'EU moet snel regels rondom robots en KI invoeren'

Dit artikel delen:

De Europese Unie moet op korte termijn regelgeving introduceren rondom robotica en kunstmatige intelligentie (ki). Die regulering is nodig om duidelijkheid te bieden bij wet- en regelgeving, ethische standaarden en verantwoordelijkheden rondom bijvoorbeeld ongelukken met zelfsturende auto's. Die oproep doet het comité voor wet- en regelgeving van het Europees Parlement.

Rapporteur Mady Delvaux stelt dat een groeiend aantal onderdelen van ons dagelijks leven in toenemende mate wordt beïnvloed door robots. 'Om deze realiteit aan de kaak te stellen en zeker te zijn dat robots in dienst van de mens staan en blijven, is het noodzakelijk om een robuust Europees juridische raamwerk te creëren', schrijft ze in een rapport.

De rapporteurs roepen de Europese Commissie op om een agentschap op te richten dat zich specifiek gaat richten op robotica en kunstmatige intelligentie (ki). Dat agentschap kan lokale autoriteiten voorzien van technische, ethische en regulatieve kennis. Ook roept het Europees Parlement op een vrijwillige ethische code of conduct op te stellen die de verantwoordelijkheden voor sociale, milieutechnische en gezondheid-gerelateerde gevolgen reguleren. 

Autonome voertuigen

Volgens de betrokken juristen van het Europees Parlement is met name voor autonome voertuigen de noodzaak voor eenduidige regelgeving groot.

Het Europees Parlement wil onder andere een verplichte verzekering voor autonome voertuigen en een fonds dat slachtoffers van ongevallen die worden veroorzaakt door autonome voertuigen volledig kan compenseren. De schrijvers van het rapport verwachten een speciale juridische status te creëren voor de meest geavanceerde autonome voertuigen. 'Deze juridische status moet meer duidelijkheid geven over verantwoordelijkheid indien schade ontstaat door autonome voertuigen', schrijfven ze in een toelichting. 

Uit-knop

Een opvallend voorstel dat de betrokkenen willen vastleggen in de code of conduct is een uit-knop. De rapporteurs bevelen ontwerpers van robots aan om altijd een uit-knop (kill- switch) in het ontwerp van de robot mee te nemen. Zo kan een robot in het geval van een ongeval altijd worden uitgeschakeld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Kijk ons toch eens nuttig zijn."

Het zou best een bedreiging kunnen worden, het gaat erg hard. Er wordt nu nog lacherig gedaan of KI echt een bewustzijn krijgt en wat is bewustzijn? Of dat KI zichzelf kan verbeteren?
Lees Isaac Asimov, met zijn drie wetten, of the 100 van Netfilx. Je moet het niet letterlijk nemen maar het zijn scenarios. Ik vind het erg leuk om dit soort boeken te lezen.

Europarlement is weer eens in dienst van de grote bedrijven die zoveel mogelijk factoren naar hun hand willen zetten. Een fonds dat ongelukken met oa zelfrijdende auto's terwijl de fabrikanten van deze auto's weer eens mooi buiten schot blijven?

Als die kill switch ingebouwd is hoe makkelijk wordt het dan om van afstand deze apparaten/voertuigen te uit te zetten of te saboteren? En met welke glijdende schaal krijgen we dan weer te maken wanneer die kill switch ingezet gaat worden? Bij terrorisme, misdrijven, overtredingen of een foute politieke mening?

Om nog maar te zwijgen van de ethiek van het Europarlement zelf dat voorgekookte wetsvoorstellen blind goedkeurt in hamerstukken sessies, massaal fraudeert met het presentieregister en vergoedingsregelingen?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-17T08:27:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.