Dienst Justitiële Inrichtingen wil af van Progress

Dit artikel delen:

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van Justitie zit in zijn maag met de oude, op Progress gebaseerde informatiesystemen. De dienst wil de Progress-ontwikkelaars van het eigen Shared Service Centrum ICT de komende maanden laten omscholen naar Java. Meer eigen Java-ontwikkelkracht moet de broodnodige vernieuwing van de ict wél laten slagen. DJI stopte onlangs met de ontwikkeling van het nieuwe systeem Cajis. Dat heeft twaalf miljoen euro gekost.

Hoewel Cajis, een informatiesysteem over gedetineerden, is mislukt, wil DJI doorgaan met de broodnodige vernieuwing van zijn primaire bedrijfssystemen. Waarschijnlijk neemt de dienst nu eerst een ander systeem onder handen: Jeugd, een informatiesysteem voor jeugdgevangenissen. Net als bij Cajis moet er een op Java-gebaseerde applicatie uitrollen, als opvolger van een oude Progress-toepassing.

Probleem is dat bij de ontwikkelaars van het Shared Service Centrum ICT van DJI te weinig Java-kennis bestaat. DJI is daarom bezig met een plan om de Progress-programmeurs om te scholen naar Java. Dit omscholingstraject vindt dit najaar plaats. DJI wil dan, wanneer de automatiseerders op cursus zijn, Progress-programmeurs inhuren om het onderhoud en eventuele aanpassingen aan de huidige systemen te laten uitvoeren.

Een woordvoerder van DJI wil geen toelichting geven omdat er Kamervragen zijn gesteld over het Cajis-echec. 'Het is goed gebruik dat het ministerie eerst de Tweede Kamer antwoord geeft. Dat moeten we nu eerst even afwachten.'

Gesneefd

DJI, het agentschap van het ministerie van Justitie dat gevangenissen en justitiële inrichtingen beheert, telt zo'n 19.000 medewerkers en meer dan honderd vestigingen verspreid over het land. Jaarlijks worden zo'n tachtigduizend mensen voor langere of kortere tijd ingesloten. Om de bedrijfsprocessen te ondersteunen, is er het primaire systeem Tulp (Ten UitvoerLegging Persoonsgebonden straffen). Dat bestaat uit vier deelsystemen: Jeugd (voor de jeugdgevangenissen), Fris (Forensische applicatie), Mits (TBS Klinieken) en GW (Gevangeniswezen). Het zijn verouderde en traag geworden systemen die begin jaren negentig in Progress ontwikkeld zijn.

DJI wil deze systemen vervangen door applicaties die in Java zijn ontwikkeld. De eerste poging, Cajis (Capaciteit en Justiabelen InformatieSysteem), is gesneefd. Dit moest de opvolger worden van het oude systeem voor de gevangenissen (GW). Dat kostte Justitie twaalf miljoen euro. Een van de oorzaken van dit echec was het ontbreken van voldoende Java-capaciteit bij het Shared Service Centrum ICT. DJI probeerde dit op te lossen door zeven programmeurs in te huren.

Klassieke foutenfestival

Uiteindelijk is het project mislukt door een aantal klassieke fouten, zoals een opdrachtgever (DJI) die door een gebrek aan een scherp doel steeds nieuwe eisen stelde, eindgebruikers die te weinig betrokken werden, een systeem dat te complex werd gemaakt en waarbij te veel in een keer moest worden gebouwd, een aannemer (het Shared Services Centrum ICT) die technisch tekort schoot, ongemotiveerd personeel door de vele tegenslagen en het ontslag van de externe Java-programmeurs, en het ondanks de regelmatig gegeven adviezen, niet bijsturen van het project.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Vreemd verhaal. Het lijkt toch veel logischer om de bestaande en kennelijk op zich nog wel functionerende Progress systemen te moderniseren in plaats van vervangen? Dat is veel goedkoper dan herbouw, voorkomt kapitaalvernietiging van bestaande herbruikbare onderdelen zoals de database en wellicht een deel van de business logica en de bestaande kennis en skills worden niet weggegooid. Is er iemand die denkt dat Java beter is dan Progress? Dat is zeker niet het geval. Als je de systemen nu in Java ontwikkeld en vervolgens weer 15 jaar verwaarloost zit je weer in precies dezelfde situatie als nu. Dat heeft met management en visie te maken, niet met technologie.

