Q36 helpt GeoCo met distributie RouteSmart

Dit artikel delen:

Q36 participaties investeert in GeoCo, een leverancier van logistieke diensten voor fijnmazige rittenplanningen. Voor 2015 heeft GeoCo in Nederland de distributierechten verkregen voor het leveren en implementeren van Routesmart voor ArcGIS. Q36 gaat GeoCo ondersteunen bij het introduceren van deze logistieke applicatie in de Nederlandse markt. Eerste doelstelling is te zorgen voor betere afvalinzamelingroutes in de steden om de toenemende vervuiling door huishoudelijk afval terug te dringen.

GeoCo levert ruim twintig jaar logistieke software en services voor fijnmazige distributie. Het bedrijf krijgt nu de mogelijkheid om Routesmart voor het eerst binnen Nederland te implementeren. Q36 Participaties richt zich op kleine ondernemingen en start ups. Volgens de investeerder staat de combinatie van de Routesmart-planningsapplicatie met de logistieke expertise van GeoCo garant voor het structureel verbeteren van fijnmazige distributievraagstukken.

Beide partijen zien kansen liggen in het dichtbevolkte Nederland; met name in de binnensteden is een groeiende vraag naar optimalisatie van fijnmazige logistiek. 'Denk aan gescheiden afvalinzameling of de toename van pakketleveringen door webshops. Dit vaak in combinatie met de maatschappelijke wens voor het terugdringen van vrachtverkeer en het opleggen van restricties aan (vuilnis)trucks vanwege luchtkwaliteit en verkeersveiligheid', aldus Nico Gielen, directeur van Q36.

Routesmart

Routesmart is een Amerikaanse leverancier uit Marlyland (Columbia) dat al jarenlang zijn gelijknamige planningssoftware levert. De software is een extensie van Arcgis, een wereldwijd toegepast geografisch informatie systeem (gis) van Esri. Routesmart voegt daar planning- en optimaliseringsfunctionaliteit aan toe. De Routesmart-algoritmes zijn ontwikkeld en worden steeds verder verbeterd in samenwerking met Harvard University. Veel gebruikte toepassingen zijn het plannen van afvalinzamelingsroutes, strooi- en veegroutes en huis-aan-huis distributie van pakketjes, kranten en drukwerk.

'De software is nog nooit in Nederland verkrijgbaar geweest', zegt Joris Westendorp, oprichter  van GeoCo. 'Wij gaan er vanuit kantoren in Amsterdam en Arnhem mee de boer op. Tot nu toe waren we al die jaren software-onafhankelijk maar nu hebben we ons bewust verbonden aan een oplossing.'

Westendorp erkent dat er al veel planningssoftware en route-optimalisatie-oplossingen op de markt bestaan maar uit ervaring weet hij dat 'de praktische toepasbaarheid van veel software tegenvalt. Wat dat betreft is RouteSmart een mooie oplossing die slimme rekenalgoritmes combineert met de praktische uitvoerbaarheid van wensen van gebruikers. Dat het een extensie van Arcgis is, heeft als extra voordeel dat de software kan werken met krachtige databases.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-01-08T11:57:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.