Minister onderzoekt vertraging IND-systeem

Dit artikel delen:

De invoering van het ict-systeem Indigo bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is opnieuw vertraagd. Het programma blijkt nog niet goed te functioneren, waardoor de geplande oplevering op 1 januari 2011 niet wordt gehaald. Dat meldt minister Gerd Leers in een brief aan de Tweede Kamer. Hij stelt een onderzoek in.

Het ict-systeem Indigo moet de processen en informatie van de IND structureren. Leers meldt dat de ontwikkeling van het programma 'grotendeels is gerealiseerd' en dat het vanaf het voorjaar van 2010 stapsgewijs is begonnen met de invoering in de hele organisatie. Dat gebeurt in deelopleveringen, waarbij als eerste dossiers worden gedigitaliseerd en vervolgens worden gekoppeld aan informatie van andere organisaties.

'Bij het opschalen van het gebruik van het digitaal dossier en de bijbehorende ketenkoppeling, heeft de IND te maken met problemen op het gebied van performance en stabiliteit', aldus minister Leers. De implementatie van Indigo vergt meer tijd dan vooraf werd ingeschat, is zijn conclusie.

Audit

Leers heeft inmiddels een audit ingesteld. 'Het onderzoek moet leiden tot aanbevelingen om de gesignaleerde problemen op te lossen en verdere risico's te beperken.' De bewindsman verwacht de onderzoeksuitkomsten begin 2011.

In eerste instantie stond implementatie van Indigo gepland voor december 2009. Toen in augustus 2009 bleek dat deze deadline niet zou worden gehaald, nam toenmalig cio Hans Blokpoel een aantal maatregelen. Onder meer werd de oplevering van een aantal deeltrajecten opgeschort. De eerste deeloplevering zou plaatsvinden in april 2010, maar in maart uitte de Algemene Rekenkamer al twijfel of volledige overstap naar Indigo volgens planning kon verlopen.

Accenture, BeInformed en Ordina

Dienstverleners Accenture, BeInformed en Ordina werken mee aan het project Indigo. De IND denkt jaarlijks 45 miljoen euro te kunnen besparen door het ict-systeem. Volgens de Rekenkamer kan deze verbetering alleen worden gehaald als het systeem volledig is gerealiseerd.

Het programma werd in 2009 verkozen tot beste ict-architectuurprogramma door het Nederlands Architectuur Forum voor de digitale wereld (NAF). De overheidsorganisatie werd vooral geprezen om de wijze waarop de primaire bedrijfsprocessen opnieuw zijn ingericht en legacysystemen worden vervangen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-16T11:08:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.