Oracle dreigde Rijk met boete van 3,2 miljard euro

CIO Platform dient klacht in bij Europese Commissie over ‘wurgcontracten’ softwareleveranciers

Dit artikel delen:
Boete

It-leverancier Oracle en de Rijksoverheid zijn sinds 2015 met elkaar in conflict. De Amerikanen dreigden zelfs met een boete van 3,2 miljard euro in verband met vermeend illegaal gebruik van Oracle-software door acht verschillende ministeries en overheidsdiensten. Daarnaast stelt het bedrijf dat de overheid vanaf 2019 moet betalen voor de gratis opensourcesoftware van Java.

Dit blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad (FD). Uiteindelijk wist de Nederlandse overheid de miljardenclaim van Oracle in november 2017 om te buiging naar een schikking van enkele miljoenen, aldus anonieme bronnen tegenover het FD. Bij de onderhandelingen zijn volgens de krant externe adviseurs en advocatenkantoor Stibbe ingeschakeld. Sindsdien is er een kenniscentrum ingericht om het inkopen van diensten in goede banen te leiden en sterker te staan tegen grote partijen.

‘De Rijksoverheid is en blijft een belangrijke klant voor Oracle’, laat een woordvoerder weten aan het FD. ‘Zoals bij iedere zakelijke relatie zijn er lopende en regelmatige onderhandelingen over een reeks aan zaken. De discussie over het gebruik van licenties is twee jaar geleden tot tevredenheid van zowel de Rijksoverheid als Oracle afgerond.’

De woordvoerder benadrukt dat de zaak tussen 2015 en 2017 speelde en destijds ‘met resultaat’ is opgelost.

Wurggreep

"Als veel organisaties zich gevangen voelen, rijst de vraag of de markt wel naar behoren functioneert"

Judica Krikke, advocaat en partner bij het Amsterdamse advocatenkantoor Stibbe, stelt in het FD het volgende over de zaak: ‘De Rijksoverheid is enkele jaren geleden begonnen met de inrichting van rijksbreed leveranciersmanagement om de relatie met strategische ict-leveranciers beter te kunnen monitoren en sturen. Die inrichting begint haar vruchten af te werpen. Met Oracle zijn inderdaad harde noten gekraakt. Dat heeft nu wel geleid tot betere afspraken.’ Daarnaast geeft ze aan dat als ‘veel organisaties zich gevangen voelen, de vraag rijst of de markt wel naar behoren functioneert'. Ook benadrukt ze dat ondernemingen zoals Microsoft, Oracle en SAP waardevolle producten leveren waar een prijskaartje aan mag hangen. ’Neemt het gebruik van software binnen een organisatie toe, dan is bijbetaling op zijn plaats. Wie dan opzettelijk verzuimt bij te kopen, moet op de blaren zitten.’

Vaak is van dat opzettelijk verzuim echter geen sprake, zo vertelt de advocaat aan de krant. ‘Bedrijven en overheden kunnen bij een audit alsnog verrast worden door onverwachte en hoge claims tot bijbetaling. Claims die bovendien niet per se gelijke tred houden met de toename in het gebruik van de software.’ Krikke noemt als voorbeeld dat een eenvoudige wijziging in de it-architectuur of toepassing van een nieuwe technologie kan leiden tot een forse claim, terwijl het aantal eindgebruikers niet is toegenomen. De gevoelde wurggreep wordt volgens haar verder gevoed door de soms complexe documentatie, leveranciersvriendelijke algemene voorwaarden en een verkoopafdeling van de leverancier die targets moet halen.

CIO Platform Nederland dient klacht in

Voor het CIO Platform Nederland is de maat vol. De vereniging van chief information officers heeft dan ook een klacht ingediend bij de Europese Commissie over de machtspositie en wurgcontracten van it-leveranciers.

Op de eigen site geeft het platform aan dat het noodzakelijk is dat grote softwareleveranciers hun gedrag naar klanten aanpassen en evenwichtiger maken. De aangesloten cio’s laten via het platform weten het gesprek te willen aangaan, zowel met leveranciers als met de Nederlandse en Europese toezichthouders op de markt. Gezien er volgens CIO Platform Nederland te weinig verbetering waarneembaar is, dient de organisatie, lid van het Europese cio-samenwerkingsverband Euro.digital, de klacht in bij ambtenaren van Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager.

