RDW start proef met digitaal aanvragen rijbewijs

Dit artikel delen:

De Rijksdienst Wegverkeer (RDW) start een proef waarbij bestuurders een verlening voor het rijbewijs digitaal kunnen aanvragen. Het rijbewijs kan vervolgens na twee werkdagen opgehaald worden op het gemeentehuis. De proef wordt het komende jaar gehoudenin in totaal vijftien gemeenten. Dat maakt de Rijksoverheid bekend.

In eerste instantie is de online aanvraag mogelijk voor inwoners van een van vijftien deelnemende gemeenten (zie kader). Bestuurders die in het bezit zijn van een geldig Nederlands rijbewijs kunnen online een aanvraag doen voor een verlenging van het rijbewijs of bij uitbreiding van categorieën.

Bij de digitale verlenging moet de aanvrager eerst een pasfoto laten maken bij een erkende fotograaf. De fotograaf verstuurt de foto digitaal naar de RDW. Zodra de foto door de RDW is goedgekeurd, kan de aanvrager met zijn DigiD online de verlenging van het rijbewijs regelen. Doordat de fotograaf de foto digitaal aanlevert, is de kwaliteit van de foto’s op de rijbewijzen goed en zijn deze minder fraudegevoelig.

De proef is op 1 oktober 2018 gestart en duurt minimaal een jaar. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), laat weten dat als hierna blijkt dat alles goed werk, er wordt gekeken hoe de online aanvraag in alle Nederlandse gemeenten beschikbaar gemaakt kan worden.

Voor Nederlanders die voor het eerst een rijbewijs aanvragen is niks veranderd. Zij moeten dit nog steeds fysiek bij de gemeente doen.

Vijftien gemeenten

Arnhem is de eerste gemeente waar het online verlengen van het rijbewijs mogelijk wordt. In de komende maanden sluiten nog veertien andere gemeenten aan. Dit zijn: Albasserdam, Amsterdam, Dordrecht, Eindhoven, Haarlemmermeer, Hendrik Ido Ambacht, ’s-Hertogenbosch, Hollands Kroon, Molenwaard, Papendrecht, Rotterdam, Sliedrecht, Utrecht en Zwijndrecht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-02T11:15:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.