Bouwsector voor invoering centrale gebouwendatabase

Dit artikel delen:
bouwmedewerkers

Er moet een centrale gebouwendatabase komen die zorgt voor meer veiligheid van medewerkers, betere handhaving van regels, minder kosten en meer energiebesparing. Dat stellen de industrie-, bouw- en installatiesector in een brief aan minister Blok van het ministerie voor Wonen en Rijksdienst. De huidige BAG (basisadministratie gebouwen) is volgens de organisaties niet toereikend omdat deze onvoldoende gegevens over keuringen en veiligheidsinspecties bevat. Een centrale database moet bovendien een jaarlijkse kostenbesparing opleveren van zo'n driehonderd miljoen euro.

De brief komt van de brancheorganisaties voor de industrie-, bouw- en installatiesector: FME, Bouwend Nederland en Uneto-VNI. FME-voorzitter, Ineke Dezentjé Hamming, schetst dat voor bestaande gebouwen in Nederland een groot aantal wettelijk verplichte, periodieke keuringen geldt die vanuit verschillende beleidsterreinen worden uitgevoerd. Dat zijn veiligheid, gezondheid, milieu en energie. 

Op dit moment zijn er allerlei verschillende systemen in de lucht waarvan de gegevens niet gekoppeld zijn in een centrale database. De verantwoordelijkheid is verdeeld onder vier ministeries, bij de uitvoering zijn verschillende instanties betrokken, zoals Rijkswaterstaat, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, diverse inspecties en regionale en lokale handhavingsdiensten. Hamming: 'Als we dat efficiënter inrichten, worden bedrijven verlost van veel bureaucratie en ontstaat er direct een forse verlaging van de administratieve lasten.'

Ook moet de centrale database bijdragen aan meer transparantie: FME-woordvoerder Cees den Bakker noemt als voorbeeld gegevens van keuringen van liften. Die worden niet openbaar gemaakt. 'Door dat gebrek aan transparantie is niet bekend welke liften zijn afgekeurd en worden partijen niet aangespoord om actie te ondernemen, de gegevens belanden ergens in een database die verder toch niemand ziet.'  

Dodelijke slachtoffers

In de brief aan minister Blok noemen de sectoren ook een voorbeeld uit de dagelijkse praktijk. Grote gasketels moeten wettelijk periodiek worden geïnspecteerd op emissie, energieprestaties en veilig functioneren. 'Daar zijn drie aparte regelingen, drie aparte keuringsregimes en vier verschillende instanties bij betrokken', aldus Titia Siertsema, voorzitter van Uneto-VNI. 'Wettelijke handhaving is ook noodzakelijk vanwege de veiligheid, want jaarlijks vallen bijvoorbeeld vijf à tien dodelijke slachtoffers en enkele honderden gewonden door blootstelling aan een verhoogde concentratie koolmonoxide.'

Volgens voorzitter van Bouwend Nederland, Maxime Verhagen, staat een gezamenlijke database binnen de 'Uitvoeringsagenda innovatie in de bouw' op de agenda, maar reageert de politiek te traag in de uitvoering van dat plan. 

Met een gezamenlijke database kan volgens de partijen bijna driehonderd miljoen euro op jaarbasis bespaard worden. Die raming komt uit het rapport NMC Bouw innovatie/Deerns - Bouwregister. Daarin staat dat jaarlijks 286 miljoen bespaard kan worden als er een centrale gebouwendatabase komt. 

BAG als databron

Op dit moment bestaat de BAG (basisadministratie gebouwen), maar dat overzicht is niet gekoppeld aan gegevens van handhavingsorganisaties en organisaties die keuringen uitvoeren op installaties die in die gebouwen aanwezig zijn. Ook wordt er niet aangegeven of gebouwen voldoen aan afgesproken milieudoelen. 

Volgens FME-woordvoerder Den Bakker zal de centrale gebouwendatabase gevuld worden met gegevens uit de BAG (basisadministratie gebouwen) en wordt die data gekoppeld met gegevens uit  database van bijvoorbeeld overzichten van aanwezige bodemwaterpompen, airco-keuringen en ketels met een vermogen van meer dan honderd kilowatt.

De uiteindelijke kosten van de centrale gebouwendatabase zijn nog niet geraamd. De organisaties starten binnenkort een pilot waarbij een inventarisatie wordt gemaakt van de verschillende inspectie- en keuringsgegevens. Ook wordt er een interface ontwikkeld voor de verschillende gebruikers, zoals handhavers en inspecties. Voor die proefprojecten is 100.000 euro gereserveerd. De kosten voor de uiteindelijke centrale gebouwendatabase moeten voor rekening van de overheid komen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik hoop echt niet dat ze een kopie van de BAG gaan maken en daar gegevens aan toevoegen. Dat is wat ik uit de uitlatingen van de FME woordvoerder opmaak. Dit is nou een mooi voorbeeld waarin Linked Data een toegevoegde waarde kan betekenen. Hou de bronbestanden daar waar ze horen en verwijs er naar.

Linked data is inderdaad een belangrijke invulling. Maar denk ook aan open standaarden, BIM gebouwdossier enz. Vereist ook een stelsel van afspraken, uitgangspunt BOMOS van Forum Standaardisatie.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-10-11T10:55:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.