DINL: ‘Ambitie in de begroting is ver te zoeken’

Prinsjesdag 2016

Dit artikel delen:
online leren

De Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) vindt uit de nieuwe rijksbegroting bar weinig ambitie spreken. Directeur Michiel Steltman vindt de omvang van de overheidsinvesteringen in de digitale infrastructuur ver onder de maat. ‘Het kabinet riskeert daarmee onze welvaart’, zegt de directeur van deze belangenorganisatie.

Het ontbreekt volgens DINL-directeur Michiel Steltman aan stimulerend beleid. Hij zou graag zien dat meer vaart wordt gemaakt met het benutten van de sterke positie van Nederland als digitale mainport. De overheid moet zorgen voor de juiste randvoorwaarden, meent Steltman. Hij denkt daarbij onder meer aan beter onderwijs in digitale en technische vaardigheden. Ook zou meer fundamenteel onderzoek moeten worden gedaan.

Een ander idee is proeftuinen voor onderwijs en ‘next generation internet’. Daarnaast moeten volgens hem belemmeringen worden weggenomen bij het aanbod van vast en mobiel breedband internet. Steltman vindt dat Nederland ook de ambitie moet hebben om distributiecentra van grote online retailers aan te trekken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Als je door de EU regels gedwongen wordt om het begrotingstekort te bestrijden houdt dat in dat je alle investeringen in de toekomst uitstelt. Daarom doet de EU het ook zo slecht vergeleken bij de rest van de wereld. Er is geen visie voor de toekomst en alleen nog maar oog voor korte termijnzaken waarbij eigen carriere centraal staat.

Overheden hebben geen verstand van techniek, en al helemaal niet van ICT, dus dat de visie dan ontbreekt is te verwachten.

De Nederlandse visie is sinds de Gouden Eeuw ongewijzigd: we zijn een handelsnatie.

Wat pas echt visie zou zijn, is als we zouden onderkennen dat we geen 100% handelseconomie meer hebben, maar steeds meer een kenniseconomie. Het opbouwen en behouden van (technische) kennis is belangrijk en zou gestimuleerd moeten worden.

Een echte visionair zou de (technische) universiteiten in Nederland ondersteunen. Daar is geld voor als we het potje voor Amerikaanse multinationals gereserveerd geld ervoor zouden gebruiken.

Meer geld voor de WBSO is een leuk beginnetje, maar de TU's (en Philips en ASML en ...) hebben meer nodig.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-21T09:43:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.