T-Mobile helpt Den Haag met uitrol 5G

Hofstad krijgt als eerste stad in Nederland volledige dekking

Dit artikel delen:

Telecomaanbieder T-Mobile start dit jaar met de uitrol van 5G in Den Haag. Daarmee krijgt de Hofstad als eerste stad in Nederland in 2020 een volledige 5G-dekking. Een en ander valt samen met de ambitie van de stad om een smart city te worden.

Door de stad uit te rusten met goede connectiviteit kan de gemeente naar eigen zeggen verder innoveren op het gebied van veiligheid, mobiliteit en het gebruik van de openbare ruimte. Vooruitlopend op de uitrol van 5G gaan T-Mobile en de gemeente Den Haag samenwerken in 5G-pilots in de stad. T-Mobile levert hiervoor de connectiviteit. Doordat 5G zowel een landelijk als internationaal karakter heeft, zijn ook het Rijk en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) betrokken bij deze proefprojecten.

Partners

Søren Abildgaard, ceo T-Mobile Nederland, geeft aan dat de telecomaanbieder samen met Den Haag op zoek wil naar partners om 5G-toepassingen te testen. De nadruk ligt in eerste instantie op logistiek en industrie. ‘Dit zijn toepassingen die de bereikbaarheid van de stad verbeteren door het bieden van lokale verkeers- en parkeerinformatie, op basis van een snelle en betrouwbare 5G-connectie.’

Wethouder Saskia Bruines geeft aan dat 5G essentieel is voor de groei van de Hofstad. ‘Den Haag staat de komende jaren voor een enorme groeiopgave van inwoners en werkgelegenheid. De komst van supersnel mobiel internet opent veel nieuwe deuren voor de Haagse inwoners en bedrijven. Door als eerste stad volledig over te zijn op 5G laat Den Haag zien koploper te zijn op dit gebied. Dit is van belang voor het vestigingsklimaat en de werkgelegenheid in de stad.’

5G Field Lab

Een eerste belangrijke stap binnen het project is het opzetten van een nieuw 5G Field Lab. In dit lab krijgen scholen en bedrijven de mogelijkheid te experimenteren met op 5G gebaseerde toepassingen. Om de toepassingen werkbaar te maken op 5G stelt T-Mobile Nederland op locatie 5G connectiviteit en ondersteuning door experts beschikbaar. Ook worden regelmatig 5G-evenementen georganiseerd door T-Mobile’s Future Lab.

De gemeente en T-Mobile verwelkomen graag andere bedrijven en partners die willen mee denken over nieuwe 5G-toepassingen en de mogelijkheden in de stad. Aanmelden hiervoor kan via 5G@t-mobile.nl.

Haken en ogen rond 5G

Hoewel veel steden en bedrijven over willen op 5G, verloopt volgens veel partijen een en ander nog niet van een leien dakje. Zo stelden rapporteurs in een rapport in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vorige week dat bij de aankomende veiling van 5G-frequenties telecomaanbieders niet alleen aan geografische eisen moeten voldoen, maar ook een minimale mobiele datasnelheid moeten kunnen garanderen. Alleen hierdoor kan Nederland volgens hen op het gebied van mobiel internet koploper blijven. Eerder waarschuwde brancheorganisatie Fiber Carrier Association (FCA) dat de landelijke uitrol van 5G onzeker is door gaten in onze glasvezelinfrastructuur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-19T10:47:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.