Pas in 2021 fiscaal voordeel voor it-bedrijf

Prinsjesdag 2019

Dit artikel delen:

Fiscaal gaat het er voor it-bedrijven die onder de vennootschapsbelasting vallen, het komende jaar niet veel beter uitzien. Alleen het tarief in de eerste schijf wordt verlaagd van 19 procent naar 16,5 procent Zo blijkt uit het Belastingplan 2020. Over de problemen bij de Belastingdienst zelf is de Miljoenennota kort.

Het hoge tarief van de vennootschapsbelasting wordt echter niet verlaagd. De tweede schijf blijft op 25 procent met een effectief innovatiebox percentage van 7 procent. Dit, in tegenstelling tot wat eerder was beoogd. Daarnaast wil het kabinet ook het hoge tarief in de structurele situatie met 1,2 procentpunt minder verlagen.

Pas in 2021 gaat het tarief in de tweede schijf omlaag. Het percentage zakt dan naar 21,7. De eerste schijf daalt verder naar 15 procent. In combinatie hiermee wordt de belastinggrondslag verbreed. Het kabinet is van plan om per 2021 het effectieve tarief van de Innovatiebox te verhogen van 7 procent naar 9 procent. De liquidatie en stakingsverliesregeling wordt in 2021 aangepast. Daarnaast wordt de betalingskorting voor de vennootschapsbelasting afgeschaft.

Problemen

Over de problemen bij de Belastingdienst is de Miljoenennota kort. Het ministerie van Financiën zegt nu beter inzicht te hebben in de opgave voor onderhoud, vernieuwing en implementatie van nieuwe wetgeving. Voor drie probleemketens (omzetbelasting, loonheffing, gegevens) wordt een samenhangend plan gemaakt.

Bij het vaststellen van het portfolio voor 2020 en volgende jaren moet steeds een afweging worden gemaakt tussen de verschillende belangen van onderhoud, vernieuwing en wetgeving. Momenteel wordt door een extern bureau aanvullend onderzoek gedaan naar het portfolioproces. Daarnaast wordt de organisatie van de informatievoorziening doorgelicht. In 2020 gaat de Belastingdienst met de aanbevelingen uit deze doorlichting aan de slag.

Makkelijker

Verder wil de fiscus het eenvoudiger maken om met haar zaken te doen. Ondernemers zullen gemakkelijk en veilig kunnen inloggen via DigiD-machtigen en eHerkenning. Voor de ontvangers van kinderopvangtoeslag wordt een app ontwikkeld. Daarin wordt uitgelegd hoe ze wijzigingen kunnen doorvoeren en die snel kunnen doorgeven.

Het kabinet kondigt verder de keuzeregeling elektronisch berichtenverkeer aan. De burger krijgt de mogelijkheid om te kiezen of hij berichten van de Belastingdienst elektronisch of per post wil ontvangen. Voor deze berichten wordt thans niet de mogelijkheid geboden om te kiezen voor alleen papieren of alleen elektronische berichten, terwijl veel burgers die mogelijkheid wel willen hebben. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Belastingdienst

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-18T14:00:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.