Oud-Cap-topman regisseert digitale diensten overheid

Eenhoorn wordt commissaris digitale overheid

Dit artikel delen:

Het Rijk heeft Bas Eenhoorn benoemd tot nationaal commissaris digitale overheid. Als overheidsbrede regisseur voert hij de komende vier jaar een programma uit dat de basis legt voor één ict-infrastructuur. Het idee voor de benoeming komt uit de koker van minster van binnenlandse zaken Ronald Plasterk. De benoeming moet het beheer van grootschalige ict-projecten en de samenwerking tussen overheden verbeteren. De benoeming moet er ook toe leiden dat kosten voor ict-projecten binnen de overheid beter in de hand worden gehouden.

In de taakomschrijving van de nationaal commissaris digitale overheid, die 1 augustus 2014 van start gaat, staat dat Eenhoorn beleidsontwikkeling en vernieuwing aan moet jagen: 'Hij bevordert het tot stand komen van voorzieningen voor de digitale overheid, zorgt ervoor dat het beheer van essentiële voorzieningen goed is geregeld en stimuleert het gebruik van die voorzieningen.'

De commissaris moet een generieke digitale infrastructuur samenstellen uit bestaande en in ontwikkeling zijnde voorzieningen, standaarden, basisregistraties en producten die essentieel zijn voor zowel het functioneren van de overheid als de digitale dienstverlening aan burgers en bedrijven.

De commissaris krijgt ook de taak om een passend governance- en financieringsarrangement tussen medeoverheden, uitvoeringsorganisaties en het Rijk in te richten. Volgens het Rijk moet de digitale infrastructuur net zo structureel opgezet worden als de fysieke infrastructuur van wegen-, spoor- en waternetwerken, maar het benadrukt dat elke organisatie verantwoordelijk blijft voor de eigen digitale diensten.

Faillissement

Bas Eenhoorn (1946) studeerde geografie aan Rijksuniversiteit Groningen en werkte ruim twintig jaar als burgemeester. In 1996 stapte hij over naar het bedrijfsleven; eerst als partner van Ernst & Young, vervolgens als vice-president bij ict-dienstverlener Capgemini. In die functies hield hij zich onder andere bezig met ict-vraagstukken. Tot zijn benoeming tot nationaal commissaris digitale overheid combineert Eenhoorn zijn ervaring met automatiseringsprojecten met ervaring in het openbaar bestuur.

Hij was in 2007 als toezichthouder betrokken bij het faillissement van 4ITrust, een forensisch accountancybureau waarin onder meer Nina Brink investeerde.

Momenteel is Eenhoorn waarnemend burgermeester in Vlaardingen. Hij kreeg landelijke bekendheid als burgermeester van Alphen aan den Rijn, toen daar op 9 april 2011 een man in het winkelcentrum De Ridderhof zes mensen doodschoot.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Goede zaak!

Ben dan wel nieuwsgierig hoe we deze rol moeten zien in relatie tot een rijks CIO en een rijks CTO?

Als beloning voor het poten uitdraaien van de overheid bij Cap krijgt hij nu een elitebaantje. Misschien dat Nina straks minister van ICT wordt.

Wel bijzonder dat men van mening is dat vernieuwing, zeker op het vlak van ICT, van een kerel van 68 moet komen. En ook nog precies zo'n kerel die nauwe banden heeft met een van die bedrijven die doorgaans zijn zakken goed vult met IT projecten bij de overheid. Projecten die als ze al niet helemaal mislukken, toch op zijn minst een paar keer over de kop gaan wbt budget (lees: de zojuist genoemde zak nog wat beter vullen).
Een jonger en meer objectief persoon zou volgens mij een betere keus zijn geweest.

Ties,

Leeftijd mag geen issue zijn, objectiviteit uiteraard wel.

Pascal, waarom mag leeftijd geen issue zijn? Net als voorkomen. Of je een knappe minister president hebt of iemand die totaal niet goed overkomt, daarin kan nogal een verschil maken als het gaat om buitenland politiek.

