Dienst Belastingen Amsterdam onder toezicht

Dit artikel delen:
I amsterdam

De gemeente Amsterdam stelt de Dienst Belastingen onder toezicht na ict-problemen. Gegevens in de database zijn verouderd waardoor berekeningen niet kloppen. Door die fouten is mogelijk de woz-waarde van duizenden woningen verkeerd berekend en hebben mensen te veel of te weinig belasting betaald.

Adviesbureau KPMG, dat in opdracht van de gemeente de dienst onderzocht, meldt dat de gemeente voor het heffen en innen van belastingen gebruik maakt van een achttien jaar oud systeem (Neotax). Het adviesbureau ontdekte dat fouten handmatig worden gecorrigeerd of aangepast en er slecht wordt samengewerkt tussen medewerkers van de dienst.

Wethouder Kock van Financiën vertelt in een interview met de NOS dat bij de dienst niet altijd volgens de geldende afspraken en protocollen wordt gewerkt. Hij erkent dat er al jaren problemen zijn. 'Op een gegeven moment zak je door een kritische grens en dan ontstaan er problemen.'

ICT-problemen

Het is niet voor het eerst dat de gemeente Amsterdam met ict-problemen kampt. Al in 1999 waren er grote problemen bij de Dienst Belastingen. In 2008 bleek na een doorlichting van de gemeentelijke ict-omgeving dat er sprake was van een grote puinhoop. Er werd een cio aangesteld om orde op zaken te stellen. In 2010 leidde achterstallig onderhoud bij acht verschillende gemeentelijke diensten, waaronder de Dienst Belastingen, tot de uitval van ict-systemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Elk initiatief op dit gebied is gedoemd tot falen zolang er niets wordt gewijzigd aan :
- de organisatie
- het ontslagrecht voor ambtenaren.

Belastingdienst... leuker kunnen we het niet maken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Gemeente Amsterdam

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-08-28T15:24:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.