OT2010 passeert KPN en gunt aan Tele2

Voorlopige gunning vaste telefonie

Dit artikel delen:

De gezamenlijke overheidsaanbesteding voor vaste telefonie is voorlopig gegund aan telecomaanbieder Tele2. De ambtenaren die over de telecomaanbesteding (OT2010) beslissen, passeren daarbij KPN. Dat bedrijf had de gunning in eerste instantie gewonnen, maar zag zijn kansen slinken nadat Tele2 met belastende informatie kwam. KPN tekent bezwaar aan tegen de herziening. Definitieve gunning vindt plaats na uitspraak van de rechter, op 24 december 2010.

Het cluster Vaste telefonie vormt een van de onderdelen die onder de noemer Overheidstelecom 2010 (OT2010) worden aanbesteed voor zo'n tweehonderd (semi-)overheidsinstellingen. Met de opdracht is een bedrag gemoeid van vijftien tot twintig miljoen euro per jaar, voor een termijn van zes jaar.

Eind augustus 2010 informeerde het programmabureau de marktpartijen die zich op de aanbestedingen hadden ingeschreven, over het voorgenomen gunningsbesluit. KPN won in eerste instantie het cluster Vaste telefonie. Kort na de bekendmaking ging Tele2 in beroep tegen de voorgenomen gunning aan KPN.

Belastende documenten

Tele2 heeft daarbij documenten overhandigd waaruit blijkt dat de wholesale-afdeling van KPN een kortingsactie op bepaalde inkooptarieven afsprak met de retailtak van het bedrijf, zonder dit tijdig te melden aan zijn concurrenten. Op deze manier kon KPN Retail de gunstige tarieven verwerken in de offerte voor OT2010. De andere partijen die inschreven op de aanbesteding, konden dit niet.

Telecomwaakhond Opta laakte de handelswijze van KPN en programmabureau OT2010 herzag de gunning en kende hem half november toe aan Tele2. KPN gaat hiertegen in beroep.

OT2010

De andere onderdelen van OT2010 zijn mobiele telefonie, end-user devices, inbounddiensten, sms-gateway (onderdeel van het cluster Mobiel) en telecomintegrator. Laatstgenoemde, waarin de telefooncentrales worden geregeld, werd pas kortgeleden aan het project toegevoegd.

Vodafone wint het onderdeel mobiele telefonie en verzorgt de komende zes jaar mobiele spraak- en datadiensten voor de deelnemende (semi-)overheden. Het Amstelveense BTC Teleconsult levert in die periode meer dan 43.000 mobiele apparaten en hun software en accessoires. KPN verzorgt de inbound-diensten, de afhandeling van circa 21 miljoen inkomende telefoongesprekken per jaar, zoals in klantcontactcentra. De sms-gatewaydiensten werden na een kort geding gegund aan het Utrechtse Clubmessage.

OT2010 was genomineerd voor de Computable Award 2010 voor het Ict-project van het Jaar bij de Overheid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

OT2010 besteedt telefooncentrales apart aan

'KPN verstoorde concurrentie bij OT2010'

OT2010 kiest leverancier voor SMS-diensten

OT2010 overleeft kort geding SMS Gateway

OT2010-verliezers tekenen bezwaar aan

KPN en BTC winnen telecomopdrachten OT2010

Vodafone wint mobiel cluster OT2010

Overheid toetst netwerkdekking voor OT2010

OT2010 rondt publicatie aanbestedingen af

Genomineerde ICT-projecten van het jaar 2010 in de publieke sector

OT2010 is populair onder grote gemeenten

Telecomsector adviseert dual-SIM bij overheid

Ruim 100 overheden doen mee met OT2010

Overheid begint telecomaanbesteding OT2010

Staat eist 24 miljoen euro van KPN om OT2010

Tele2 krijgt alsnog vaste telefonie OT2010

KPN trekt bod voor vaste telefonie OT2010 in

OT2010 besteedt cluster Vast opnieuw aan

Opta dwingt KPN tot intrekken bod OT2010

OT2010 start aanbesteding VoIP-centrales

KPN vergoedt schade aan OT2010

Tele2 spant kort geding aan tegen OT2010

Integratie Tele2 en BBned leidt tot 14 ontslagen

OT2010 cluster vaste telefonie naar KPN

Tele2 neemt Connect Data Solutions over

OT2010 stelt besluit over cluster Vast uit

Rechter dwingt Staat tot gunnen aan KPN

OT2010 besteedt cluster 14+ netnummer aan

BT: 'OT2010 deelt niet alle essentiële info'

BT naar rechter om heraanbesteding OT2010

OT2010 besteedt vaste telefonie opnieuw aan

'OT2010-migratie bespaart 50 tot 70 procent'

Staat in hoger beroep om aanbesteding OT2010

KPN wint kort geding OT2010-aanbesteding

KPN krijgt vooralsnog maar 1 opdracht OT2010


Reacties

En zo verdwijnt er weer een stukje werk-gelegenheid in handen van BUITENLANDSE PARTIJEN??