Krikke geeft haar visie over deze stap. ‘Het mededingingsrecht heeft tot nu toe niet de focus op de verticale relatie tussen leveranciers met een machtspositie en hun professionele afnemers, zoals bedrijven en overheden. Het mededingingsrecht is echter in beweging en het wordt misschien tijd dat de aandacht ook op deze relatie komt te liggen.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Schijnt bekend gegeven te zijn van Oracle:
http://www.dba-oracle.com/t_licensing_pricing.htm
https://www.oracle.com/assets/technology-price-list-070617.pdf

Uitzetten van (al dan niet per ongeluk) geactiveerde dure en onnodige opties schijnt enigzins te helpen!

Heb mij dikwijls afgevraagd of justitie er destijds niet beter aan had gedaan door door te gaan met SAP in plaats van project Leonardo te starten. Lijkt mij dat er meer discussie mogelijk is met een Rijnlandse leverancier dan een aggressieve sales machine uit de USA.

Met zulke vijanden heeft Microsoft geen vrienden meer nodig :).

Advocaten zijn overigens helemaal niet geschikt voor dit soort onderhandeling. Het is net als met wurgcontracten van de belastingdienst. Daarvoor huur je fiscalisten in, geen advocaten. Onderhandeling over licensing is je leverancier inzichtelijk maken dat je wel degelijk opties hebt. Sterker nog, dat die opties vaak ook een mooie gelegenheid zijn om andere knelpunten op te ruimen.

In het verleden kwam ik wel bedrijven tegen die veel te veel betaalden omdat ze om drogredenen te veel servertjes met te weinig geheugen hebben, omdat ze niet snappen hoe en wanneer je datacenter licenties moet/kunt inzetten, meervoudig betaalden voor CAL's, hyperthreading als cores rekenden, virtualisatie ongunstig inrichtten enz. Tegelijkertijd liepen ze dan kans op claims omdat hun leveranciers dachten een loophole gevonden te hebben. Licensing is een vak.

@Rob Koelmans
Over (Intel) hyperthrading as cores: Oracle CPU_COUNT bepaalt de kosten en is #sockets * #cores * #threads

Vraag is of de overheid boter op het hoofd heeft want uiteindelijk hebben ze zich zelf in een hoek laten verven door Amerikaanse techreuzen. Mogelijk dat dit het gevolg is van 'Too many laywers, not enough technicians' door uitbesteden in plaats van ontwikkelen want er is nog altijd weinig interesse in open source alternatieven. Dat dit tot een wurggreep zou leiden voorspelde ik 5 jaar geleden al in een opinie, aloude business-rule van: 'Get in, Move up & Stay there' in software gaat om de vendor lock-in van functionele afhankelijkheid. En hoe lager deze in stack zit hoe groter de commerciële waarde ervan, het verhaal van de techreus met lemen voeten gaat om de contractuele inertie zoals ik stelde.

Ook opmerkelijk zijn de klachten van CIO Platform Nederland, ze hebben zelf meegewerkt aan de machtpositie van de Amerikaanse techreuzen met het idee van een vrije markt via mededingingsrecht. Want uiteindelijk is dat een slechte kopie van de Sherman Antitrust Act (1890) welke dus niet bedoeld is om de bedrijven te beschermen tegen de werking van de markt middels gepatenteerde know-how maar juist om het publiek te beschermen tegen het falen van de markt. Want zolang er niemand - vanuit risicomijdend gedrag - ontslagen wordt omdat hij/zij voor Oracle kiest zal de Amerikaanse kartelvorming binnen de overheid dan ook onveranderlijk blijven zoals ik ooit al eens schreef in de opinie Bedot.com economie door 'kapersbrieven' van gepatenteerde algoritmen.

Eén van de punten waar ik vaak op wijs in de keus tussen een licentie op basis van gebruik of bezit zit in de besparing op termijn, de valkuil van groei waarin veel organisaties vallen. Daarnaast is er nog het onderhoud en ook hier valt vaak veel te besparen door naar de constructie van het contract te kijken, lifecycle van een service bepaalt de levensduur van de onderliggende software met als gevolg stijgende onderhoudskosten als gevolg van verkeerde contractuele afstemmingen hierin. Dat als gevolg hiervan de Amerikaanse techreuzen de duimschroeven hierin aandraaien om zodoende 'change' naar een sneller paard uit dezelfde stal te bewerkstelligen is business-as-usual.

