Geen gebrek aan hooggeschoolde arbeidskrachten

Dit artikel delen:

In Nederland is helemaal geen tekort aan hoogopgeleide technici. De vele miljoenen die het kabinet uitgeeft om meer bèta-studenten op te leiden, zijn niet alleen zonde van het geld, maar ook slecht voor het salaris dat studenten later verdienen, omdat een groot aantal hoogopgeleide technici de lonen drukt, aldus de Volkskrant.

Dat concluderen twee economen van het Centraal Planbureau. Ze schreven een deel van het nog vertrouwelijke pre-advies van de Koninklijke Vereniging van Staathuishoudkunde (KVS), getiteld 'De markt draalt, de overheid faalt'. Het rapport wordt begin december officieel gepresenteerd.
 
De twee economen vinden het verder belangrijk dat de overheid voortaan wel onderzoek zou moeten steunen om de innovatie vooruit te helpen, maar zich niet meer moet bemoeien met wie dit uitvoert.
 
Het rapport is pijnlijk voor het kabinet-Balkenende. Minister Van der Hoeven van Onderwijs en minister Brinkhorst van Economische Zaken geven juist vele miljoenen uit aan bijvoorbeeld het 'deltaplan Bètatechniek'. Het hoofddoel hiervan is meer mensen te interesseren voor een exacte studie .
 
Volgens de economen zit ook het prestigieuze Innovatieplatform, ingesteld door premier Balkenende, op de verkeerde weg. De ongeveer tien economen verantwoordelijk voor het advies, stellen dat innovatie en het poldermodel moeilijk samengaan. Het Innovatieplatform, met voorman Herman Wijffels (SER-voorzitter) riep vorige week juist op tot een polderakkoord voor de innovatie.
 
De economen stellen dat vernieuwing met name te verwachten is van nieuwkomers. Het poldermodel vevoordeelt in hun ogen te veel de zittende macht. Meer concurrentie op deze markten doet de technische ontwikkeling goed.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat een no-brainer: natuurlijk hoeven we vernieuwing niet te verwachten van de gevestigde orde, daar zitten een hoop subsidieparasieten tussen!

Men zou er beter aan doen subsidies af te schaffen en te vervangen door belastingverlaging. Dat komt ten goede aan de zittende macht én nieuwkomers!

Deze twee economen hebben volkomen gelijk. Het wemelt van de TU en anderszins hoogopgeleide 'Bèta's', zelfs gepromoveerden, die ofwel het brein aan de wilgen hangen en manager worden, ofwel een baan in de IT of nog elders zoeken omdat zij in hun eigen vakgebied geen werk(meer) kunnen vinden. Zij zouden niets liever willen dan een baan in het eigen vakgebied. De overheid kan zichzelf veel besparen door in de vacaturebanken van het CWI te kijken en deze gediplomeerden kortstondig bij te scholen, zodat hun kennis weer up-to-date is.
Het probleem is niet een tekort aan hoogopgeleide Bèta's, maar een rigide voorkeur voor Bèta's die behalve een diploma, ook flitsende vaardigheden aan de borreltafel hebben alsmede de uitstraling van een doorsnee filmster. Niet te vergeten een gekleurde bril bij beleidsmakers.

Maak maar eens concreet hoeveel afgestudeerde bèta's er werkloos ofwel oneigenlijk ingezet zijn, buiten hun vakgebied dus. Als werkgevers beter leren omgaan met de bijzondere werkwijze en voorkeuren van hoogopgeleide bèta's is dat zogenaamde tekort zo voorbij.

Peter Ambagtsheer
bedrijfspsycholoog
Mentaspex

Waar in dit land een overschot aan is aan enquetisten en marktonderzoekers. Getuige dit artikel http://www.computable.nl/nieuws.htm?id=407507 in dezelfde computable, waar andere onderzoekers weer tot een geheel andere conclusie komen.

Niemand kan hier toch wat mee?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-22T13:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.