Xcensus meldt zich op belastingmarkt

Dit artikel delen:

Xcensus, een joint venture van advies- en ingenieursbureau Oranjewoud en zakelijk dienstverlener Xcent, biedt gemeenten aan hun belastingprocessen uit handen te nemen. Dit loopt uiteen van gegevensbeheer en de uitvoering van de Wet WOZ tot het heffen en invorderen van belastingen. De twee partijen zien kansen liggen nu veel gemeenten deze taak uitbesteden.

In de joint venture brengt Oranjewoud uit Heerenveen expertise en software in op het gebied van de WOZ; Xcent uit Den Bosch is gespecialiseerd in de uitvoering van belastingprocessen en gegevensbeheer voor gemeenten. Bovendien kan Xcensus gebruik maken van de (belasting)softwareapplicaties van Oranjewoud-zusterbedrijf Centric.

Xcencus profileert zich als het commercieel zakelijk alternatief voor de zogeheten gemeenschappelijke regelingen. Dit zijn belastingsamenwerkingsverbanden die business process outsourcing (bpo)-diensten aanbieden aan gemeenten en waterschappen. Voorbeelden zijn Cocensus, dat actief is voor de Noord-Hollandse gemeenten Haarlem, Haarlemmermeer, Hillegom, Beverwijk en Oegstgeest, en Belastingsamenwerking Oost-Brabant die belastingzaken uitvoert voor het waterschap Aa en Maas en de gemeenten Deurne, Boekel, Oss, Veghel en Uden.

Marktpartij

Volgens Raimond Joosten, directeur Xcensus, overwegen veel gemeenten om de belastingtaak uit te besteden. 'Wij zien allerlei gemeenschappelijke regelingen opkomen die de ambitie hebben om de belastingaangiften van gemeenten en waterschappen te ondersteunen. Los van de discussie of dit soort gemeenschappelijke regelingen de marktwerking wel of niet verstoren, vinden wij dat er op de markt ook ruimte ligt voor een private dienstverlener.'

Zijn bedrijf biedt niet alleen aan de belastingtaken over te nemen, maar pretendeert ook  de kwaliteit van gegevens te verbeteren zodat de aanslagoplegging goedkoper en efficiënter kan verlopen. De dienstverlener kan naast de administratieve afhandeling tevens het contact met bedrijven en burgers overnemen en biedt fiscaal juridisch advies en ondersteuning bij het opstellen van beleid, tarieven en verordeningen. 'Bovendien bieden we gemeenten grip op en controle over het hele proces. Via het managementdashboard hebben zij bijvoorbeeld direct inzicht in de processen, de resultaten en de realisatie van doelstellingen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-12-22T11:57:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.