Ordina en Be Informed ruziën over Kadaster

De Apeldoornse softwareontwikkelaar Be Informed vecht een conflict uit met implementatieparter Ordina uit Nieuwegein. Aanleiding is een verschil van inzicht over de onderlinge verrekening van vergoedingen voor het werk dat voor het Kadaster wordt uitgevoerd. Ordina ontwikkelt een nieuw algemeen kadastraal registratiesysteem waarvoor het business process-platform van Be Informed wordt gebruikt.

De offerte waarmee Ordina en Be Informed de opdracht voor het Kadaster hebben binnengesleept, zou met een scherpe prijs zijn ingestoken. Nu er meer tijd in de werkzaamheden gaat zitten is er een conflict ontstaan over de onderlinge verrekening van de kosten, zegt een ingewijde.

Beide bedrijven erkennen dat er sprake is van een zakelijk geschil. Of dat leidt tot een rechtszaak is nog niet duidelijk. Zowel Be Informed als Ordina willen verder niet op de zaak ingaan. Wel stelt een woordvoerster van Ordina dat de samenwerking met Be Informed niet is stopgezet en dat er 'professioneel met hen verder wordt doorgewerkt in de markt.'

Indigo-ervaringen

Begin 2011 heeft Ordina van het Kadaster de opdracht gekregen om een nieuw algemeen kadastraal registratiesysteem te ontwikkelen. In dit systeem worden de gegevens van alle kadastrale objecten in Nederland vastgelegd. Het betreft een regelgebaseerd zaaksysteem, waarbij Ordina de concepten, kennis en ervaring uit het Indigo-project bij de IND hergebruikt. Be Informed is partner van Ordina en eveneens betrokken bij Indigo, waarbij de werkprocessen, zoals het afhandelen van asielprocedures en naturalisatieverzoeken, van de IND worden geautomatiseerd. Hoewel Indigo is geprezen om zijn architectuuropzet, verloopt de invoering van het systeem uiterst moeizaam

Ordina heeft diverse specialisten in dienst die zijn opgeleid in het business process-platform van Be Informed. De zegsvrouw van Ordina spreekt tegen dat er recent een groot aantal Be Informed-experts het bedrijf hebben verlaten. Zij stelt dat het om regulier verloop gaat en dat het aantal Be Informed-specialisten en -analisten bijna is verdubbeld in het afgelopen halfjaar. 'We zoeken overigens nog steeds ervaren mensen', deelt ze verder mee.

Sneller in conflict

Of het zakelijk conflict nadelige gevolgen heeft voor de oplevering van het kadastraal registratiesysteem is niet duidelijk. Een woordvoerster van het Kadaster stelt dat er met Ordina een contract is afgesloten. 'Voor ons is dit bedrijf verantwoordelijk voor de oplevering van het eerste plateau van het nieuwe kadastraal registratiesysteem. Het Kadaster speelt geen rol tussen hetgeen zich afspeelt tussen Ordina en Be Informed. Het is ook niet aan ons om daarover uitlatingen te doen.'

In deze lastige economische tijden raken opdrachtgevers en opdrachtnemers of, zoals in dit geval, hoofdaannemers en onderaannemers sneller met elkaar in conflict. Dat merken bemiddelende bureaus als Quint Wellington Redwood bijvoorbeeld goed. Arno IJmker, managing partner sourcing, vertelde kortgeleden aan Computable dat op de ict-markt de messen meer geslepen zijn dan in voorgaande jaren. Partijen staan vaker voor de rechter of vragen om bemiddeling. 'Wij worden in dit soort situaties vaak gevraagd als bemiddelaar. Er valt vaak veel te winnen voor beide partijen.'

Slimme club

Het Apeldoornse Be Informed wordt gezien als een slimme club die zichzelf goed weet te verkopen en in de publieke sector de afgelopen jaren aansprekende successen heeft geboekt met opdrachten voor de diensten IND, CAK en Kadaster. Het bedrijf lanceerde begin 2012 op basis van zijn business process platform drie standaardoplossingen voor overheidsdiensten gericht op het verlenen en verstrekken van meervoudige uitkeringen, vergunningen en subsidies.

Vorig jaar wist het softwarebedrijf na een aanbesteding een grote opdracht voor standaardsoftware bij de uitkeringsinstantie UWV weg te kapen voor de neus van grote partijen als SAP, Oracle en Microsoft. Of Ordina ook partner is bij dit project is niet duidelijk. Een woordvoerder van het UWV meldt slechts dat ook Ordina een van de ict-partners is.

Risico

Conflicten met belangrijke implementatiepartners kunnen een risico vormen voor de bedrijfsvoering van Be Informed. Het bedrijf is voor zijn successen namelijk deels afhankelijk van implementatiepartners zoals Ordina, Accenture, CGI, Atos of Capgemini. Het bedrijf is te klein van omvang om zelf grote implementatietrajecten te doen. Deze partners hebben mensen in dienst met kennis van de technologie van Be Informed, zij volgen daarvoor ook trainingen.

Be Informed heeft ook internationale ambities en sloot medio vorig jaar een partnerovereenkomst met het Deense Platon. Rik Hoogenberg, algemeen directeur van Be Informed, zei daarover dat hij Platon ziet als de poort naar de Noord-Europese markt voor het business process platform van Be Informed. 'Onze tienjarige marktervaring hebben we goeddeels in Nederland opgedaan. Inmiddels krijgt Be Informed aandacht van internationale marktanalisten als Ovum, Forrester en Gartner. De fase van internationale expansie is voor ons aangebroken. De samenwerking met Platon maakt daar deel van uit.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"De zegsvrouw van Ordina spreekt tegen dat er recent een groot aantal Be Informed-experts het bedrijf hebben verlaten".

Deze zegsvrouw jokt. Vanaf oktober vorig jaar tot op de dag van vandaag zijn minstens tien ervaren Be Informed architecten, consultants en projectmanagers van Ordina overgestapt naar KPMG.

De (registratie)functionaliteit van de Be Informed- softwaresuite is niet het probleem bij het Kadaster naar verluidt, de kwaliteit van de implementatiepartner echter wel.

Flauw om anoniem te reageren onder de naam O3. Als je wat te melden hebt, loop dan niet weg voor je eigen uitlatingen. Neem je verantwoordelijkheid voor wat je in het openbaar zegt...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-01-18T11:27:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.