OCW geeft prioriteit aan supercomputer

Prinsjesdag 2018

Dit artikel delen:
Surfsara Cartesius supercomputer

De Cartesius-supercomputer waarvoor eind dit jaar een opvolger komt.

Voor komend jaar komt extra geld beschikbaar voor investeringen in de wetenschappelijke onderzoeksinfrastructuur. In de plannen die hiervoor worden ontwikkeld, krijgt de nieuwe supercomputer voorrang. Dat blijkt uit de begroting van het ministerie van OCW tijdens Prinsjesdag 2018.

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) kondigt dit aan in haar nieuwe begroting. Meer middelen komen beschikbaar voor high performance computing, netwerken en data-opslag, ict-ondersteuning bij data- en software-intensief onderzoek, alsmede ontsluiting en toegankelijk maken van data. 

In 2019 wordt de Nationale Wetenschapsagenda concreet gemaakt. In Europees verband wordt het negende Kaderprogramma voor onderzoek en innovatie voorbereid. Daarin moet 'open science' stevig verankerd zijn. Zoals beschreven in het Nationaal Plan Open Science streeft de overheid naar 100 procent open toegang tot publicaties in 2020 en optimaal hergebruik van (FAIR) data. Hergebruik van data maakt onderzoek meer reproduceerbaar.

In het hoger onderwijs wordt een vervolg gegeven aan experimenten met flexibeler vormen van onderwijs, onder meer in de sector 'Techniek en ICT'. Ook komt er geld voor het project 'Beter en slimmer leren met ICT'. Stichting Kennisnet ondersteunt onderwijsinstellingen bij het benutten van ict. 

Ook meer aandacht krijgen het open en online hoger onderwijs. Onder begeleiding van Surf, ict-dienstverlener voor het hoger onderwijs, zijn dit jaar een dozijn projecten gestart: zeven voor online onderwijs en vijf voor open leermiddelen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Vacatures bij Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-18T21:26:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.