UMC toetst arbeidsklimaat ICT-leveranciers

Dit artikel delen:

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) laat bij de inkoop van nieuwe ict-apparatuur en elektronica meewegen hoe het is gesteld met de arbeidsomstandigheden bij die leveranciers. Het academisch ziekenhuis is de eerste Nederlandse deelnemer aan Electronics Watch. Dat is een Europese monitoringsorganisatie die toezicht houdt op de arbeidsomstandigheden in de ict- en elektronica-industrie.

Electronics Watch hoopt door de krachten van grote publieke ict-inkopers te bundelen leveranciers te stimuleren om de arbeidsomstandigheden structureel te verbeteren. 'Hoewel er bij veel publieke instellingen een wens ligt om duurzaam in te kopen, ontbreekt het inkopende organisaties aan instrumenten om invloed uit te oefenen op de elektronica-industrie', aldus Electronics Watch.

Volgens de organisatie zijn ondanks het moderne en schone imago van de ict- en elektronicasector de arbeidsomstandigheden ondermaats. 'Extreem lange werkdagen, lage lonen, blootstelling aan giftige, kankerverwekkende stoffen is maar een greep uit de problemen die in deze sector spelen. Hoewel er bij veel publieke instellingen een wens ligt om duurzaam in te kopen, ontbreekt het volgens de inkopende organisaties aan instrumenten om invloed uit te oefenen op de elektronica-industrie.'

Pauline Overeem van Electronics Watch: 'Samen hebben publieke instellingen een aanzienlijke inkoopmacht. Als zij hun krachten bundelen, zijn ze in staat om werkelijk invloed uit te oefenen op marktpartijen en zo structurele verbetering van arbeidsomstandigheden in de elektronicasector wereldwijd af te dwingen. We zijn daarom erg blij dat het UMC Utrecht in Nederland als eerste deze stap zet.

MVO

Anne Marie van den Berg, Senior Inkoper UMC Utrecht: 'Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) is al jaren een thema dat we zoveel mogelijk integreren in onze inkooptrajecten. Het krijgen van inzicht in de arbeidsomstandigheden van de internationale productieketen van de door ons gebruikte producten is één van onze doelstellingen. Electronics Watch biedt ons zeer waardevolle, objectieve informatie over de elektronica-keten, die ons helpt het gesprek aan te gaan met onze leveranciers.'

Electronics Watch richt zich op maatschappelijk verantwoorde inkoop van ict-hardware in Europa. Het voert onderzoek uit en monitort de arbeidsomstandigheden in de fabrieken van ict-leveranciers die zaken doen met organisaties in de (semi)publieke sector. Het begeleidt bijvoorbeeld ziekenhuizen, regionale inkoopconcerns, gemeenten en universiteiten bij de inkoop van duurzaam geproduceerde ict-apparatuur. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-05-01T11:15:00.000Z Pim van der Beek