Prinsjesdag 2011

Defensie zet mes in automatisering

Dit artikel delen:

De automatiseringsactiviteiten bij Defensie zullen fors afnemen door de aanzienlijke bezuinigingen bij de defensieonderdelen. Terwijl het moederdepartement vorig jaar nog 364 miljoen euro in het laadje bracht, zal de bijdrage van Defensie in 2015 nog maar 251 miljoen bedragen. Deze teruggang met bijna 30 procent wordt niet gecompenseerd door meer opbrengsten van andere departementen. Deze inkomstenstroom blijft stabiel op 38 miljoen. Dit blijkt uit de nieuwe begroting van Defensie, die onderdeel is van de uitgelekte Miljoenennota..

Het onderdeel Ivent levert de ict-diensten aan Defensie en andere organisaties op het gebied van openbare orde en veiligheid. Een belangrijk deel van Ivent is de baten-/lastendienst DTO, leverancier van werkplek- en hostingservices. Uit de begroting van Defensie blijkt dat vanaf 2012 de ict-opbrengst aanzienlijk terugloopt. De organisatiekosten moeten daarom flink omlaag, vooral door reductie van staven. Daarentegen zullen de investeringen de komende jaren weer toenemen, zo wordt verwacht. De reden is dat de afgelopen jaren weinig is geïnvesteerd, in 2010 bijvoorbeeld maar 25 miljoen euro.

Computerapparatuur en datacentra

In 2012 en de jaren daarna wordt de omvang van de investeringen geraamd op zestig miljoen euro. Het grootste deel hiervan gaat naar computerapparatuur en datacentra. Kleinere bedragen zijn nodig voor software. DTO moet doelmatig werken, maar vanwege de enorme verscheidenheid aan producten en diensten is het niet mogelijk de kostprijzen per product te geven.

Opvallend is dat de tijdigheid van de klachtafhandeling omlaag gaat. In 2010 was deze 90 procent. Dat wordt vanaf dit jaar 70 procent. De indicator waarmee de tevredenheid van de opdrachtgevers wordt aangegeven, blijft onveranderd op 70 procent. Er zijn geen plannen dit te verbeteren.

Over de grotere ict-organisatie Ivent, waar DTO onder valt, is nog niets definitiefs bekend. Het ministerie liet in april weten te onderzoeken of er activiteiten aan de markt uitbesteed kunnen worden. Ook is er het plan om Ivent in een nieuwe organisatie samen te voegen met militair-operationele ict-activiteiten tot Joint IV Commando (JIVC)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wordt er op in- of externe kosten bespaard?
Gaan alle externen eruit of worden de ICT-ambtenaren ontslagen?

Oh, de mensen die nu over zijn gaan natuurlijk allemaal voor de politie werken. Daar moet nog gauw even 300 miljoen uitgegeven worden. Halen die de doelstelling om niet te veel echte externen te gebruiken ook makkelijk.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-09-16T16:15:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.