Prinsjesdag 2011

Verhagen trekt 250 miljoen euro uit voor R&D

Dit artikel delen:
Euro

Het investeren in innovatie wordt fiscaal extra aantrekkelijk gemaakt. Bedrijven die geld uitgeven aan onderzoek en ontwikkeling , krijgen 250 miljoen euro fiscaal voordeel. Dat is 130 miljoen meer dan het kabinet aanvankelijk van plan was. Minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) kondigt dat in zijn begroting aan.

Het bedrag voor de stimulering van investeringen in r&d loopt op naar vijfhonderd miljoen in 2015. Door de ‘Research & Development Aftrek' (RDA) kunnen investeringen in bedrijfsmiddelen (afschrijvingen) en exploitatiekosten in mindering worden gebracht op de inkomsten- en vennootschapsbelasting. Tegelijk gaat er een streep door een aantal subsidies voor innovatie en verbetering van het ondernemingsklimaat. De RDA-regeling gaat op 1 januari 2012 in. Dan gaat ook het Innovatiefonds MKB+ van start, waarvoor tot 2015 ruim vijfhonderd miljoen is gereserveerd.

Dure ontwikkeling

Uit dit fonds kunnen mensen met goede ideeën geld lenen. Ondernemers hebben vaak moeite om investeerders te vinden voor innovatieve projecten. De ontwikkeling van nieuwe producten of technieken is duur. Voorwaarde is dat de ondernemer zijn leningen terugbetaalt als de innovatie succesvol op de markt is gebracht. Dit geld wordt weer gebruikt voor nieuwe projecten.

Het kabinet wil het innovatiefonds samen met bedrijven en financiers inrichten. In het nieuwe fonds zit naast geld voor innovatiekredieten die rechtstreeks aan ondernemingen worden verstrekt, ook geld voor risicokapitaal. Dat durfkapitaal komt via investeringsfondsen bij ondernemingen terecht. Een budget van 95 miljoen aan innovatieve kredieten leidt in 2012 tot zo'n 270 miljoen aan private r&d-investeringen. Daarnaast is voor risicokapitaal 80 miljoen beschikbaar. Een deel hiervan komt van private investeerders. De seed capital-regeling voor technostarters en creatieve starters valt hieronder. Daarnaast wordt gewerkt aan een regeling voor innovaties die al verder zijn ontwikkeld.

Microfinanciering

Verder is het budget voor de Borgstelling MKB-kredieten inmiddels verhoogd van 765 miljoen naar één miljard. Het kabinet wil ook een bredere groep kleinere ondernemers  kunnen bereiken met microfinanciering. Hiertoe zal Qredits de mogelijkheid krijgen om leningen tot vijftigduizend euro te verstrekken. De grens lag op 35.000 euro. Voorlopig gaat het om een proef.

Het kabinet komt in 2013 met een fiscale aftrek van 25 procent voor de bijdrage van bedrijven aan Topconsortia Kennis & Innovatie (TKI). In deze consortia werken verschillende partijen samen aan onderzoeken en manieren om innovaties op de markt te brengen.

Het kabinet verlaagt volgend jaar de heffingen van de Kamers van Koophandel met 10 procent. Het plan bestaat deze jaarlijkse heffingen vanaf 2013 af te schaffen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-09-19T15:07:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.