodig.

Er zijn veel ict-ers ontslagen, zodat je makkelijk eventuele internen kunt vervangen door goede werklozen mocht het ontbreken van expertise een reden zijn.

Uurtarief is vaak drie a viermaal het bruto salaris van de externe.

En laten we eerlijk zijn, hoeveel overheidsorganisaties lopen aan de leiband van de externen?

@Frank
In welk specialisme zit jij dat je vindt dat je meer dan 2 keer zoveel per uur als een loodgieter meent te moeten verdienen?

Heren!!!
Als ik de algemene tendens van graaien hierboven lees dan denk dat het overheidsgeld(uw en mijn centen) beter besteed kan worden aan agenten die dit soort graaiende en zichzelf overschattende 'vrije markt denkers' moeten heropvoeden! De overheid als melkkoe gebruiken omdat andere markten te weinig bieden vind ik geen juist gedrag. En ja, de overheid moet zich ook niet als melkkoe laten gebruiken, maar daar heb je met politiek en economische afwegingen te maken.
Kom op zeg, er is een crisis, dus laten de zaak maar eens helemaal leegzuigen. Bah.

Als de boekhoudkundige methodes me nog goed bijstaan, dan vertaald een bruto salaris voor een werknemer naar ongeveer 5/3e tot 3/2e voor de werkgever. 180 k€ wordt dus ongeveer 270 k€ tot 300 k€ voor de werkgever. Dan krijgen we nog auto, telefoon, laptop, creditkaart van de zaak, zaken diners, overuren, training en opleidingen, verzekeringen, enz enz..

Vervolgens, ministers hebben een eindeloze onkostenvergoeding. Voormalig volksvriend Janmaat maakte daar volop gebruik van door zijn vrouw in te huren als secretaresse voor een leuk bedrag e.d.. En hoe zit het met de Cost Of Living sinds de invoering van de Euro ? Alles had toch goedkoper moeten worden ipv naar het hoogste prijsniveau afstevenen ?

Waar hebben we het dan over ? Waarom zou je een IT-er inhuren voor 60 of 70 euro per uur enkel en alleen maar omdat je dat theoretisch gezien kunt ? Ga eens bij jezelf na of dat de criteria zijn volgens welke je zelf ook behandelt wilt worden ? En wat voor iemand krijg je dan ?

En dan zou dit ook nog inclusief BTW zijn ? Ja, zeg.. In de VS zou zo'n rol minstens 3 keer zoveel betalen. Kwaliteit kost geld, en zo'n Kamphuis is eigenlijk onderbetaald voor de taak en het niveau.
Dan volgt de vraag.. willen we eigenlijk wel een goed ge-olied politie apparaat ? Ik niet. Niet omdat ik het de verschillende takken van de politie misgun om goed samen te werken en boefjes te vangen, maar zoals het politieke klimaat ervoorstaat in Nederland (en ondanks dat iedereen in het verzet zat tijdens 40-45 het 'de Duitsers' toch gelukt was om bijna 85% van de Joodse bevolking te deporteren) is het niet ondenkbaar dat een ander doel verregaandere middelen heiligt. Zeer zeker als in absolute aantallen er in Nederland meer mensen afgeluisterd worden dan in de hele VS.. maar wat wil je ook in wat vrijwel het rijkste land ter wereld is. Een land dat in de top 5 voorkomt vwb wapenhandel, geldhandel, mensenhandel en drugshandel..
Alsof de Vereenigde Opium Compagnie zich enkel met het verschepen van zout en specerijen verrijkt heeft.. Of die "Al Qaeda" nonsense (zoek eens op Google Video naar "The Power of Nightmares") waar we zo bang voor geacht worden te zijn.

Zo, kunnen we dan eindelijk als "ja" en "nee" loeiende kuddedieren inzien dat onze zeer gewaardeerde mening gewoon een instrument is in een situatie waar blijkbaar informatie "uitgelekt" dient te worden ? Alsof die selffulfilling recessie van vorig jaar niet genoeg was.

@Arjan
"Ik vind de Balkenendenorm ook een mooie: 181.000 euro, dat is wat hij krijgt, maar niet wat hij de overheid kost. Dan moet je ongeveer 50% van dat bedrag daarbij optellen voor het werkgeversdeel en andere voorzieningen."

Nog wel wat meer dan 50%, hij heeft een (Cats)huis! Ik denk dat het ICT management het best wil doen voor 181.000 als ze er een vergelijkbaar huis bij krijgen.

@Robbie
"En als iemand hier beweert niet met een tarief van 90 euro kan uitkomen zijn we de weg kwijt"

Het gaat niet over niet uitkomen, maar het is een kwestie van vraag en aanbod (een van de eerste lessen economie).
Daar zit precies het probleem voor de politie (en meer algemeen overheidsorganisaties). Over het algemeen een strak keurslijf van functiehuizen en salarisschalen. Een attitude van iedereen gelijk belonen.

Wil de overheid zonder inhuur kwaliteit in huis halen, zal men meer moeten differentiëren in het belonen.

Belangrijke PS: Met bovenstaande stelling wil ik absoluut niet stellen dat alle ambtenaren geen kwaliteit kunnen leveren, ik ken er namelijk genoeg die dat wel doen. Dus: een hond is een dier, maar een dier is niet per definitie een hond.

Nogmaals: In het artikel wordt gesproken over het salaris van de interim-manager. Het bedrag genoemd heeft echter niets met het salaris te maken maar is het bedrag dat het bedrijf in rekening brengt voor deze interim-manager. Wat het salaris van dhr. Kamphuis is, wordt niet vermeld.
In het gulden tijdperk ben ik Business Unit Manager geweest en daara was het geen uitzondering dat het bedrag dat voor een medewerker in rekening werd gebracht bij een klant 3 a 4 maal de hoogte van het bruto salaris van de medewerker was.
Als je dit in ogenschouw neemt, zou dhr. Kamphuis dus ruim onder de, in mijn ogen nog steeds onzinnige (zie mijn eerdere reactie), Balkenende norm zitten.