Helemaat eens met de vorige reactie. Daarnaast is het omscholen van de huidige progress medewerkers uitdagend vanwege het moeten aanleren van een compleet nieuw programmeer paradigma.
het dubbel onderhoud op de systemen in zowel menskracht als licenties zal ook kostenverhogend werken.
Andere organisaties hebben dit aan den lijve ondervonden.

@Peter: Sinds wanneer heeft de overheid verstand van ict? Ze hebben belastinggeld genoeg, ze hoeven het zelf niet op te hoesten, dus kunnen ze er ook (weer) mee wegkomen deze kapitaalvernietiging. En verstand van management en visie, zijn eveneens 2 zaken die ontbreken bij dit clubbie :-)

De reden van deze overstap kan zijn omdat een - in Java gebouwd systeem - zich weer makkelijker laat outsourcen zodat er weer een rijks-ict-afdeling kan worden opgedoekt :-) Volgens mij is Progress kennis langzaam maar zeker (gestructureerd) aan het uitsterven.
Zo kunnen ze de interne Progressers (indien aanwezig) ook lozen, want hun kennis is dan niet meer nodig


Eens, plus dat de weg die nu blijkbaar wordt voorgesteld al jaren geleden ingezet is. En nu blijkt dat het niet gewerkt heeft doen ze net of ze nu pas het idee krijgen en gaan ze het nog een keer doen. Volkomen kansloos. Gewoon een opfriscursus Progress (ja ook Progress is de afgelopen 10 jaar veranderd) voor de interne medewerkers, een paar echt goeie lead consultants erbij, die zowel de problematiek als de techniek snappen, en ze kunnen weer jaren vooruit. Zonder koelkastsoftware. Want laten we eerlijk zijn, Java is toch nooit bedoeld voor de ontwikkeling van serieuze bedrijfssoftware?

Ik vraag me af wat er zo speciaal is aan dit "bedrijf" dat er geen gebruik gemaakt kan worden van bestaande oplossingen evt. iets aangepast voor kleine afwijkingen.
Wanneer ik aan een gevangenis denk, denk ik aan planning van de beschikbaarheid en onderhoud e.d. Dan denk ik aan software voor hotels en vakantieparken, maar ook ziekenhuisbedden en voertuigen. Wanneer ik aan de transportbewegingen denk van gevangenen (tussen gevangenissen en rechtzalen), denk ik aan een transportplanpakket. En wanneer ik aan de personeelsplanning denk, zijn er daar ook pakketten beschikbaar. En als laatste de financiële administratie en de gegevens over de "relaties", dus het personeel en de "gasten". Uit mijn ervaring denk ik als eerste aan een ORTEC, die een heel planpakket heeft voor verschillende branches en koppelingen heeft met div. financiële pakketten. Waarom moet altijd alles helemaal op maat opnieuw uitgevonden worden? En dan dus vaak nog met heel veel kosten en toch niet het gewenste resultaat.

Dit is in 2005 ook al gebeurd. Toen werd een deel van progress beheer omgeschoold tot oracle beheer en werden progress ontwikkelaars omgeschoold tot java ontwikkelaars sinds de afgelopen jaar hadden ze eindelijk weer wat progress ontwikkelaars indienst om de gewenste functionaliteit in hun progress applicaties weer in te bouwen. Moeten ze nu weer omgeschoold worden. Dan zien we bovenstaand bericht in 2015 weer terug komen wanneer het volgende java project weer gefaald is bij DJI en ze weer een nieuwe opstarten en alle progress applicaties nog fijn door draaien.

Grappig dat in geen van de reacties wordt gerept over de frase "door een gebrek aan een scherp doel". Kennelijk een moeilijk te omzeilen valkuil. Eerst denken, dan doen; dus eerst een duidelijk en doortimmerd plan en dan pas bouwen. En 'agile' (wendbare) software ontwikkeling is bedoeld om een bepaalde mate van flexibiliteit te hebben in en gedurende de bouwfase, niet om het gebrek aan een goed ontwerp (plan) te ondervangen.

Java nooit bedoeld voor serieuze bedrijfssoftware??? Ik ga er even vanuit dat je nog nooit in een Enterprise omgeving buiten de overheid aan de bak bent gekomen anders zou jij deze opmerking nooit geplaatst hebben. J2EE staat hoger op de lijst binnen internationale organisaties dan wat dan ook.

