Incassobureau legt muis neer

Uit: Computable Overheid, nr.1/2006

Dit artikel delen:

Kent u ze nog: de kartonnen werkbalken met sneltoetsfuncties die je over je toetsenbord kon leggen? Vooral die van WordPerfect waren gewild. iMCreative heeft een modern alternatief: het Concept Sneltoetsen. Doel: gezonder en efficiënter beeldschermwerken. Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) legt de muis inmiddels neer.

Het Amsterdamse iMCreative zet op zijn website een aantal feiten op een rij: de gemiddelde beeldschermwerker maakt dagelijks maximaal achtduizend muiskliks, legt hierbij met zijn muis zo'n halve kilometer af en laat zijn hand regelmatig op het stuurelement liggen terwijl dat niet nodig is. Geen wonder dat medewerkers klachten ontwikkelen, als ze deze microbewegingen met één hand en arm uitvoeren. IMCreative biedt het Concept Sneltoetsen aan om beeldschermwerkers weer te leren omgaan met het toetsenbord als ze een softwaretoepassing gebruiken. Onderdelen van het concept zijn een module sneltoetsen (via elektronisch leren), workshops, Ergotip (sneltoetstips via e-mail) en Ergobar: een driehoekige geheugensteun waarop de sneltoetsen staan aangegeven. 

Binnen de overheid heeft iMCreative voet aan de grond gekregen: het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt met Ergobar (ook alle ambassades en consulaten), de gemeente Zwolle heeft een e-training afgenomen en met Binnenlandse Zaken en het Financieel Salaris Bureau lopen onderhandelingen.

CJIB

Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) heeft het Concept Sneltoetsen inmiddels geheel geïmplementeerd. John Haitsma, arbo-adviseur bij het CJIB, vertelt dat hij veel klachten van de ongeveer achthonderd vaste medewerkers kreeg over computerwerk, ook al konden ze een tachograaf op de werkplek krijgen die bijhoudt hoe lang je al voor je scherm zit. "We hebben laten onderzoeken op wat voor manier deze werknemers achter hun pc werkzaam zijn. Zij blijken er onderling verschillende methodes op na te houden om hetzelfde doel te bereiken. Alleen praat men onderling niet over hoe je met een softwarepakket omgaat." Uit de studie kwam verder naar voren dat alleen de ervaren gebruiker die gevoel heeft voor computers veel met sneltoetsen en tabfuncties werkt, omdat dit efficiënter is. Die constatering pikte Haitsma op en is met iMCreative verder uitgewerkt. In eerste instantie werden er op twee afdelingen sneltoetstrainingen georganiseerd als proef. Dat werkte goed, waarna iMCreative maatwerktrainingen mocht opzetten.

Aanleren

De Amsterdamse opleider mocht ook adviseren in vernieuwingstrajecten. CJIB had een twaalftal applicaties, waaronder een paar DOS-toepassingen die niet met een muis werken, en Oracle- en Windows-achtige muisgestuurde systemen. Het incassobureau voerde een nieuwe bedrijfsbrede applicatie in ter vervanging van een aantal oudere systemen. "IMCreative heeft in de conceptversie van Oracle EBS meegekeken en aangegeven welke sneltoetsen ingevoerd konden worden om de gebruiksvriendelijkheid te verhogen. Die ervaring nemen we mee in het verdere softwaretrainingstraject. Ook laten we speciale Ergobars maken."

Aanleren is makkelijker dan afleren, constateert Haitsma. "Bij een muis hoef je niet na te denken, bij sneltoetsen in het begin wel. Dat is de valkuil: in het begin werk je trager; het productieniveau daalt, maar daar moet je bewust over heen stappen, anders val je weer terug in je oude muispatroon. Een simpele tip is het standaard op z'n kop leggen van de muis " Hij erkent dat sommige handelingen - zo'n 5 tot 10 procent van het werk - makkelijker met de muis uit te voeren zijn. Saillant detail is dat de it-medewerkers van het CJIB ook erg gek op hun muis bleken te zijn en amper met sneltoetsen werken. Haitsma: 'Zij krijgen een speciale opleiding!'
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-04-01T13:22:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.