G20 onderzoekt effecten digitale economie

Dit artikel delen:
Vergaderen

Bij de G20-top in het Argentijnse Salta hebben de vertegenwoordigers van de grootste economieën te wereld afgesproken dat er meer onderzoek moet komen naar de effecten van digitale platforms op bedrijven en consumenten. Duidelijk moet worden waar wereldwijd de kansen en de problemen liggen voor consumenten, concurrentie en innovatie. Nederland was gastdeelnemer aan deze G20-top.

Nederland is mondiaal de zeventiende economie en wordt normaal gesproken in de G20 vertegenwoordigd door de Europese Unie. Op uitnodiging van de huidige G20-voorzitter, Argentinië, was Nederland net als in 2017 (Duitsland) als gastdeelnemer toegevoegd aan alle bijeenkomsten. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat reisde namens Nederland af naar Argentinië.

Het kabinet wil dat de digitale economie concurrerend en eerlijk blijft. Internationaal opererende diensten en platforms hebben daarop een grote invloed. Staatssecretaris Keijzer (EZK): 'Het succes van Nederlandse ondernemers wordt in toenemende mate beïnvloed door een relatief kleine internationale groep aanbieders van digitale diensten, data en platforms. De impact daarvan op de economie, op consumenten en vraagstukken over het eigendom en delen van data, zijn nog niet voldoende in kaart gebracht. Het is belangrijk dat de G20-landen, ondanks soms grote verschillen van inzicht tussen de VS, China en de EU over digitalisering, dit nu gaan doen. Zo blijft het in Europa gewenste evenwicht tussen de belangen van ondernemers, consumenten en platforms bestaan.'

De gemaakte internationale afspraken op 25 augustus jongstleden sluiten aan op de nationale strategie Nederland Digitaal, die in juni 2018 is gepresenteerd. Daarin stelt het kabinet dat er bijvoorbeeld transparantie moet zijn voor consumenten bij het online zaken doen, zoals over de rechten bij het aankopen via een online platform. Ook pleit het kabinet voor het verantwoordelijk en open delen van data tussen bedrijven en sectoren. Zowel in Nederland als in EU-verband wordt bovendien op dit moment bekeken of het huidige mededingingsinstrumentarium nog voldoet voor de snelle ontwikkelingen in de digitale economie.

Andere onderwerpen op de agenda in Salta waren het ontwikkelen van en (bij)scholing over digitale vaardigheden en de ondervertegenwoordiging van meisjes en vrouwen in ict en techniek. Ook spraken de G20-bewindspersonen over het realiseren van een wereldwijd toegankelijk en snel internet en internationaal op elkaar afgestemde technologie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-08-29T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.