Wat vreemd dat de overheid (eens eigenaar van PTT -> KPN), hier meewerkt aan outsourcen van werk-gelegenheid buiten onze eigen lands-grenzen onde het mom van "aanbesteding".

@RV, voor jouw informatie: KPN is grotendeels, zoniet geheel in handen van buitenlandse partijen/aandeelhouders. Tele2 heeft net als KPN een club in NL zitten om deze opdracht naar behoren in te vullen. Het is wederom de OPTA die hier steken laat vallen.

Werkgelegenheid naar het buitenland? En Tele2 dan? die zal dit toch ook moeten uitvoeren. Daarnaast zoals ICT-er reeds noemt is een groot deel van de aandelen KPN in handen van buitenlandse partijen.
Wordt het niet eens tijd dat KPN op een EERLIJKE manier zaken doet en geen misbruik maakt van haar monopolie positie. Het betreft overigens een omzet derving van 200-300 Miljoen/jaar. Reken maar uit 200 organisaties waaronder gehele belastingdienst (30.000 medewerkers/350 lokaties) Rijkswaterstaat (15.000 medewerkers/300 lokaties), drie Provincies, Gehele gemeente Amsterdam....en zo 200 organisatie. Je hebt weinig fantasie nodig hoeveel lijnen en tikken dit zijn. Bedenk wel dat ALLE lijnen overgezet gaan worden -> bestaande 'slapende lijnen worden nu opgezegd en dit gaat om tienduizenden analoge en ISDN30 lijnen. Al dit abonnementsgeld verdwijnt nu.
Chapeau voor de overheid dat ze nu daadwerkelijk in de kosten gaan snijden, hadden ze al bij de bezuinigingen mee moeten nemen. Jammer dat KPN nu over 6 jaar ca. 1-1,5 miljard minder omzet gaat maken.

In buitenlandse handen of niet, dit is Holland weer op zijn zunnigst. Het is in Duitsland ONDENKBAAR dat de Duitse overheid een andere aanbieder dan Deutsche Telekom neemt.

@Jeroen, en, is dat goed? In Noord-korea zal zoiets ook wel ondenkbaar zijn.

Prima dat de overheid in kosten wil snijden en aktief is in de keuze van de juiste partijen. Alleen al het feit dat daarmee partijen getriggerd worden om te presteren is goed. Ik heb een andere verklaring voor Duitsland: men werkt daar hard en de overheid krijgt voldoende geld binnen en hoeft zich niet zoveel zorgen te maken om kosten. Verder denk ik ook dat de markt daar protectionistisch is, iets waar we als NL nog eens spijt van gaan krijgen. In zoverre ga ik wel mee in de redenering van RV.

@jeroen: Ook Duisland dient zich aan de europeese aanbestedingsregels te houden. Dat men daar elk individueel departement laat aanbesteden en zo de regels wat omzeilt, maar dat hier de overheid de krachten bundelt en op die manier kosten bespaart dat is alleen maar goed te noemen. Natuurlijk loopt je dan het risico dat er 'minder nederlandse' partijen het werk gaan doen, maar ook Vodafone is niet Nederlands, en in Nederland worden geen mobieltjes gemaakt. Het zet Nederlandse partijen wel aan tot innovaties om op de eigen markt een concurrerende dienst te kunnen leveren.

Wat me wel opvalt is dat er zo ontzettend veel rechtspraak volgt uit de aanbesteding. Ik ben van mening dat dit ook aan de vraagzijde (overheid) betere voorbereiding vergt, en dat tevens de overheid een partij moet uitsluiten indien blijkt dat niet volgens de spelregels is aanbesteed. Dat voorkomt een hoop gesteghel achteraf.