@KJ, en hyperthreading is weer helemaal terug bij Intel. Als de inkoper/onderhandelaar geen flauw idee heeft of ze hyperthreading hebben (of gaan hebben) komen ze weg met een factor 2 tariefverschil t.o.v. Microsoft.

https://publiccode.eu/ vooral het videootje op de homepage even bekijken en dan het artikel en de commentaren nog een keer snel langslopen!

@Fred, wat je niet nodig hebt, hoef je natuurlijk niet te kopen. Dat is het uitgangspunt.

En we kunnen ook met zijn allen een uniform onderstel voor auto's ontwikkelen en wat vrijgevallen licenties voor elektromotoren gaan door ontwikkelen. Net als bij auto's en mobile phones ben je statistisch nagenoeg kansloos om het te winnen van een goed opgezette concurrerende markt. Voor ons is SQL-Server een no-brainer. Ik ga als transporteur ook geen public domain vrachtwagens helpen ontwikkelen en gebruiken. Ik zou nog lang niet bij versie 2008 van SQL-Server zijn en helemaal stuk lopen op wat ik dan allemaal niet beschikbaar gehad zou hebben. Als een keuterboertje dat zelf een melkmachine in elkaar aan het frunniken is, zeg maar.

@Rob, ik vind in dit verhaal de Rijksoverheid overkomen als een keuterboertje die per ongeluk op een knopje van het dashboard heeft gedrukt van de tractor die ze bij de oude vertrouwde dealer en fabrikant hebben aangeschaft lang geleden en opeens voor satellietcommunicatie moeten betalen, terwijl ze geen idee hadden dat dat erop zat. Ja, stond ergens in de folder met product updates, die feature, dat klopt. Alleen geen idee wat je daarmee zou moeten.

Je snapt er zelf ook weinig van als je impliciet beweert dat de open source software markt geen goed opgezette concurrerende markt zou zijn, maar er alleen een dergelijke markt is of kan zijn met gesloten broncode, propriety protocollen en (software) patenten. Ze zijn er beiden en ook de overheid heeft zelf de keus om te bepalen wat ze wanneer en waarvoor nodig heeft. Oneindig geld besteden aan licenties en vendor lock-in en juridische kosten, of soms iets anders proberen en stimuleren.

SQL-server is inderdaad prachtig en modern product met vooruitstrevende foefjes, Oracle producten zeker ook vaak erg mooi, degelijk etc. en werk ik regelmatig mee, maar voor Hadoop en Julia-DB, MySQL of PostGres is in veel gevallen ook een heleboel te zeggen en kun je soms ook wat sneller innoveren omdat je data makkelijker uitwisselt, sneller kunt schalen, etc. zonder eerst funding te moeten vinden voor extra licenties. En dat je op elk moment dat je er aan toe bent overschakelt terwijl je niet aan die duur betaalde licenties per user, device of cpu/hyperthread-core vast zit nog.

Je suggestie dat open source nooit voorop kan lopen in de vooruitgang ga ik verder maar niet op in, terwijl de hele internet revolutie daar op gebouwd is. En de vergelijking met auto's en onderstellen tsja....ben benieuwd hoe de verhouding open source / propriety in de hele keten bij Tesla is, maar laat ook maar zitten en de commentaren wat meer op de vendor lock-in van de overheid bij een leverancier als Oracle beperken, want dat is het issue waar het in dit artikel over gaat.

@Fred, voor zover ik de indruk heb gewekt dat je mijn inschatting van dit moment kunt veralgemeniseren, heb je inderdaad gelijk. Situatie is niet principieel zoals ik hem schets maar wel zoals ik hem op dit moment inschat voor de databasemarkt. Er heeft zich ook bij fortune 500 partijen als P&G, IBM en zeer waarschijnlijk ook Tesla, Oracle en Microsoft een sluipende revolutie voorgedaan in R&D op het vlak van open source/shared development.

En ook zoals je suggereert hoe de Rijksoverheid vermoedelijk door de licentieproblematiek heen stommelt, klinkt me zeer aannemelijk in de oren. :)

@Rob, ik vind in dit verhaal de Rijksoverheid overkomen als een keuterboertje die per ongeluk op een knopje van het dashboard heeft gedrukt van de tractor die ze bij de oude vertrouwde dealer en fabrikant hebben aangeschaft lang geleden en opeens voor satellietcommunicatie moeten betalen, terwijl ze geen idee hadden dat dat erop zat. Ja, stond ergens in de folder met product updates, die feature, dat klopt. Alleen geen idee wat je daarmee zou moeten.

