Digitale dienstverlening overheid moet beter

Prinsjesdag 2016

Dit artikel delen:
Ronald Plasterk

Minister Plasterk (BZK) komt volgend jaar met een wetsvoorstel rond digitale dienstverlening.

Begin volgend jaar wordt het wetsvoorstel ingediend dat de digitale dienstverlening van de overheid moet verbeteren. Geregeld wordt dat burgers en bedrijven een vergunning digitaal kunnen aanvragen, indien dat ook geheel schriftelijk mogelijk is. Een andere wet die in 2017 moet zijn afgerond, is de Wet Generieke Digitale Infrastructuur (Wet GDI).

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) kondigt dit streven in zijn begroting aan. Doel is de digitale dienstverlening van de overheid te harmoniseren. Ook zijn betere waarborgen nodig voor toegankelijkheid, veiligheid, betrouwbaarheid en privacybescherming. Verder wordt komend najaar gestart met nieuwe inlogmethoden voor het Burgerservicenummer-domein. Een andere taak voor 2017 is de burger meer regie te geven over diens persoonlijke gegevens.

Over de cyberdreiging is de begroting kort. Wel wordt gemeld dat de AIVD volgend jaar onderzoek doet naar cyberdreiging en zonodig unieke en bijzondere inlichtingenmiddelen inzet. Hij laat daarbij onvermeld welke middelen dat zijn. Voor de uitvoering van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), in de volksmond de afluisterwet genoemd, maakt het kabinet twintig miljoen euro vrij. Hiermee wordt invulling gegeven aan de nieuwe bevoegdheid voor het onderzoeken van kabelgestuurde telecommunicatie zoals e-mail en sms.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-21T09:58:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.