Dit klinkt als een recept voor mislukking. Het oude systeem is kennelijk hard toe aan vernieuwing. Dus vervolgens gaan we een nieuwe techniek omarmen en alle bestaande ontwikkelaars omscholen naar een nieuwe taal. Een taal die fundamenteel anders denken vereist en bovendien minder krachtig is op het gebied van business logic.

Ik vind het moeilijk te geloven dat een project van 12 miljoen euro mislukt omdat de technologie niet zou deugen. Laten ze eerst beginnen met een goede projectorganisatie, vervolgens uitzoeken wat het te herbouwen systeem eigenlijk doet via reverse engineering (want documentatie zal er wel niet zijn). En dan gaan bedenken waarin eea opnieuw gebouwd wordt. Als je puur naar de kosten kijkt zou herbouw in Progress misschien wel eens het goedkoopste kunnen zijn. Geen omscholing en geen vertaling nodig naar een nieuwe ontwikkelomgeving.

Maar als ze daar écht niet weten hoe ze hun geld op moeten krijgen, dan wil ik ze met alle liefde mijn bankrekeningnummer geven :)

Uit het artikel blijkt nergens waarom er nu voor Java wordt gekozen. Java is wellicht meer portabel en flexibeler, maar over de behoefte daaraan lees ik niets.
De laatste paragraaf (Klassieke fouten festival) gaat over van alles behalve de implementatietaal.

Afijn in ieder geval weten we nu waarom de Politie extra inkomsten middels bekeuringen nodig heeft.

Als ze nu eerst eens gaan nadenken in wat men nodig heeft ipv de oplossing in techniek/platform of programmeertaal komt men een stuk verder denk ik.

Dat de bestaande TULP applicatie aan een modernisatie slag toe is, is na zovele jaren logisch. Echter de overheid heeft ook de taak voorzichtig om te gaan met belastinggeld, zeker in deze tijd. Dit betekent m.i. geen risicovolle mega projecten van vele jaren maar applicatiemodernisaties in kleine beheersbare stappen. Dit leidt tot betere beheersing van risico's, vergroot de acceptatie bij gebruikers, en kosten kunnen in lijn worden gebracht met het beschikbare budget. Eis nummer 1 bij modernisaties is dat er altijd een exit mogelijk is met behoud van het gerealiseerde resultaat. Bijv. zou je eraan kunnen denken om als eerste stap de UI los te weken van de logica laag en te moderniseren. Dit kan met iedere technologie (Java, Ajax, WPF, Silverlight, .NET), en is maximaal 6-9 maanden werk bij een grote applicatie. De business logica (grootste investering) blijft in Progress en hoeft dan niet gedesinvesteerd te worden. Ook hoeven geen dure nieuwe licenties te worden gekocht. Als stap 2 kan de business laag worden ontvlecht in webservices, en dan eventueel naar een andere technologie worden gebracht. Ergo niets weggooien, maar geleidelijk ombouwen, risico's beheersen, per 6 maanden implementeerbare deliverables opleveren, en snelheid van aanpassing in lijn brengen met het beschikbare budget.

Eerst bepalen wat je nodig hebt. Aantal transacties per seconde, verwachte afmetingen van database etc. Dan kijken of er standaard tooling bestaat b.v. huisvestingssysteem en daarna pas bepalen welke techniek je denkt nodig te hebben. Ga eens kijken bij de IND. Daar zijn de afgelopen jaren veel lessen geleerd.

Zakkenwassers! Het waren, zijn en blijven zakkenwassers daar in Den Haag!

Dat is wel zo, een verkwistende overheid maar gezien de huidige crisis hou je zo wel een heleboel mensen aan het werk die nu Java kennis opdoen, wat nooit weg is.

In het kader van op handen zijnde bezuinigingen en alles wat ons nog te wachten staat bij Rutte/Verhagen/Wilders doet men er verstandig aan te houden (en koesteren) wat men heeft. Kennelijk heeft het oude systeem alle achterliggende jaren zijn diensten bewezen, dan is daarvoor toch ook een toekomst? Progress(ie) is tenslotte vooruitgang!

