ICT-afdeling politie halveert inhuurbudget

De Voorziening tot Samenwerking Politie Nederland (vtsPN) wil in 2010 voor maximaal vijftig miljoen euro aan externe ict'ers inhuren. Dat betreft niet alleen de salariskosten, maar ook de werkgeverskosten en de kosten van bureaus. In 2009 waren de inhuurkosten voor externe medewerkers bij de ict-organisatie van de politie nog 108 miljoen euro.

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken schrijft in een brief naar de Tweede Kamer dat in 2009 een groot reorganisatietraject is uitgevoerd bij de ict-organisatie. Het aantal externen betroft in juli 2009 nog 724 voltijdsbanen. In januari 2010 waren er nog 342 externen. De ict-organisatie nam een aantal maatregelen om het aantal externen terug te brengen. Zo kreeg de organisatie een nieuw bestuur, een nieuw algemeen directeur en werd een inhuurloket opgezet.

Het actualiteitenprogramma Nova constateerde eerder dat zes medewerkers binnen vtsPN meer betaald krijgen dan de Balkendenorm. Ter Horst stelt in haar brief dat de norm van 150 euro per uur die Nova hanteerde, niet de norm is die wordt gebruikt binnen de overheid. Volgens de minister krijgt een externe ict'er bij de ict-organisatie van de politie niet meer betaald dan 199,88 euro per uur. Dit is het maximum uurtarief dat wordt gehanteerd binnen het Rijk. Er zijn inderdaad zes medewerkers die meer dan 150 euro per uur krijgen betaald, zegt de minister.

Externe directeur

Een daarvan is de ad interim-directeur Hans Kamphuis. Hij krijgt 160 euro per uur. Ook deze directeur is niet in dienst van de organisatie. ‘Het bestuur heeft bij de invulling van deze functie eerst bezien of kandidaten beschikbaar waren binnen het bestand van de Rijksoverheid. Helaas was het onmogelijk op korte termijn een voldoende stevige kandidaat te geven', schrijft Ter Horst.

Over de aanstelling van Kamphuis is contact geweest met de minister. Zij heeft de aanstelling goedgekeurd. ‘Ik wil benadrukken dat het hier gaat om een tijdelijke situatie', aldus de minister.

Eind 2008 bleek na intern onderzoek dat de ict-organisatie voor veel geld externe ict'ers inhuurt. Het eerste halfjaar van 2008 werd er voor 77 miljoen euro ingehuurd. Daarvoor werden 1200 mensen ingezet. In 2009 werd er een nieuw bestuur aangesteld. De belangrijkste taak voor dit bestuur is om het aantal externen binnen de organisatie terug te brengen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computerstoring politie duurt nog hele week

Politie Noord-Oost kampt met netwerkstoring

Centraal politiedienstencentrum komt na 2010

vtsPN rondt invoering politiesysteem af

Politie huurt ict-strategen in

vtsPN haalt toch wervingsdoel ICT'ers

vtsPN zet inhuurloket voor externen op

Politie wil inhuur ICT'ers beperken tot 486 FTE

Politie wil ruim 1,8 miljoen uur inhuren

Politie stelt werkgroep in voor ICT-systemen

'ICT-kosten politie zullen niet stijgen'

Scholten Awater vernieuwt contract bij vtsPN

vtsPN: Spreken over opheffing is voorbarig

Onduidelijkheid over ICT-besparing bij politie

Politie heft ICT-dienst vtsPN op

vtsPN begrijpt kritiek op nieuw politiesysteem

Rekenkamer laakt ontwikkeling politie-ICT

Politietop pleit voor compleet nieuwe ICT

Gedeeld politiedienstencentrum komt in 2011

Politie somber over verbetering vtsPN

Interventieteam pakt problemen vtsPN aan

Korpsbeheer verrast door problemen bij vtsPN

Politie-ICT voldoet niet aan verwachtingen

ICT-systemen politie rammelen nog steeds

PWC: Centrale ICT bespaart politie 56,2 miljoen

Politie zet speurtocht naar storing voort

Politie speurt nog steeds naar oorzaak storing


Reacties

Wat is de relatie tussen dit bericht en de berichten over de computerstoringen? Ik hoop dat er geen relatie is, maar ik vrees van wel. Is de balans tussen geld en kwaliteit zoek of is het een incident?

De gebruikelijke afweging tussen kwaliteit en kwantiteit?

Tijd dus om eens verder te kijken dan de standaard grote detacheerders zoals Cap, Logica, Atos, etc en agencies als Huxley, Computer Futures, ...

Door zelfstandigen direct in te huren kan er zo veel bespaard worden zonder achteruit te gaan in kwaliteit.

@Eric : Juist !

