Zembla houdt integriteit overheid tegen het licht

Dit artikel delen:
Ordina

Televisieprogramma Zembla komt woensdag 28 januari 2015, zoals eerder vermeld, met een vervolg op de eerdere Ordina-uitzending. In die eerste uitzending werd de ict-dienstverlener beschuldigd van frauduleus handelen bij overheidsaanbestedingen. Voor deze tweede uitzending heeft Zembla onderzocht in hoeverre de overheid zich houdt aan zijn eigen eigen regels en gedragscodes.

Hiervoor heeft Zembla onder andere Ordina aanvullende vragen gesteld. Een klokkenluider gaf Zembla de inmiddels beruchte usb-stick met daarop honderdduizenden geheime en interne documenten van het ict-dienstverlener Ordina. Met die documenten kon de eerste aflevering worden gemaakt, maar ook bleven er vragen onbeantwoord. Ordina zou namelijk ‘mollen’ op strategische posities plaatsen, dicht in de buurt van potentiële opdrachtgevers om zo aanbestedingen naar de hand te zetten. Ordina-managers krijgen daarbij de opdracht om hoge ambtenaren van diverse ministeries en andere overheidsinstanties te verleiden, in te pakken en te fêteren, zo meldt een woordvoerder van Zembla aan Computable. 'Skyboxen, diners, golfdagen, tennistoernooien en helikoptervluchten, alles wordt door Ordina uit de kast getrokken met maar één doel: het winnen van aanbestedingen.'

De vraag in deze follow-up is dus of ambtenaren die verleidingen kunnen weerstaan. Ambtenaren mogen zich namelijk niet laten beïnvloeden en horen afstand te nemen van verlokkingen. Ze moeten zo objectief mogelijk de beste deal sluiten. Of dat ook daadwerkelijk lukt wordt duidelijk in het programma Zembla: ‘Wie is de mol? Deel II’ op woensdag 28 januari bij de Vara om 20.25 uur op NPO 2.

Ordina heeft overigens vorig jaar onderzoeksbureau De Brauw Blackstone Westbroek de opdracht gegeven ook een onderzoek te doen naar de fraude van Ordina bij overheidsaanbestedingen en meldde medio december dat zij de eerste resultaten eind januari 2015 zullen delen

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-01-22T20:15:00.000Z Annemiek Sprado


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.