Je snapt er zelf ook weinig van als je impliciet beweert dat de open source software markt geen goed opgezette concurrerende markt zou zijn, maar er alleen een dergelijke markt is of kan zijn met gesloten broncode, propriety protocollen en (software) patenten. Ze zijn er beiden en ook de overheid heeft zelf de keus om te bepalen wat ze wanneer en waarvoor nodig heeft. Oneindig geld besteden aan licenties en vendor lock-in en juridische kosten, of soms iets anders proberen en stimuleren.

SQL-server is inderdaad prachtig en modern product met vooruitstrevende foefjes, Oracle producten zeker ook vaak erg mooi, degelijk etc. en werk ik regelmatig mee, maar voor Hadoop en Julia-DB, MySQL of PostGres is in veel gevallen ook een heleboel te zeggen en kun je soms ook wat sneller innoveren omdat je data makkelijker uitwisselt, sneller kunt schalen, etc. zonder eerst funding te moeten vinden voor extra licenties. En dat je op elk moment dat je er aan toe bent overschakelt terwijl je niet aan die duur betaalde licenties per user, device of cpu/hyperthread-core vast zit nog.

Je suggestie dat open source nooit voorop kan lopen in de vooruitgang ga ik verder maar niet op in, terwijl de hele internet revolutie daar op gebouwd is. En de vergelijking met auto's en onderstellen tsja....ben benieuwd hoe de verhouding open source / propriety in de hele keten bij Tesla is, maar laat ook maar zitten en de commentaren wat meer op de vendor lock-in van de overheid bij een leverancier als Oracle beperken, want dat is het issue waar het in dit artikel over gaat.

Fred, het is overigens wel opvallend dat je SQL-Server Express weglaat in je opsomming. Ik durf te wedden dat Rijksoverheid in voor vrijwel alle database instances voldoende heeft aan 10 GByte tenzij de applicatieleverancier natuurlijk het ding volstopt met base64-geserialiseerde documenten die veel beter op een gratis filesystem hadden gekund. 1 GByte ram-gebruik is ook altijd meer dan voldoende mits je SSD's RAM-cached zijn voor write-spikes en snelle re-loads (mits je je indexering voor elkaar hebt, natuurlijk). Maar ik kom nooit situaties waarbij dingen voor elkaar zijn want dat soort partijen marginaliseert zichzelf terwijl de partijen die alles doen om maar meer hardware en zwaardere licenties verkopen floreren als geen ander bij de NL-overheid. Mensen bij de overheid die er verstand van hebben en ook nog integer zijn, marginaliseren zich daar evengoed ten gunste van de mensen die kasten vol met druk knipperende lichtjes kunnen laten zien.

MS SQL-server express en andere gratis versies, zoals "Compact" om in ASP.NET webapplicaties te bouwen, zijn overduidelijk bedoeld om de developers en eindgebruikers het Microsoft ecosysteem in te zuigen of ze daar te houden. Je zou toch eens een Open Source DBMS tegenkomen dat ook alles kan wat je nodig hebt. Uiteindelijk moet de klant toch vrij snel overstappen op de duurste Enterprise versie. Je ziet dat bijvoorbeeld veel bij producten van Autodesk en Adobe, dat hun standaard versie nog goed met MS-SQL express werkt, maar zodra je de "Pro" of "Enterprise" versie van hun producten wilt gaan gebruiken, je ook de Enterprise versie van MS-SQL maar beter of zelfs verplicht kunt gaan inzetten. En ja, de schema's en scripts blijven werken uiteraard, dus de vendor lock-in is al geschied.
Als je naar de featurevergelijking van de verschillende versies kijkt, zie je ook dat Microsoft een feature als "elementaire fail-over" zeer bewust weglaat in de gratis Express versie. En dat de gratis developer edition alle features van de Enterprise versie heeft, alleen niet voor commercieel gebruik door derden mag worden ingezet.
https://www.microsoft.com/nl-nl/sql-server/sql-server-2017-editions

Hoi Fred, ja klopt. Maar het is een voorstelling van zaken. Microsoft is er ook alom voor geprezen dat ze developers die in hun product investeerden niet dik lieten betalen zoals vrijwel alle andere partijen wel deden (Novell, Exact SDK, Philips Multimedia Disk, etc.). Dat was nog eens vendor lock-in. Als dingen niet in orde bleken, werd je gewoon gechanteerd met het vertrouwen dat je erin gesteld had.