@Eric, mee eens. Kleinere bureau's kunnen vaak een betere kwaliteit leveren voor altijd een betere prijs. Vergt wel extra inkopers die ook scherper op de prijs zijn. Ook in EU aanbestedingen mag de prijs een doorslaggevender stem hebben.

En o ja, wel de doorleenbureau's er tussenuit halen,dan kan ook nog eens de zzp'er voordelig aan de slag.

Interessante commentaren.. inderdaad, voor een industrie met zoveel knappe mensen is het uitgesproken bizar dat het personeelsbeleid op het niveau zit van "trek eens een blik open met ..."..
Belachelijk!
Echter.. mijn netto uurtarief zit ook boven de Balkenende norm, dus voor dit soort klusjes wordt ik steevast genegeerd door de vele agentschapjes.
Misschien moeten we soort index gebruiken €150 x ((IQ x (leeftijd - 24))/(Balkenende's IQ x 30)) ?

@paopap

Zeker geen wiskunde gehad op school ? Delen door nul is flauwekul...

In andere artikelen blijkt dat het met de kwaliteit van de ICT diensten bij Politie ver te zoeken is. Door allerlei externen er uit te werken snijdt men alleen aan de kostenkant, maar gaat (zo is het meestal bij dit soort organisaties) de kwaliteit alleen maar verder achteruit. De beste IT-ers willen namelijk niet in dienst bij vtsPN. Beste oplossing: dienst helemaal opheffen en opnieuw beginnen met een kleine slagvaardige organisatie en een goede mix van kwalitatief goede mensen (de beste man op de beste plek, los van het feit of die extern of intern is).

Ik snap die ophef over inhuur niet echt.

77 miljoen in 2008. Daarvoor werden 1200 mensen ingezet. Dat is dus gemiddeld nog geen 65.000 euro per jaar.

Wil je een goede IT-er in dienst hebben dan ben je met alle bijkomende kosten volgens mij meer kwijt. Zeker als je mensen met ervaring zoekt.

Oops verkeerd gelezen, het was het eerste halfjaar van 2008.

@ theezakje.
Er staat wel IQ en geen EQ.
Met het IQ van Balkenende is niet zoveel mis.

@Joost.
Grote bedrijven maken liever grote afspraken met een paar leveranciers.
Zodat ze niet 150 afspraken hoeven te maken met 150 éénpitters. Die administratie kost namelijk ook geld en dat besteden ze blijkbaar liever uit.

Wat gaat Bromsnor dan doen met al die centjes ? Elke agent een Twitter account en een goedkoop mobieltje geven ? Met als argumentatie dat vanwege de "crowd sourcing" aspecten vwb het filteren van informatie dit een zelf-organiserend web 2.0 informatie uitwisselingssysteem is ?

@ theezakje.. ik zou Balkenende toch in de klasse van "hoge imbicielen" plaatsen, wat een IQ tussen de 35 en 55 impliceert. 't is toch duidelijk dat ie in staat is om z'n eigen haar knippen, ookal zou ik zelf me niet beperken tot een rekenlineaal en een tondeuse, maar ja..

Waarom huren ze geen ZZP érs in is veel voordeliger.

Die zzp-ers hebben er de afgelopen jaren de kans gehad om de ict goed op te zetten en hebben het zo complex gemaakt met de gedachte dat de vtspn op deze manier niet meer zonder ze kan. Ben erg blij dat ze er nu met bosjes uitgetrapt worden.

@Benno : de kern van waarheid blijft.
Sinds jaar en dag kan/wil/mag men niet betalen voor interne medewerkers van voldoende niveau.
En wat krijg je dan?

Breaking news: alle externen eruit bij vtsPN! Ordina schijnt in de race te zijn om alles in te vullen. Is in elk geval lekker goedkoop, met zoveel bankzitters.

paopap, de Balkeneinde-norm gaat er van uit dat je full time werkt.
Als ZZPer heb je een hoog tarief nodig om de niet productieve uurtjes te compenseren.
Uiteindelijk heb je dan met 150 Euri/uur een leuk salaris maar niet echt schokkend hoog, tenzij je het natuurlijk heel goed voor elkaar hebt.

Ik ben overigens ook nooit een fan van Balkeneinde geweest, maar ik denk niet dat er een probleem is met zijn IQ, echter wel met zijn beoordelings vermogen.

Ik begrijp trouwens niet waarom een politiesysteem zo ingewikkeld moet zijn.
Gewoon een MySQL tabelletje met de gegevens van alle boeven. die draai je eens per maand een keer uit en dan kan de agent die lui achter tralies zetten.
Voor 150 euro per uur knutsel ik vanmiddag wel even zo'n databaseje in elkaar.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-01-28T09:56:00.000Z Rian van Heur


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.