Gedeeld politiedienstencentrum komt in 2011

Het gezamenlijke dienstencentrum van de politie gaat vóór 1 januari 2012 van start. In het centrum worden ondersteunende diensten, zoals de ict-afdeling van het nieuwe landelijke politiekorps, ondergebracht. Dat schrijft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) in een conceptnota voor een wetswijziging.

De 25 regiokorpsen en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) worden in de loop van 2011 ondergebracht in één nationaal politiekorps met tien regionale eenheden en een of enkele bovenregionale eenheden. In hoofdlijnen ligt dit plan al sinds de zomer van 2009 op tafel. Ook de vorming van een gedeeld dienstencentrum ('shared services center') wordt sindsdien besproken.

In het dienstencentrum komen behalve de activiteiten van de ict-afdeling van de politie vtsPN ook andere ondersteunende diensten, zoals inkoop, huisvesting en personeelszaken. Minister Opstelten verwacht dat de centralisatie van deze taken een belangrijke bijdrage levert aan de beoogde efficiëntieverbetering binnen de politieorganisatie.

De Nederlandse politie kan in 2016 56,2 miljoen euro besparen op ict door de automatisering onder te brengen in een centraal dienstencentrum. Dat berekende adviesbureau PricewaterhouseCoopers (PwC) in juni 2010. De maximale besparing is 95,8 miljoen en kan in 2020 worden gerealiseerd. De besparing komt voornamelijk door de reductie van arbeidskosten.

Rekenkamer

Voorafgaand aan de omschakeling naar het landelijke korps wil Opstelten afspraken maken over de verdeling van verantwoordelijkheden en over de noodzakelijke voorbereidingen.'Hierbij kan specifiek gedacht worden aan de te treffen maatregelen ten aanzien van ict, onder andere naar aanleiding van het onderzoek van de Algemene Rekenkamer. Uiteraard staat voorop dat geen onomkeerbare stappen worden gezet totdat de wetswijziging formeel van kracht is.'

De Algemene Rekenkamer startte eind november 2010 een onderzoek naar het functioneren van vtsPN en het geplaagde politie-informatiesysteem Basisvoorziening Handhaving (BVH). De Tweede Kamer had kort daarvoor om zo'n onderzoek gevraagd. De organisatie verwacht de resultaten van het onderzoek vóór het zomerreces 2011 aan de minister te kunnen aanbieden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Rekenkamer start onderzoek BVH en vtsPN

Gekweld politiesysteem BVH kost 42,5 miljoen

Opstelten wil BVH helder vóór nationale politie

'Rekenkamer moet BVH-systeem onderzoeken'

Opstelten onderzoekt nieuw ICT-systeem politie

Kamer: nationale politie moet zonder BVH

'Politiesysteem BVH was gedoemd te mislukken'

Aad Meijboom wordt eerste CIO bij politie

Politie somber over verbetering vtsPN

Bedrijfscultuur verergerde ICT-storing politie

CIO moet ICT-problemen bij politie aanpakken

Interventieteam pakt problemen vtsPN aan

Korpsbeheer verrast door problemen bij vtsPN

Politie-ICT voldoet niet aan verwachtingen

PWC: Centrale ICT bespaart politie 56,2 miljoen

ICT-afdeling politie halveert inhuurbudget

Korpsbeheerders boos over salarissen ICT-top

Politie stelt werkgroep in voor ICT-systemen

vtsPN: Spreken over opheffing is voorbarig

Onduidelijkheid over ICT-besparing bij politie

Politie heft ICT-dienst vtsPN op

Team High Tech Crime werft dertig rechercheurs

Berucht politiesysteem BVH duikt op in strip

Politie begroot nieuwe ICT op 326 miljoen euro

Politie-ICT blijkt één groot tranendal

Politietop pleit voor compleet nieuwe ICT


Reacties

Prachtig idee Ivo!
En na het succesvolle politie implementatie traject kan de rest van het overheids (lokaal, regionaal, provinicaal, landelijk) ict gebeuren - op deze manier - ook worden gecentraliseerd.

Das pas besparen vanaf de tekentafel, by design!


Laat Nederland hiermee een voorbeeldrol gaan spelen binnen Europa, als het eerste land waarbij haar eigen kennis-economie-kennis op overheidsgebied word toegepast

Ga zo door en zet alle "niet optimaal functionerende overheids zaken" net zolang "Op Stelten" totdat het nu een keer goed geregeld gaat worden, met maximaal haalbare ict ondersteuning voor alle overheids-personeel.!

Dat lijkt vooralsnog dus geen wereldschokkende wijziging, anders dan een wellicht een wat directere aansturing. Eerst de voorstellen maar eens afwachten.
Daarnaast lijkt dit voorstel ook wel een topkandidaat voor een Gateway Review. En daarnaast nog eens een kritische blik van de Rekenkamer op organisatiestructuur, aansturing, afspraken en besparings-voorspellingen, etc. Hoe deugdelijk is dat PwC-rapport?
Doorgaans worden de kosten onderschat en de besparingen overschat. En voor zover de voorgespiegelde besparingen nu al niet alvast als kabinetsbesparing worden opgevoerd, de integrale herbouwkosten van BVH worden door de Rekenkamer ingeschat op een kleine 300 manjaar.

Ja, dat gaat vast het probleem oplossen dat de IT onvoldoende aansluit bij de behoeften van de agent op straat. Staat er nog een ivoren toren leeg in Den Haag?

Een centrale IT afdeling moet een heel andere opdracht krijgen als ie succesvol wil zijn: maak het mogelijk om zo veel mogelijk decentraal te werken en te ontwikkelen, en vorm een platform om succesvolle decentrale innovaties landelijk uit te rollen.

RV: ik neem aan dat dat sarcastisch bedoeld is?

Centraliseren! Decentraliseren! Of nee, toch maar eerst alles bij elkaar gooien. ISC Nederland is de bom. Decentraliseren? Na twee jaar weer alles bij elkaar. De structuur moet helemaal anders. Decentraliseren! ISC was toch zo slecht nog niet. Nu weer centraliseren!

Ben benieuwd wat het volgend jaar gaat doen.

Ja gooi gewoon alles op 1 hoop, dan ben je nog verder weg en nog meer formulieren voor 1 wp. En bereikbaarheid? Ver te zoeken voor 1 muis van € 10,--. Kijk eens over de grenzen heen, ik bedoel binnen de grenzen, 1 muis, 3 formulieren, 1 uur invullen, 75 km vervoer. Kosten 1 muis per diender € 200,-- arbeidskosten!!! Landelijk beleid oké, maar uitvoerders dicht bij de diender!!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-14T16:40:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.