Het positieve aan dit bericht is wellicht dat heer Eenhoorn precies weet hoe het spelletje werkt en nu aan de andere kant van de tafel daarvan gebruik kan maken.

Maar iemand van 68 benoemen heeft wel degelijk een economisch effect, er is namelijk weer 1 werkloze meer in dit land doordat deze functie ingevuld wordt door iemand die niet als werkloos kan worden aangemerkt :-) en ook nog eens minder belasting betaald...

#JustSayin'

He, heeft de overheid iemand gevonden die wel weet wat een IP adres is ?

Een eenhoorn is een mythologisch dier met een hoorn op zijn hoofd, de functie lijkt me dan ook een fabel als ik naar de taakstelling kijk.

Een ex-Capper in deze functie is een teken aan de wand dat de Amerikaanse draaideur cultuur tussen bedrijfsleven en overheid hier ook steeds verder door dringt. Om nog maar te zwijgen dat de taak die hij inhoudelijk in moet vullen navenant onmogelijk is. Je zou bijna denken dat het zijn taak is om ervoor te zorgen dat de boel gigantisch mislukt.

@Felix Voor deze functie lijkt me dat wel de minste vereiste. Dat Elias dat niet wist vond ik nu geen enkel probleem.

Yeah right! gezien de huidige politiek (lees de afgelopen 20 jaar) zal het wel weer een "vrint van" zijn en een stroman van een of andere multinational die er weer voor gaat zorgen dat de opdrachten bij de juiste "vrinden" terecht komen.
Of ben ik weer te zwartgallig? :-)

Beetje jammer van azijnpissers hier. Beetje teleurgesteld het zelf niet te zijn geworden??? ;OP

Ton Elias die een 'slib of the tongue' de ' informatie niet paraat' te hebben, zichzelf corrigeerde, ' Ik weet het niet...' op de vraag of hij wist wat een IP adres was, was het grootste compliment dat hij zichzelf heeft kunnen maken.

Het was namelijk de metafoor van precies hetgeen er telkens weer fout gaat bij ICT en overheid trajecten. Het is te hopen dat Eenhoorn veel heeft geleerd bij Cap. Het grote probleem voor hem zal namelijk worden dat de werkelijke problemen zich telkens weer op functioneel, technisch en operationeel niveau manifesteren waardoor de kosten gieren uit de klauwen schieten.

Telkens weer Impotentie, Incompetentie, Politiek en Commercie, of een combinatie van deze vier die er aan ten grondslag liggen. Ik heb niet het idee, gezien de staat van dienst en het niveau van acteren van Eenhoorn, of hij een toevoegende waarde in dat verhaal gaat krijgen.

Volgens mij kom je namelijk met goed en common sence namelijk al een heel eind.

@Numpie
Kijk eerst eens naar taakstelling: '... elke organisatie verantwoordelijk voor eigen digitale diensten ...' Kan me vergissen maar daar spreekt weinig regie uit.

Verder is dit gewoon iemand van gebruikelijke politieke clan waardoor ik me afvraag of functies bij EY en CG niet gewoon vallen binnen het 'ouwe jongens, krentenbrood' netwerk.

Misschien ben ik sceptisch maar dan ben ik dat toch vooral geworden door de tribale politiek.

@Ewout Daar zat ik ook al op af te kijken, iedere organisatie verantwoordelijk voor de digitale diensten. De eerste beslissing is al genomen.

@ Dekkie
Zie mijn allereerste line.

Misschien dat deze wel weet wat een IP adres is maar bij de vraag wat een IP6 adres is verstek moet laten gaan.
Wat zijn rol in deze gaat worden lijkt het mij een hele prestatie als deze beste man het een jaar weet uit te houden. Want zijn rol doet me toch wel heel erg denken aan dat van een voetbal trainer van een elftal dat op het punt staat te degraderen en er geen geld is voor nieuwe spelers.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-05-30T10:34:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.