Ook nieuw spraaknetwerk C2000 pas in 2019 klaar

Minister laat Xebia audit uitvoeren op mogelijke sabotage door China

Dit artikel delen:
Schildpad

De vernieuwing van het C2000-netwerk loopt wederom vertraging op. Nadat eerder al de oplevering van het radiobedieningsysteem naar 2019 is getild, blijkt nu ook het spraaknetwerk pas volgend jaar klaar te zijn. Dit derde onderdeel zou eigenlijk dit najaar worden afgerond, maar dit wordt nu ook verschoven naar volgend jaar. C2000 is het communicatiesysteem voor alle hulpdiensten in Nederland.

Dit schrijft minister Ferd Grapperhaus van het ministerie van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer. Uit aantal integratie- en bedrijfstesten bleek dat de beoogde migratie naar het nieuwe spraaksysteem onverantwoordelijk zou zijn.

Het C2000-systeem bestaat uit drie delen: de vernieuwing van het spraaknetwerk C2000 door Hytera, de vernieuwing van de radiobediening door Eurofunk en de vernieuwing van het alarmeringsnetwerk P2000 (pagernetwerk) door 2Way. In de oorspronkelijke planning zouden deze drie delen van het systeem integraal worden opgeleverd. Begin dit jaar maakte de minister echter bekend dat de oplevering werd opgeknipt: het spraaknetwerk zou dit najaar worden vervangen, een jaar later zou de vernieuwing van de radiobediening in de meldkamers gereed zijn. Het P2000-netwerk is afgelopen juni wel werkend opgeleverd. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het communicatiesysteem in 2017 klaar zou zijn.

Het uitstel van de migratie heeft gevolgen voor het langer gebruiken van het bestaande netwerk, schrijft de minister in zijn Kamerbrief.  Vanaf 1 januari 2019 zal het onderhoud aan het bestaande netwerk door Nokia worden uitgevoerd, in samenwerking met Koning en Hartman, de partij die ook het onderhoud op het nieuwe systeem zal gaan uitvoeren. De onderhoudskosten van het bestaande C2000-netwerk stijgen dus, terwijl de beoogde besparingen van het nieuwe netwerk pas later kunnen worden behaald.

Sabotage en audit

In de Tweede Kamer is eerder aan de orde gekomen, naar aanleiding van een uitzending van tv-onderzoeksprogramma Zembla, dat Hytera een Duitse dochteronderneming van een Chinese aandeelhouder is. Dat zou kunnen leiden tot het risico van sabotage van het nieuwe systeem door een vreemde - lees China - mogendheid.

Minister Grapperhaus laat de Kamer nu weten dat hij het it-bedrijf Xebia heeft gevraagd om een beveiligingsaudit uit te voeren op de technische ict-oplossing die Hytera als onderdeel van de vernieuwing van C2000 realiseert. Daarnaast wint hij bij het Nationaal Bureau Verbindingsbeveiliging (NBV) van de AIVD advies in over deze situatie. Grapperhaus neemt 'passende maatregelen nemen wanneer daartoe aanleiding is', schrijft hij in zijn Kamerbrief.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-17T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.