Overheid vergeet infrastructuur open data

Overheidsorganisaties maken steeds meer data beschikbaar voor onderzoekers, zoals data over criminaliteit, werkgelegenheid, verkeer en onderwijs. Ze verzuimen vaak het faciliteren van open datagebruik, waardoor het hergebruik van data in de praktijk nog tegenvalt. Onderzoekster Anneke Zuiderwijk-Van Eijk bepleit daarom een infrastructuur voor open overheidsdata met het doel om de coördinatie van open datagebruik te verbeteren.

Anneke Zuiderwijk-Van Eijk promoveert vandaag aan de TU Delft (Faculteit Technology, Policy & Management, sectie ICT) op haar onderzoek 'Open Data Infrastructures. The design of an infrastructure to enhance the coordination of open data use' (Uitgeverij BoxPress, ISBN 978-94-6295-351-2).

Haar onderzoek biedt zelf een infrastructuur voor open overheidsdata. De belangrijkste componenten zijn een innovatief metadatamodel, interactiemechanismen en data kwaliteitsindicatoren. Zo'n infastructuur maakt overheidsdata toegankelijker voor onderzoekers en gemakkelijker te gebruiken, en draagt zo bij aan het realiseren van de voordelen van open data, aldus de promovenda.

Tegenvallend

Onderzoekers kunnen deze open data hergebruiken door ze te analyseren, visualiseren, bediscussiëren en door ze te combineren met andere datasets. Hierdoor kunnen nieuwe inzichten worden verkregen die zonder open data niet verkregen konden worden. Maar, kaart Zuiderwijk-Van Eijk in haar proefschrift aan, ondanks de grote verwachtingen van het openen van overheidsdata geeft de realiteit een teleurstellend beeld.

Overheden richten zich traditioneel vooral op het openstellen van de data en verzuimen vaak het faciliteren van open datagebruik. Daardoor worden de voordelen van open data weer teniet gedaan. Om open data goed te kunnen gebruiken zijn onderzoekers en overheidsorganisaties afhankelijk van elkaars data, activiteiten en hulpmiddelen.

Volgens Zuiderwijk-Van Eijk kan het optuigen van een infrastructuur voor open overheidsdata met het doel om de coördinatie van open datagebruik te verbeteren, uitkomst bieden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-10-29T11:05:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.