Raar dat alleen in Nederland altijd een buitenlandse ISP een aanbesteding wint, De politie inf Frankrijk rijdt natuurlijk in BMW en de Duitse in een FIAT. De Nederlandse overheid moet een wakker worden uit hun roze nate droom voor ze de NL bedrijven echt de nek omdraaien. Er zijn al genoeg voorbeelden in Nederland. Vergeet niet dat bepaalde landen hun industrie graag een buitenlandse opdracht laten winnen zodat het mee kijken/luisteren ook een stuk makkelijker gaat. Patriot Act II, en UK Construction ACT 49 zijn mooie voorbeelden en dagelijks te lezen in de blogs dat het ook zo gaat. NL wees weer eens trots ipv gehoorzaam de EU volgen. 4% van het totale EU aanbestedingsplichtig geld is Nederlands maar Nederland plaatst 26% van de aanbestedingen. Als de Duitse overheid met France Telecom gaat bellen ga ik weer geloven in een Europeese markt. Maar dit kan alleen in Nederland. En KPN was ook de laagste bieder lees ik want het was eerst gegunt aan KPN. Tele 2 nieste dat KPN niet als laagste mag aanbieden. hoe zo Vrije markt en concurentie?

@erwin, Duitsland en veel andere EU staten plaatsen hun opdrachten onder art. 12/3 en 296/346 in de markt. En derhalve geen aanbesteding zoals in de EU- richtlijn 3 is benoemd. Kijk maar eens op de site van de EU aanbestedingen als je er een land vindt buiten Nederland die niet hun eigen Telco gebruikt voor centrale en decentrale overheid krijg je een fles Pommerol van een zeer goed jaar. Nederland is het netste en wijste jongentje van de klas en de andere zijn deugnieten die wel hun thuis markt beschermen. Ken jij trouwens een NL. busmaatschappij die in Parijs het openbaar vervoer doet, of een Electriciteits maatschappij die in Frankrijk levert. Kortom de fles staat klaar voor je. Voor de 20ste daarna maak ik hem zelf open.

Uit persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat de Duitse markt zorgvuldig wordt afgeschermd voor serieuze buitenlandse concurrentie. Door het opengooien van de Nederlandse markt voor buitenlandse ondernemingen wordt het tapijt onder de voeten van de Nederlandse ondernemer getrokken. Heel verstandig...

@allen, prima dat nationalistisch denken, maar het is de schuld van KPN zelf dat zij veel projecten verliezen.
De arrogantie van heel veel KPN Generieke verkopers straalt ervan af. Daarnaast zitten bij KPN teveel van die zogenaamde managers die de ballen verstand van telecom hebben en al helemaal niet van de concurrentie. Klanten komen pas op de laatste plaats in de keten die door de diverse procesmanagers worden bedacht en uiteraard hebben zij ook weer geen verstand van de markt.

@TC en anderen, wij hebben toch ook leden in de europeese commissie die dat aan de kaak kunnen stellen ? en wij kunnen toch ook dezelfde methoden gebruiken ? Oke, dat werk naar buitenlandse maatschappijen gaat is niet leuk, maar ik denk niet dat het hier het platform is om dit aan de kaak te stellen. Onze marktpartijen zouden daarvoor beter moeten lobbyen bij de politiek, en niet klagen als een buitenlandse partij een deal wint.

@erwin, neem van mij aan dat dit ook gebeurd maar bij de Nederlandse overheid zitten te veel risicoloze papiervreeters. Geen lef in nationaal leiderschap en onderdanig zijn om het voorin de rij te kunnen roepen dat we zo netjes zijn. Ondertussen loopt kennis, kunde en vooral Euro's het land uit. @James blijkbaar zelf geen telco en overheidskennis gezien je tekst. KPN heeft een gereguleerd portfolio en de prijzen mag niet van worden afgeweken. Bij een standaard aanbesteding gaat een partij 1cent onder de prijs zitten en je verliest een opdracht. Voorlopig heeft KPN 42 miljoen klanten wereldwijd (zie Telcom2.0 - Wireless) werkt je emotie beter dan je inteligentie? En waarom zou Nederland anders denken dan landen om ons heen? Mogen we geen trots hebben voor onze Nationale bedrijven of willen we alleen in oranje uitdossen bij voetbal.

Ik lees een hoop waarheden in bovenstaande reakties. Natuurlijk is Nederland het braafste jongetje van de klas en zou het mooi zijn als Nederlandse bedrijven meer opdrachten krijgen. Waarom zouden wij ons wel aan de regels houden als dat in het buitenland niet gebeurd? Maar KPN heeft inderdaad wel enorme steken laten vallen door er maar vanuit te gaan dat die opdracht wel bij hun terecht zou komen en daarbij ook nog de zaak op z'n doorzichtige manier proberen te flessen. Is op z'n zachts gezegd amateuristisch. En kijk nu eens wat de gevolgen zijn...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-01T10:34:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.