Hallo,
Ik heb zelf enige tijd bij SSCI gewerkt in de Java groep. Al enige tijd geleden is dit nogmaals gebeurt. Toen werden er ook Progress programmeurs omgeschoold naar Java omdat er in Progress geen werk meer zou zitten.
Nu gaan ze dat ook met de laatste Progress mensen doen. Wat krijg je dan, een heel blik met nieuwe, niet deskundige Java mensen die zogenaamd al de kennis hebben om 'opeens', 'goed' door te kunnen gaan met Java, nou geloof mij: Na omscholing is er een basis kennis die niet voldoende is om een heel pakket met te schrijven.
Alles daar bij de overheid is pure werkverschaffing. Als je rondloopt op een van de verdiepingen en om je heen kijkt, dan kan je zo 50% van het personeel overbodig inschatten. Zitten niets te doen, eigen websites te maken, te golfen in een hoekje van de kamer.
Sommige teamleiders hebben dan een team van maar een paar personen. Zo is dat goed zichtbaar bij het Progress team (weet niet of dat nu nog zo is). Daar zaten doen ik wegging 6 mensen in waar er nog zeker twee weg zouden gaan. Houd je een team over van 4 mensen. Moeten ze daar een teamleider voor hebben?? Gooi zo'n teamleider eruit en breng de personen onder in een ander team.
Er gaat daar zoveel geld verloren aan personen die werktelijk weinig tot niets zitten te doen.......

Tja, het is weer wel goed voor mijn marktwaarde als Progress ontwikkelaar. Hetzelfde gebeurde in het begin van de jaren 90, toen diverse pogingen om legacyapplicaties te vervangen op zowat alle fronten mislukten. Cobol-ontwikkelaars werden Oracle-specialisten en namen vervolgens de benen omdat ze op de vrije markt 2x meer verdienden. School je vaste Progress-crew om tot Java-specialisten en de geschiedenis herhaalt zich: kunnen ze eindelijk een beetje gaan cashen.

Hoe minder Progressers, hoe meer werk voor de bestaande Progressers en hoe interessanter de tarieven. Vooral volhouden dus :)

Het probleem bij Justitie (4 jaren mijn klant geweest) zit 'm in het management.
Er zijn veel te veel managers met veel te veel eisen zonder sterke man/vrouw die erboven staat. Hierdoor mist een duidelijke visie op ICT gebied (net zals bij Politie en bij Gemeente Amsterdam), worden eisen gesteld die niet nodig zijn en uiteindelijk dingen van systemen geeist die niet zinvol zijn. Als het dan misgaat wordt naar externe factoren gewezen, de schuld wordt nooit intern gezocht bij de beslissing nemers. Het aantal mensen bij Justitie die zich met ICT bezig houdt zou bij commerciele bedrijven direct aangepakt vanweg hoge kosten en gebrek aan effectiviteit en resultaat.

Tja, DJI staat in 'het wereldje' al jaren bekend als een soort van luilekkerland voor Progress-inhuur. Geen beleid, geen visie, maar wel betalen. Wat wil je nog meer als (dure) externe?

Iedereen bedient en tevreden als je Progress converteert naar Java volgens een architectuur-template. Die template legt de klant zelf vast. Daarmee zijn alle toekomstige eisen verankerd. Het gebrek aan documentatie is niet spannnend bij voren bedoelde automatische conversies. Wel als je onderhoud moet blijven plegen. Dit wordt eenvoudig opgelost door op de markt zijnde repository-systemen. Ik werd 2 jaar geleden door Ronald W geattendeerd op het G4-platform. Documentatie, Analyse, Conversie en Modernisering vanuit dezelfde geintegreerde aanpak. Uit de hand lopen kan ook niet meer, daar dit bedrijf met zijn eveneens geintegreerde G4/Dashboard zijn exact gemeten bevindingen baseert (BI-systeem) op G4/Repository.
Zelfs het Cajis systeem kan precies doorgemeten worden. De bruikbare delen kunnen met G4/Analyzer eruit gesneden worden. De kern van de oplossing is dat er een integraal Inzicht & Overzicht beschikbaar komt, waarop BI-basis, alle stakeholders de door hun gewenste informatie verkrijgen. Even wat visie en moed te tonen, dan is er nog steeds geen man overboord. Met dank aan Ronald W, die als marktvorser indiceert wat Forrester en Gartner alleen doen als ze er veel geld voor krijgen.

Zelf denk ik niet dat het verlies van die 12 miljoen maar iets te doen heeft met de techniek (al is dat een mooi schaap om de schuld te geven). Of je nu een gelikte AJAX interface met een ESB gebruikt, of een stel Perl scripts, elk project valt en staat bij 3 hoofdkenmerken:
- Requirement Management (Vaststellen eisenpakket)
- Scope definitie (bepalen reikweidte en fasering).
- En communicatie. Communicatie communicatie.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-27T14:54:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.