Advies: Amber Alert-systeem hoort bij politie

Dit artikel delen:

Het Amber Alert-systeem kan het beste worden ondergebracht bij de ict-organisatie van de politie. Dat blijkt uit onderzoek van Kpmg dat in opdracht van het ministerie van Veiligheid & Justitie is uitgevoerd. Nu nog beheert het bedrijf Netpresenter het alarmsysteem voor zoekgeraakte kinderen. Dat contract loopt 24 juli aanstaande af. Staatssecretaris Teeven neemt na advies van de Raad van Korpschefs en het Korpsbeheerdersberaad een besluit over het systeem.

In het extern onderzoek zijn drie scenario's onderzocht, blijkt uit de brief die staatssecretaris Teeven hierover aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daaruit blijkt dat voortzetting van een publiek-private samenwerking in de huidige vorm op de langere termijn niet wenselijk wordt geacht, met het oog op het besluit om alle politiesystemen in te passen in één politie-architectuur. Het beheer ervan ligt bij de Voorziening tot Samenwerking Politie Nederland (vtsPN), de ict-organisatie van de hermandad.

Een ander scenario, de inbedding van de functionaliteit van Amber Alert in andere alarmsystemen zoals NL Alert en Burgernet, wordt als technisch complex, kostbaar en niet haalbaar voor 24 juli 2011 bestempeld.

Advies

Het derde scenario, de overdracht van de functionaliteiten van het Amber Alert-systeem naar vtsPN, is de meeste wenselijke optie, blijkt uit het onderzoek. Daarbij zou het wel moeten gaan om een geleidelijke overgang: eerst de overdracht van de intellectuele eigendomsrechten, daarna het technisch beheer en de hardware, en ten slotte de softwareapplicatie.

De onderzoekers van Kpmg wijzen erop dat om het Amber Alert-systeem draaiende te kunnen houden er na  24 juli nieuwe goederen en diensten nodig zijn. Dat zal via een Europese aanbesteding moeten geschieden, omdat naar inschatting de aanschafkosten hiervan hoger dan 125.000 euro komen te liggen. De huidige ontwikkelaar/beheerder Netpresenter levert zijn diensten met behulp van sponsoren 'om niet'.  

Staatssecretaris Teeven van Infrastructuur & Milieu de Raad van Korpschefs en het Korpsbeheerdersberaad advies gevraagd over de bevindingen van het onderzoek. Na ontvangst van hun adviezen besluit Teeven welke vervolgstappen hij wil nemen.

Amber Alert

Amber Alert is het landelijke waarschuwingssysteem bij urgente kindervermissingen en - ontvoeringen. Het werd in november 2008 gelanceerd door de toenmalige minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin. Met het systeem kan de politie bij de ontvoering of vermissing van een kind direct heel Nederland waarschuwen - via radio, tv, borden boven de snelweg, pc- en tv-schermen, websites, e-mail, sms, instant messaging en social media. Zo kan de kans op een goede afloop worden vergroot.

Initiatiefnemer van Amber Alert in Nederland is Frank Hoen, directeur van Netpresenter. Dit bedrijf levert software voor visuele communicatie en narrowcasting. Netpresenter ontwikkelde het Amber Alert-systeem en stelde het kosteloos ter beschikking aan de Nederlandse politie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Voor 24 juli het beheer naar vtsPN over?

Gaat never nooit lukken.
Ha ha, is technisch gezien natuurlijk geen enkel punt, maar 'read my lips', het wordt niet gehaald.

Kortom: met een beetje geluk ergens in 2012....

Succes, ex-collega's!!

"Nu nog beheert het bedrijf Netpresenter", even correct: Netpresenter heeft het gemaakt, gepromoot, overal reclame gehad bij de promotie, en mogelijk zelfs geld verdiend aan Amber Alert. De vraag die je altijd moet stellen heeft Amber Alert al eens resultaten gehad... als het alleen een 'plugin' in voor een kabelkrant is het een beetje een wassen neus.

Weet iemand wie het externe onderzoek heeft uitgevoerd en wat er precies in staat?

Ik vind alleen een verwijzing naar het onderzoek, zonder dat het onderzoek zelf gepubliceerd is. Of je kan een afspraak maken met het Centraal Informatiepunt van de Tweede Kamer der Staten-Generaa om het in te zien.
Misschien ben ik achterdochtig, maar als er verwezen wordt zonder dat het rapport makkelijk te lezen is, vertrouw ik het nooit. Of is dat onterecht?

Gezien de ervaringen met vtsPN vrees ik ook het ergste voor Amber Alert (hoewel de effectiviteit van Amber Alert natuurlijk ook niet zo groot is)

@ Stefan: Wat is er mis met de wijze waarop Netpresenter dit heeft aangepakt. Of heb jij, vanuit je open-source gedachte, een aangeboren aversie tegen commercieel denken ?

Eeuh, ze doen het al bijna drie jaar gratis, samen met 'n rits sponsoren. Volgens mij kost dat toch alleen maar geld voor ze dan?

Sjonge zijn er eens nuttige initiatieven van buitenaf...
mensenwerk kost geld, so be it.
Vanuit de overheid zijn dit soort initiatieven minimaal en duren forever; sponsoren die hap en uitbreiden die mogelijkheid!
Als er 1 kind mee gered wordt in de toekomst is het allemaal de moeite waard.. het zou jou kind kunnen zijn.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-18T11:43:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.