Ik vind Express een mooi product dat in bij onze klanten nog nooit een fail-over nodig heeft gehad. Een niet geslaagde auto-recovery na unexpected power-down heb ik nooit meegemaakt. Ik heb me er ook nog nooit in verdiept, overigens. Vrijwel alle hardware met raid of mirror van de laatste 15, 20 werd nog goed werkend buiten bedrijf gesteld.

Ik vind het ook geen vendor lock-in dat, als je ophoudt iets te gebruiken eventueel een dief van je eigen portemonnee bent. Er is van lock-in in mijn ogen sprake als een partij jou benadeelt door willens en wetens wenselijke integratie met producten van derden onmogelijk te maken. Dat heb ik vaak meegemaakt maar nog nooit bij Microsoft. Integendeel, ze hebben altijd prima ingezien dat dat tegen hun eigen hoger belang in zou druisen. Geen altruïsme, het zou ze alleen maar beschadigd hebben omdat de groei van de omvang van de markt veel belangrijker was dan al of niet malicieus anderen van marktaandeel afhouden. Dat heb ik Bill Gates en Steve Ballmer ook beide met diverse woorden horen zeggen. Op executive briefings e.d. - waarbij altijd ook wel een non-senior management top-executive kwam opdraven - werd alleen maar gefocust op oplossingen, nooit op het creëren van problemen of dilemma's ten behoeve van commercieel gewin.

Nou ja, ik heb altijd zonder de geringste bedenkingen 38 jaar geld verdiend aan samenwerken met Microsoft dus mij krijg je nooit meer mee inzake MS-antipathie. Ik heb er nog nooit een seconde spijt van gehad.

Rob, een echte ms fanboy.

Als je met DEC(PDP/VAX) gewerkt hebt, met IBM (AS400) en verschillende unix-varianten, dan is MS meer marketing als techniek en gekenmerkt door bergen van problemen die op genoemde platforums niet waren.

Ik heb kort geleden met MS SQL Express te maken gehad, in vergelijk met de Progress DB die op de zelfde server loopt is, MS Express een ramp. De leverancier gaf als "oplossing" voor de problemen de aankoop van een nieuwe server. Echt iets voor de point-and-click boys. Dan heb ik nog liever firebird.

Ja, trek dit nu niet richting MS-antipathie, daar gaat het helemaal niet over. Vendor lock-in is in mijn ogen niet iets malicieus per definitie, maar iets dat wel gebeurt en in het geval van vendors als Oracle en Microsoft ook bewust. Daar zijn bewijzen en aanwijzingen genoeg voor en heeft niets te maken hoe mooi en goed een bepaald product werkt, maar wel waarom het op deze manier als geschetst gratis wordt aangeboden aan zowel eindgebruikers als developers. Het is mooi dat bijvoorbeeld een Microsoft het van te voren op een rijtje zet, alleen kunnen ze ook zomaar een te populaire feature opeens uit een gratis of te goedkope versie halen (zoals recht of mogelijkheid tot virtualisatie en daarmee de schaalbaarheid om zeep helpen, om maar 1 voorbeeld te noemen) en jammer dat de ambtenaren die dit soort spul inkopen voor hun werkgever heel andere prioriteiten hanteren in praktijk dan van te voren naar dit soort tabellen kijken of ook maar weten dat er ook open source alternatieven bestaan. En per definitie alle toeters en bellen en een A-merk voor de zekerheid nodig vinden, en dus bij vendoren en ondersteunende partijen uitkomen met een groot en zwaar bemand en gekapitaliseerd marketing model, dat erop gericht is zo veel en zo duur mogelijke licenties te verkopen.

