Leeuwarden beheert ICT Westergo-gemeenten

Dit artikel delen:
Samenwerken

De Westergo-gemeenten Menameradiel, Franekeradeel en het Bildt brengen het technisch beheer van hun ict onder bij de gemeente Leeuwarden. In dit kader hebben de burgemeesters van de vier gemeenten een zogeheten Centrumregeling voor samenwerking getekend. De totale investering voor het invoeren van deze regeling bedraagt zes miljoen euro. Volgens het drietal moet dit uiteindelijk een verbetering van de ict en een standaardisatie van processen opleveren. De gemeenten willen hierdoor op ict-vlak minder kwetsbaar zijn én klaar voor een betere digitale dienstverlening.

De drie gemeenten Menameradiel, Franekeradeel en het Bildt gaan in 2018 na een herindeling op in de nieuwe gemeente Westergo. Al in 2012 heeft het drietal laten onderzoeken hoe de ict-functie van de nieuwe gemeente efficiënter en goedkoper georganiseerd kon worden.  

Uit het onderzoek van gemeentelijke ict-begeleider KING kwam samenwerking met Leeuwarden als beste oplossing uit de bus. Dat sluit ook aan bij de uitgangspunten van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, stellen de drie gemeenten. De VNG is groot voorstander van het concentreren van de ict-functie van kleinere gemeenten in zogenaamde grote centrumgemeenten.

De samenwerking biedt de Westergo-gemeenten bovendien een voorsprong bij de herindeling. De overgang van het ict-beheer naar Leeuwarden wordt namelijk al voor de herindeling stapsgewijs ingevoerd. Daardoor verwachten de drie gemeenten dat het samenvoegen van de drie organisaties op 1 januari 2018 straks een stuk eenvoudiger wordt.   

Samenwerken

KING had in een eerder stadium ook gekeken of de Westergo-gemeenten zich konden aansluiten bij de Gemeenschappelijke Regeling ISZF (Ict-Samenwerkingsverband Zuidwest Fryslan), een pionier op het vlak van gezamenlijke ict-servicecentra bij de lokale overheid. Dat samenwerkingsverband ging echter per 1 januari 2014 op in de gemeente Zuidwest-Friesland.

Uiteindelijk adviseerde het kwaliteitsinstituut om met de Friese hoofdstad in zee te gaan. Leeuwarden beheert al de ict van gemeenten op de Friese Waddeneilanden en is ook partner van de samenwerkende gemeenten Dongeradeel, Dantumadeel, Ferwerderadeel en Kollumerland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-01-06T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.