Den Haag steekt 1,6 miljoen in ai-app woningonderhoud

Sensoren, drones en kunstmatige intelligentie ingezet om vastgoedonderhoud te faciliteren

Dit artikel delen:
Drone

Het college van burgemeester en wethouders in Den Haag pompt 1,6 miljoen euro in het Façade Service Applicatie (FaSA)-project. Deze applicatie innoveert het beheer en onderhoud in de vastgoedsector door inzet van digitale middelen zoals sensoren, drones en kunstmatige intelligentie (ai).

De subsidie is afkomstig uit het subsidieprogramma ‘Kansen voor West’. Dankzij de inzet van sensoren, drones en kunstmatige intelligentie wordt volgens de gemeente niet alleen de huidige staat van gebouwen in kaart gebracht, maar ook het toekomstig onderhoud met behulp van slimme algoritmes voorspeld.

Drones voor woningcorporaties

De corporaties die bij de ontwikkeling van FaSA zijn betrokken zien de applicatie als een manier om de betaalbaarheid van woningen te vergroten vanwege lagere onderhoudskosten. Daarnaast maakt deze technologie het volgens de gevelindustrie mogelijk om de waarde van vastgoed over een langere termijn nauwkeuriger te bepalen.

‘Concrete toepassingen van FaSA zijn bijvoorbeeld het herkennen van warmtelekken in de gevel voor verduurzaming, just-in-time onderhoud voor verlaagde onderhoudskosten en signalering van balkondoorhanging om veiligheid van bewoners te borgen. Het uiteindelijk doel is om de drones te vermarkten ten behoeve van woningcorporaties’, aldus de gemeente in het subsidiedocument. 

Sensor-installateur, drone-operateur en data-analist

De initiatiefnemers zijn de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG), het Haagse bedrijf Octo, dat gebouwen optimaliseert met realtime-data, de Friese onderneming Aeroscan die 3D-weergaves maakt van gebouwen met behulp van drones en het eveneens Friese Airdrone Support, dat software voor drones ontwikkelt. Het viertal werkt binnen het project samen met 39 partijen uit het bedrijfsleven, het vastgoed, de overheid en het onderwijs. Volgens de gemeente komen studenten van Haagse onderwijsinstellingen zo in aanraking met ‘banen van de toekomst’ zoals  sensor-installateur, drone operateur en data-analist.

Kansen voor West

In het subsidieprogramma Kansen voor West hebben de vier grote steden (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht) en de Randstadprovincies (Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland) hun krachten gebundeld, met als doel de Randstad uit te laten groeien tot één van de economisch sterkste grootstedelijke regio’s in Europa. De subsidie van Kansen voor West komt uit het Europese Fonds voor de Regionale Ontwikkeling (EFRO).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Leuke technische oplossing. Praktisch kan je natuurlijk ook naar de huurder luisteren als er iets niet goed is dan heb je de high tech oplossing niet eens nodig. Om te kijken of kozijnen vervangen moeten worden hebben gewone foto's geen zin maar mogelijk maken ze een ander soort opname.
Lijkt me dat een verhuurder wel weet of een woning is geïsoleerd...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-23T08:39:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.