Het is ook niet zwart-wit tussen propriety en open source, want er zijn genoeg open source producten waarvoor ook een versie met betaalde licentie beschikbaar is met meer features of voor meer concurrent users. Of waar de meest geavanceerde features eerst alleen in de betaalde versie op enterprise niveau ondersteund (kunnen) worden. Denk aan RedHat en CentOS, waarbij de laatste echt ook nog steeds 100% enterprise-grade is. Maar nog steeds betaal je bij een heleboel open source producten niet per user, aantal cpu-kernels, e.d. en zijn ook de "volledige en meest actuele enterprise versies" gratis te gebruiken. Je betaalt dan voor (installatie, ontwikkel en integratie) service en support, als je dat nodig hebt. Als je het zelf in gebruik kunt nemen en beheren betaal je niets. Hoe meer het toegepast wordt, des te meer support zal er nodig zijn in praktijk en kunnen ICT-ers hun brood ermee verdienen. Die zijn dan lekker bezig met hun vak en niet met licentiemodellen bestuderen en of er nog wel genoeg budget overblijft voor functionele features. Ander marktmodel dan bij een Oracle, dat o.a. ook snellere innovatie mogelijk maakt, maar daar zitten de meeste ambtenaren ook al niet op te wachten (nog).

Alle tijd die voor inkoop en beheer van licenties nodig zijn en de bijkomende juridische kosten, Europese aanbestedingsregels die inkopen van Open Source belemmeren, er was ook hier in Nederland zelfs een door Microsoft betaalde leerstoel "licentiestrategie", onder het mom van "sofwarebeveiliging", ooit, dacht ik. Het zijn in principe allemaal overbodige maatschappelijk kosten, die niet in de ROI (TCO is geen goede term hierbij, je betaalt om alleen iets te mogen gebruiken onder strikte voorwaarden) worden meegenomen als er weer een nieuw contract wordt afgesloten met hoge kortingen door het Rijk. Laat staan dat je je bewust bent dat er een claim van een paar miljard kan volgen, omdat je door de bomen van het licentiewoud het bos zelf nooit gezien hebt. Daar ging dit artikel toch over?

Fred, ja klopt. Maar ik dacht dat je met je verwijzing naar publicode.eu juist off topic wilde gaan en de hele zaak in een andere context wilde herbezien.

@Jan, ik heb bij notarissen wel met PDP/VAX gewerkt en snap echt niet waar die verhalen over robuustheid e.d. vandaan komen. Het was zo -kritisch en beheervijandig als wat. Novell was helemaal niet te geloven. Wat je ook draaide nfs, gupta sql, btrieve, ik heb er honderden abends mee ondervonden en ondervonden zien worden en op allerlei hardware. AS400 ben ik twee dagen bezig geweest een ip-stack op te implementeren. Godzijdank trok je niet het hele ding omlaag, maar ik heb in de twee dagen wel 50 keer mijn proces moeten 'killen'.

@Rob
"Het was zo -kritisch en beheervijandig als wat".
Misschien voor iemand die moeite met de commandline heeft. Bij ons in het ziekenhuis was DEC altijd stabiel.
Als je bij een AS400 50 keer je proces moest killen zegt dat genoeg, maar niet over de AS400.

@Fred
Progress is geen foss, DEC PDP/VAX en AS400 zijn proprietory systemen inkl. vendor lockin.
Daar heb ik niets op tegen, zolang kwalitiet geleverd wordt.

PostgreSQL: The World's Most Advanced Open Source Relational Database, https://www.postgresql.org/

@Jan, als jij sessies ophangen een ordentelijke vorm van foutafhandeling vindt, begin ik je een beetje te begrijpen :-).

Moeite met commandline weet ik niet zeker van wat je ermee bedoelt. Wellicht dat een beheer-GUI al een eerste laag van ondersteuning biedt voor command-opbouw op welke commands, syntax en paramaters. Maar dat zou betekenen dat je veronderstelt dat uitgerekend os'en die dat niet hadden zich dat gemis helemaal niet konden permitteren vanwege hun inferieure foutafhandeling.

Dan ben je zeker ook tegen intellisense op command-lines want dat is dan alleen maar een manier om amateurs het hoofd te bieden en zich door uitvoering van een configuratie heen te prutsen? Ik heb tal van beheerders meegemaakt die zich op die manier uit hun ivoren torentjes geschud voelden. Kwestie van tijd. Iedereen moet of heeft moeten leren. En we hebben allemaal haast.

@Rob wie stelt dat PDP met rsx of mumps, VAX met VMS en AS400 met OS400 een inferieure foutafhandeling hebben, disqualificeert zichzelf.

@Jan Ja, en een beheerder ondersteunen met een interactief formulier om een command-regel op te bouwen is voor point-and-click boys. :-).

