UWV staakt ICT-project met Be Informed

Dit artikel delen:
Stekker

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) heeft de stekker getrokken uit een groot softwareproject waarvoor Be Informed zijn modelgedreven business process-platform en aanvullende diensten zou leveren. Het softwarebedrijf uit Apeldoorn ging begin dit jaar failliet, maar startte wel door. UWV zegt echter te weinig vertrouwen te hebben in de verdere ontwikkeling van het systeem voor het programma 'E-werken.' Het project is niet verder gekomen dan een pilotfase. UWV denkt nog na over een alternatief voor de Be Informed-software.

De raad van bestuur (rvb) van UWV vond dat de uiteindelijke doorstart van het bedrijf toch een te wankele basis vormde om de Be Informed-oplossing aan te houden als toekomstig bedrijfskritisch softwareplatform. In een reactie laat een woordvoerder weten: 'De verschillende pogingen van doorstarts hebben niet geresulteerd in een basis voor gewenste continuïteit voor de ontwikkeling gedurende de komende jaren van de informatievoorziening van UWV. De rvb heeft medio dit jaar besloten af te zien van inzet van software van Be Informed.'

Na de start in september 2012 is er een proefproject opgezet om de Be Informed-toepassing te ontwikkelen. Dat project werd om redenen van risicobeheersing op één kantoor getest. De woordvoeder van UWV stelt: 'Na het sluiten van het contract en het volgen van opleidingen door UWV-medewerkers samen met Be Informed en implementatiepartners is er gestart met het realiseren van een applicatie, gemaakt met versie 3 van de Be Informed Suite. Deze applicatie is nooit in productie genomen vanwege het faillissement van Be Informed en het daardoor wegvallen van de productontwikkeling met betrekking tot de softwaresuite. Het faillissement van Be Informed heeft een voortijdig einde gemaakt aan dit project en sindsdien heeft er geen verdere systeemontwikkeling op basis van de Be Informed-software plaatsgevonden.'

Opties

Hoeveel geld het UWW kwijt is aan dit proefproject is niet duidelijk. Ook op de vraag of het project opnieuw wordt aanbesteed, kan geen antwoord worden gegeven. Volgens de zegsman houdt de rvb nog alle opties open; van heraanbesteding tot aan een compleet andere opzet. Be Informed was nog niet in staat te reageren.

Be Informed werd in september 2012 door het UWV geselecteerd als softwareleverancier voor het programma E-werken. Met dit programma wil de uitvoeringsorganisatie een groot aantal klantprocessen verder automatiseren. Ook moest het applicatielandschap stapsgewijs worden vereenvoudigd door de steeds grotere inzet van het business process platform van Be Informed.

Failliet

De verrassende gunning ging niet zonder slag of stoot. De tender die UWV uitschreef, werd fel bevochten door diverse softwareleveranciers. Zo spande SAP een kort geding aan en mengde Be Informed zich vervolgens in dat juridische gevecht. Uiteindelijk verloor SAP in juli 2012 het kort geding. De Be Informed-software werd onder meer gekozen vanwege de manier waarop beleidsmedewerkers zelf beleidsregels kunnen onderhouden en wijzigingen snel en transparant zijn door te voeren.

Het Apeldoornse bedrijf ging echter begin dit jaar voor een groot deel failliet. Hoge investeringskosten in combinatie met uitgestelde opdrachten brachten het bedrijf in financiële problemen. In eerste instantie kon het softwarebedrijf doorstarten met hulp van de Amerikaanse investeerder Standard Investments. Die transactie ketste echter af. Eind februari nam uiteindelijk een groep private investeerders Be Informed over, waarbij zo'n veertig tot tachtig implementatiespecialisten bij de partners Accenture, CGI en Value & Result kwamen te werken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mijn ervaring met rule based business process modelling is dat na het project de eigen medewerkers toch onvoldoende in staat zijn om de regel gebaseerde systemen te onderhouden en te actualiseren. Helaas blijkt dit toch complexer te zijn dan menigeen denkt. Zelfs binnen de gelederen van de leverancier kunnen verschillen van mening bestaan over de wijze waarop regels eenduidig worden vastgelegd en bestaan er voorkeuren voor bepaalde methodieken. Zodoende ontstaat er vroeg of laat helaas complexiteit in regels, beslistabellen, data schema's. Jammer voor de betrokkenen, zonde van de investeringen en de technologie, moedig van het UWV om de stekker er uit te trekken.

Een "systeem" bouwen vergt meer dan alleen een 1-dimensionaal aspect van de "kunst" beheersen. Je zult meer dan gemiddelde kennis nodig moeten hebben van IT-Infrastructuur, Software ontwikkeling, Projectmanagement. Daarom werken one-size-fits-all oplossingen bijna nooit. Het UWV is een organisatie die een beperkt adapatie vermogen heeft. Daar zul je als externe leverancier rekening mee moeten houden. Als je dat het probleem vindt, moet je dat (beperkte aanpassingsvermogen) bespreekbaar moeten maken. Kortom: ICT lost geen cultuurproblemen op!

Tja en weer een voorspelbaar scenario die opgang doet. Het enige wat ik hier zeg: 'Next!'

Tja. Ik kan me vanwege de gewijzigde omstandigheden wel voorstellen dat je de pilot niet als geslaagd aanmerkt.
ps: die foto er bij verdient wel de meligste-foto-van-de-dag award.

Al die rule based oplossingen lijken mooi, maar zijn in de regel toch complexer dan gedacht. Standaard ontwikkeltalen als Java en C# i.c.m. performen vaak net zo goed en voorkomen bovendien een lock-in.

BeInformed versie 3 was en blijft een waanzinnig mooi product. De reden van het stoppen is volgens bovenstaand artikel "het faillissement van Be Informed en het daardoor wegvallen van de productontwikkeling met betrekking tot de softwaresuite", dus niet het product zelf (in dit geval versie 3).

Dit faillissement is veroorzaakt door ogenkleppenambitie van het hogermanagement t.a.v. versie 4. Erg jammer, dat de hardwerkende medewerkers hier de dupe van zijn geworden.

Begrijpelijke reactie. UWV heeft zekerheid nodig, dus de kwaliteit van de leverancier is ook belangrijk.

Grote vragen blijven echter: kan een leverancier het UWV een administratie van één waarheid verschaffen? Wie garandeert rechtmatigheid van het bedrijfsproces? Wie biedt zekerheid over security? Is het redelijk om dat allemaal van een productsuite te verwachten? Zelfs als het innovatieve en leuke producten als Be Informed betreft? Of heeft UWV nog wat denkwerk te doen? Ik wens de betrokkenen oprecht veel wijsheid.

Wat is toch weer dat "waarbij zo'n veertig tot tachtig implementatiespecialisten bij de partners Accenture, CGI en Value & Result kwamen te werken"?
Ik weet uit extreem betrouwbare bron dat het hier geen 40 (laat staan 80) mensen betreft, maar slechts 14. Wel heeft het leeuwendeel van de voormalige Be Informed mensen gelukkig al lang weer elders emplooi gevonden (enkel met name wat medewerkers ouder dan 55 niet, maar dat zal hier voor niemand een verrassing zijn).

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij UWV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-09-29T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.