@Jeroen.
Ik ben Senior SAP Human Capital Management consultant.


Exact Frank,

het probleemn in dit artikel is dat het tendentieus is: appels worden met peren vergeleken, salaris en kosten.

Wat je verder ook van een inkomen van een interimmer / externe vindt, het artikel heeft een onjuiste vergelijking gemaakt.

Zaken die genoemd hadden moeten worden:

- waarom zit er zoveel externen? (valt nu best mee, forse reducties gehad en on going)
- is de 201.000 inderdaad zo hoog, hoe zit het met de markt, etc.

Als je die vragen beantwoord krijgt heb je natuurlijk geen zwaar verhaal. Het moet ook verkopen.
Net zo goed dat het om tarieven van 2004 - 2009 ging, de huidige tarieven zijn fors anders. Ook geen leuk feit tov de beoogde sensatie.

Overigens werd er in de reportage over een locatie gesproken, terwijl op TV beelden van een andere locatie werden getoond (2 maal). Nog een staaltje van slecht huiswerk, kwestie van snel willen scoren.


p.s. Volgens mij (ooit gehoord) is Mevr. Polak een van de grootverdieners bij de publieke omroep (ruim boven Balkenende norm), frappant dat zij dan een dergelijk onderwerp moet presenteren :D

Het bedrijf zou eens zijn medewerkers beter kunnen gaan aansturen en medewerkers die zich niet aan dit beleid willen houden eens ernstig toespreken.
De dagelijkse praktijk is dat iedere medewerker bijna een veto recht heeft over hoe het een-en-ander gedaan moet worden.
Dit voert de kosten enorm op en men maakt niet efficiënt gebruik van de medewerkers. Ik werk hier nu 2 jaar, maar ik heb nog nooit zo weinig gewerkt per dag.

Hoe lang blijven die tarieven "huidig"? Wat is de prijs van het opzeggen van een nadelig contract, of in het ergste geval contractbreuk?
Terwijl de jaarwende van oudsher een bijzonder makke tijd is, heb ik de afgelopen twee weken buitenproportioneel veel aanbiedingen gehad. Allemaal tegen de zogenaamde "huidige tarieven" van zo'n 80 euro per uuro.
Afgezien van 't feit dat de meer malafide tussenbureautjes zulke dagtarieven al sinds 2001 aanbieden ( de 600-700 getalwaarde is blijkbaar een magische grens), vraag ik me dus af of er een collectieve vrees hangt dat spoedig de tarieven weer zullen stijgen. En zowaar, enkele aanbiedingen, reeds gisteren ontvangen vanuit de UK hebben reeds als eerste insteek vanuit het bemiddelingsbureau een tarief 15% hoger dan wat in 2007 zo'n beetje de norm was (minus de marges dus). Hoewel 't om vrij zware functies gaat met de benodigde ervaring gaat 't toch om dagtarieven van 1500 tot 2000 pond sterling. Dat is dus zo'n 210 euro tot 275 euro per uur, exclusief onkostenvergoeding.
Op deze website http://www.advocatenoverzicht.nl/ kun je de uurtarieven van advocaten zien, of op http://www.degoedkoopstenotaris.nl de tarieven voor notarissen.. wat vaak standaard werk is. Medische specialisten in de niet-particuliere gezondheidszorg ontvangen toch al snel zo'n 140 euro per uur (en dan wordt ook vaak overwerk goed vergoedt).. bovendien heeft men het over DBC's wat een soort FTE's zijn en kan bij verhoogde productiviteit, specialisatie en automatisering er flink op afgeweken worden. En daar komen we weer bij de IT.. automatisering en hoe moeilijk zoiets dat vaak vervlochten is met de resultaten van een taak, hoe dat in geld uit te drukken. Maar als we enkel en alleen al kijken naar de werkdruk, wil je als bedrijf dan echt het risico lopen om iemand in te huren waarbij je op hun tarief hebt zitten afknijpen, en dan ook nog kwaliteitswerk, loyaliteit, integriteit verwachten ? Zelfs in zo'n rationele industrie als de IT blijven mensen emotionele wezens, dat kun je uitbuiten of belonen.
Maar als er geen simpele vorm van waardering meer is, als men vanuit een zelfverkozen rol om anderen niet boven het maaiveld uit te laten groeien met een misplaatst gevoel van rechtvaardigheid en redeloos geloof in standardizatie en normalisatie (kijk eens in de cynische oorsprong van "Human Relations Management" vwb de Hawthorne studies...), certificering en modieuze buzzword compliance, dan zal men oogsten wat men zaait. De zogeheten 'artificial intelligence' singulariteit is nochthans zo'n 5 jaar verwijderd, en kort daarna zullen er computers bestaan zo slim als een mens, een departement, een dorpje of provincie, of een hele bedrijfstak. Dan kan men wel krampachtig de kop in het zand steken, of ultra-protectionistisch de vooruitgang proberen te stagneren, maar als men vanuit korte-termijn winstbejag (en is dat eigenlijk wel zo of jaagt men slechts een illusie na ?) elke vorm van lust en leven, en creativiteit, en mogelijkheden tot innovatie, uit zulk een fundamentele infrastructurele bedrijfstak heeft geknepen, dan blijft als enig prospect over om slachtoffer van onze eigen creatie te worden waarbij niet alleen IT-ers maar alles wat te automatiseren is vervangen zal worden. Proost.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Politie

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-01-12T11:24:00.000Z Jolein de Rooij