Ik snap je wel. Ik wist vroeger ook alle diablo630 escape characters uit mijn hoofd en kreeg stralende gezichten als ik in een kwartiertje weer een transportakte geschikt maakte voor een laser- of margrietwielprinter op zo'n pdp of vax. Dat was nog eens tijd, dat zo'n point-and-click-klerk nog niet even een printerdrivertje kon selecteren. Ik was de printer-god. :-).

Het was een al robuustheid maar als je een zaaknummer even niet uit je hoofd wist en je dacht: Ik zoek wel effe op een wildcard. Dan kreeg je dus van zo'n klerk of andere medewerker te horen: Ja, dat moet je dus nòòit doen. Dan moeten we de sessie 'killen' of een paar uur wachten. Maar dat lag hem natuurlijk aan weer zichzelf diskwalificerende pakketleveranciers in jouw ogen. Zo weet je je 'darlings' en 'devils' al je hele leven in stand te houden. :-)

@Rob,
het profiel van jouw bedrijf toont een MS-bedrijf. Niks mis mee.

Jouw beschouwingen/meningen kan ik niet delen. Ik heb al vroeg geleerd dat het lezen van handleidingen van de diverse leveranciers problemen zoals jij die beschrijft als sneeuw voor de zon laten (lieten) verdwijnen.

Jouw opmerkingen t.o.v vakgenoten en leveranciers ervaar ik als aanmatigend. Daarmee is voor mij de diskussie beeindigd.

@Fred
Progress europese hoofdkantoor staat in Rotterdem, het produkt heet Progress Openedge.
Dat is geen Postgresql.

Opmerkingen over jezelf diskwalificeren zijn aanmatigend, Jan. En in dit geval bovendien potsierlijk. Iedereen kent jouw verhaaltjes over je Morrisje Minor van 1938 dat toch maar verreweg het betrouwbaarste karretje ooit was. Maar je verhaaltjes kunnen niet kloppen en dus sluit je nu met een ongeloofwaardig smoesje maar de discussie als tweede mechanisme om maar aan je absurde wereldbeeldje met betrekking tot besturingssystemen te kunnen blijven vasthouden. Bijzonder zwak verhaal. Ik waardeer je plotselinge empathie met betrekking tot andere vakgenoten en leveranciers behalve ik. Hartelijke groet.

@Jan van Leeuwen,
Mijn jaren lange ervaring met diverse besturings systemen heeft mij geleerd dat
vrijwel iedereen die op een serieus niveau met het zelfde welk systeem heeft gewerkt
ook vrij goed zijn weg kon vinden in een ander systeem.
De uitzondering daarop was, is en blijft de MicroSoft ITer.
Er is gewoon een fundementeel verschil in denk en doe wijze tussen de flamboyante muisklikker en de saaie bebaarde (of zoals in mijn zeldzame geval keurig glad geschoren) terminal ridder.

Discussies tussen MicroSoft en de rest van de wereld ga je altijd verliezen,
want microsoft is nu eenmaal superieur... dat weet toch iedereen.

Ik zeg je, als ik zo inteligent zou zijn als al die andere mensen, dan zou ik ook met MicroSoft werken.
Heus... ik heb het geprobeerd, ik ben er niet inteligent genoeg voor, durf ik best toe te geven.

Tja... met toepassingen op zo'n besturings systeem, of dat nu een database of een webserver is,
is dat niet anders. Zij die hun bakkie beheren met Plesk, Direct Admin, Cpanel of hoe die gruwels allemaal heten, hebben ook een hekel aan mij omdat ze nu eenmaal niet snappen wat die enge knipperende cursur doet.

Ontopic, Oracle schijnt een speciaal product te leveren, kan ik verder niet over oordelen.
Wel weet ik dat verreweg de meeste database toepassingen helemaal niet zo speciaal zijn.
Als grote websites er mee werken, zal performance en betrouwbaarheid iig niet het issue zijn.

@Rob Koelman,
Dat je niet van plan bent je bijdrage te leveren aan het ontwikkelen en updaten van een software produkt is je goed recht. Niet iedereen heeft daar kennis van, niet iedereen heeft er zin in.
Ik mag hopen dat je in deze ook nooit gebruik maakt van OpenSource producten, en vooral nooit beweert dat deze gratisch zijn, want dat laatste is zeer zeker niet het geval.

Het ging ook even niet over wat jij doet, maar om wat de Nederlandse overheid doet.
En daar valt zeer zeker wel wat te verbeteren lijkt me zo.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-15T10:35:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.