Privacystrijders eisen uitstel sleepwet

Dit artikel delen:

Een groep ict-bedrijven, advocaten, ngo’s en journalisten dreigt een kort geding aan te spannen om de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), die 1 mei 2018 ingaat, uit te stellen. De groep wil dat deze datum verschoven wordt totdat alle wetswijzigingen door de het kabinet zijn behandeld. Dat staat in een open brief die zij vandaag naar de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie sturen.

Het gaat om Privacy First, het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM), Bits of Freedom, de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA), het Platform Bescherming Burgerrechten, Free Press Unlimited, BIT, Voys, Speakup, Greenpeace International en Waag Society. Zij willen dat de invoering van de wet wordt uitgesteld totdat alle wetswijzigingen in het parlement behandeld zijn. 

Ze geven het kabinet tot aanstaande vrijdag 20 april de tijd om op de brief te reageren. Als het kabinet dat niet doet, spant de groep een kort geding aan om het uitstel van inwerkingtreding van de sleepwet af te dwingen, is het dreigement. 

Grote rechtszaak in de maak

Naast dit kort geding wordt een bredere rechtszaak van meerde organisaties voorbereid om de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) op meerdere onderdelen onrechtmatig te laten verklaren. Volgens de privacyvoorvechters is de wet in strijd met internationaal en Europees privacyrecht.

Referendum

Op 21 maart vond een referendum over de zogenoemde sleepwet plaats (officiële naam: Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Hieruit bleek dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen deze wet is. Het kabinet heeft beleidswijzigingen voorgesteld. Echter zijn deze wijzigingen volgens Privacy First ‘summier en oppervlakkig’. Ook Bits of Freedom-directeur Hans de Zwart heeft kritiek op deze aanpassingen. Hij noemt het tijdens het NOS Radio 1 Journaal ‘cosmetische wijzigingen waarbij onvoldoende naar de tegenstem is geluisterd’.

De beoogde wetswijzigingen zullen pas na de zomer van 2018 door het kabinet worden ingediend. Dit terwijl de sleepwet per 1 mei in werking moet treden. Gister werd een parlementaire motie gehouden om inwerkingtreding van de Wiv uit te stellen tot deze wetswijzigingen zijn behandeld, maar deze werd door de Tweede Kamer verworpen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als donateur van de stichting Privacy First sta ik volledig achter deze actie. Het is bezopen dat het kabinet zo onzorgvuldig met deze kwestie omgaat en zich niet lijkt te bekommeren om de meerderheid van het volk.
Eigenlijk zou heel ict 1 mei moeten gaan staken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-18T10:42:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.