Jonker leidt Europees onderzoeksconsortium

Dit artikel delen:

Willem Jonker wordt de nieuwe algemeen directeur van EIT ICT Labs. Dat is een consortium van bedrijven, onderzoekscentra en universiteiten in Nederland, Zweden, Finland, Duitsland en Frankrijk. De technische universiteiten van Delft, Twente en Eindhoven nemen er ook in deel. Jonker werd op 14 september 2010 aangesteld.

Prof. dr. Jonker volgt de Zweed professor Gunnar Landgren op, die de functie tijdelijk vervulde sinds de oprichting van EIT ICT Labs in 2009. Jonker is deeltijdhoogleraar databasetechnologie aan de de Universiteit Twente. Daarvoor was hij onder meer als onderzoeksleider in dienst bij Philips en KPN.

De naam EIT ICT Labs verwijst naar subsidiegever EIT, het Europese Instituut voor Innovatie & Technologie in Boedapest. Dat instituut heeft van de Europese Commissie de opdracht gekregen om drie kennis- en innovatiecentra te formeren.

Deze centra moeten helpen de afspraken uit het Lissabon-akkoord waar te maken, namelijk om de Europese Unie tot de meest concurrerende en innovatieve kenniseconomie van de wereld te maken.

22 miljoen per jaar

De Europese Unie stelt gedurende zeven jaar maximaal 22 miljoen euro per jaar beschikbaar aan EIT ICT Labs.

Tot het consortium behoren ook een aantal Nederlandse bedrijven, technische universiteiten en onderzoekscentra. Dat zijn Philips, het Nederlands Instituut voor Research naar ICT (Nirict) en Novay, het vroegere Telematica Instituut. EIT ICT Labs doet onderzoek naar de toekomst van de informatie- en communicatiemaatschappij.

Spin-offs, toptalent en werkgelegenheid

Het consortium wil het geld besteden aan 'onderwijs, onderzoek, ontwikkeling en het naar de markt brengen van innovatieve ict-producten en -diensten'. Andere doelstellingen zijn het versnellen van de groei van spin-off bedrijven, het aantrekken van internationaal toptalent en, in het algemeen, het bevorderen van economische groei en werkgelegenheid.

Binnen het Nederlandse Nirict is al het ict-onderzoek van 3TU, het samenwerkingsverband van de technische universiteiten van Delft, Eindhoven en Twente, ondergebracht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-17T12:20:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.