Overheid en sociale partners sluiten Techniekpact

Dit artikel delen:
Samenwerken

Het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen, werknemersorganisaties, regionale overheid en het Rijk hebben op 13 mei 2013 in Amsterdam het Techniekpact 2020 gesloten om de oplopende tekorten in de technieksector tegen te gaan. Het doel is dat meer jongeren kiezen voor techniek, leren in de techniek en dat meer werknemers gaan en blijven werken in de techniek. Met het pact moet Nederland zijn positie in de wereldtop behouden als het gaat om concurrentiekracht, innovatie en wetenschappelijk onderzoek.

Terwijl de werkloosheid in Nederland oploopt, ontstaat er in sommige sectoren echter een tekort aan tienduizenden technische arbeidsplaatsen. Tot 2020 zijn er jaarlijks dertigduizend extra technici nodig. Daarom zijn in het Techniekpact in totaal 22 afspraken vastgelegd. Zo komt er meer aandacht voor techniek op alle basisscholen in 2020, maar ook komt er een investeringsfonds om techniek in het onderwijs te stimuleren en duizend beurzen per jaar voor techniekstudenten om ze te binden aan het bedrijfsleven. Er wordt honderd miljoen euro uitgetrokken om de technische kennis van docenten te vergroten en driehonderd miljoen euro voor bij- en omscholing van mensen met interesse in techniek. De afspraken markeren de start van een langjarige aanpak om te zorgen voor meer technisch geschoolde vakmensen.

Ondertekenaars

Naast de concrete afspraken zit de meerwaarde van het Techniekpact in het feit dat het gesteund wordt door alle betrokken partijen. Het onderwijsveld (VSNU, VO-Raad, PO-Raad, MBO-Raad, Vereniging Hogescholen, NRTO), de vakbonden (FNV en CNV), werkgevers (VNO-NCW, MKB Nederland, FME, de Koninklijke Metaalunie, vertegenwoordigers van de topsectoren), studenten (ISO) en de regio’s slaan de handen ineen met de overheid om het tekort aan technisch geschoolde vakkrachten tegen te gaan. Namens het kabinet hebben de ministers van Economische Zaken (EZ), Onderwijs (OCW) en Sociale Zaken (SZW) en de staatssecretaris van Onderwijs (OCW) het Techniekpact getekend.

Minister Kamp van EZ is tevreden met de gemaakte afspraken: ‘Veel bedrijven die groeikansen zien, moeten die laten lopen omdat ze niet aan genoeg technische vakmensen kunnen komen. Daar gaan we nu met elkaar verandering in brengen. Het is leuk en lucratief om als student of als werknemer te kiezen voor techniek en technologie.’

Met echte oplossingen komen

Minister Bussemaker van OCW lanceert een investeringsfonds en verbetert hiermee de aansluiting van het onderwijs op de regionale vraag van het bedrijfsleven. ‘Eén en één is in dit geval drie. Elke euro van het Rijk wordt aangevuld met een euro van het bedrijfsleven en de regio. Daarmee laten we alle drie zien dat we het probleem onderkennen en met echte oplossingen willen komen’, aldus minister Bussemaker.

Minister Asscher van SZW: ‘Het Techniekpact is een goede, nadere invulling van de afspraken in het sociaal akkoord om werklozen naar werk in de techniek te begeleiden. In de regio liggen de kansen, daar moeten werklozen daadwerkelijk aan bedrijven gekoppeld worden. Het commitment dat alle partijen met dit gezamenlijke pact uitstralen, geeft vertrouwen in de uitvoering van de plannen.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Geachte meneer Kamp,

Het is u en zeker uw voorganger Piet Hein Donner gezegd, u weet wel, u die samen heel hard hebben staan te kwelen dat iedereen toch vooral zzp-er moet worden, goed voor de zzp-er, goed voor de economie.... toch? .... U die puissant goed voor uzefl aan het zorgen bent, Donner en u, baan en inkomen voor het leven.... zeer Flexibel, zeer VOC.....

Het is u toch al eens gezegd dat hetgeen u beiden in de laatste jaren mede heeft bereikt is dat er + 700K werkelozen thuis zitten? Mensen die zomaar nog 20 tot 30 jaar mee moeten en kunnen?

Vind u het zelf nu ook niet een tikje frappant dat u samen met onderewijs en bedrijfsleven een staaltje van discriminatie in stand aan het houden bent?

Ik bedoel, u heeft een eed gezworen de grondwet te eerbiedigen en nu toont u pas karakter door, overigens een tikje begrijpelijk natuurlijk, eindelijk eens te investeren en anticiperen op grote hiaten in het onderwijs. Maar u zou pas karakter hebben als u nu aan de slag gaat om discriminatie van dat bedrijfsleven strafbaar te stellen en dat ook uit te voeren. verplicht dat bedrijfsleven, en natuurlijk u zelf ook, te investeren in doe +700K die nu thuis zitten want een dele van die kennis economie die is mede door u achteloos terzijde geschoven.

Vind u dat ook niet een tikje schaamteloos?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-05-14T16:04:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.